Engelhardt Tristram H. - Fundamentele bioeticii crestine - perspectiva ortodoxa

Engelhardt Tristram H. - Fundamentele bioeticii crestine - perspectiva ortodoxa
PRP: 48,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 43,20 lei
Diferență: 4,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 506

DESCRIERE

Bioetica este o disciplina recenta si provocatoare. Aparuta in urma cu patru decenii, ea a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa si accelerata in incercarea de a oferi o orientare in fata unei serii de fenomene noi si contradictorii aparute in societatea contemporana odata cu noile tehnici si tehnologii de manipulare genetica, fertilizare in vitro, clonare, transplant de organe sau eutanasiere care au generat si genereaza controverse acerbe privitoare nu doar la viata sexuala, avort, reproducere asistata sau politici sociale de asistenta medicala, ci la insasi definitia vietii si a mortii. Nascut in 1941 in Texas, doctor in medicina si filozofie, profesor de filozofia medicinei la Rice University, Houston, H. Tristram Engelhardt jr este unul din parintii fondatori ai bioeticii americane.

El si-a consacrat energiile explorarii sistematice a posibilitatilor si limitelor bioeticii in noul context cultural secular postmodern, caracterizat de exigentele contradictorii impuse de pluralismul ireductibil al viziunilor morale si de necesitatea identificarii unei viziuni morale comune, justificabile rational, care sa permita rezolvarea controverselor morale.

 La capatul unui laborios parcurs intelectual, pentru a iesi din toate aceste impasuri si a gasi fundamentele bioeticii, intoarcerea la religie, credinta, traditie, la transcendenta si Revelatia divina - nu la orice religie, ci la cea adevarata - s-a impus bioeticianului american ca inevitabila. In Sambata Mare a anului 1991 Hugo Tristram Engelhardt jr primea botezul ortodox luand numele Sfantului Herman din Alaska. Fundamentele bioeticii crestine (2000), traduse in romaneste in volumul de fata, sunt justificarea intelectuala si morala a intoarcerii la Ortodoxie si la etosul ei traditional pentru a gasi raspunsurile potrivite de care omenirea are nevoie pentru a face fata provocarilor pe care stiinta i le pune in fata.

O prima parte analizeaza contributia crestinismului occidental la imanentizarea specifica modernitatii si postmodernitatii. Partea centrala expune fundamentele teologice si epistemologice ale bioeticii crestine a Bisericii mileniului I orientata spre experienta unirii noetice transfiguratoare cu un Dumnezeu viu si personal. Partea finala aplica aceasta perspectiva traditional-mistica temelor arzatoare ale bioeticii contemporane.

Profesorul american ortodox Herman Tristram Engelhardt jr ofera in cartea de fata - opus monumental, exceptional si atat de necesar in confuziile morale si spirituale globale ale timpului nostru - nu doar o inedita viziune texan-constantinopolitana a bioeticii, ci si o lectie de viata exemplara: niciun bioetician autentic nu poate escamota inevitabilitatea convertirii si trairii in Dumnezeul adevarat Care e Viata lumii si a oamenilor.
 
Traducere: Sebastian Moldovan

Nr. de pagini: 506

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1065 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.