Experiente ale extazului

Experiente ale extazului
-18%
Preț: 18,45 lei
22,50 lei (-18%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-681-497-1
Editura:
Anul publicării: 2004
Pagini: 320
Categoria: Religie

DESCRIERE

Cuprins:

Iatromantii - Demonizarea cosmosului si dualismul gnostic - Razboaiele ceresti si gnoza - Ascensiunea sufletului in misterele din "Spatantike" - Zborul magic - Incubatie si catalepsie la Plutarh - Ordinea si dezordinea sferelor - Pons subtilis - De la mistica tronului la legendele despre mi'raj

Descriere:

Traducere de Dan Petrescu. Prefata de Mircea Eliade. Postfata de Eduard Iricinschi
"In -«Experiente ale extazului-», Ioan Petru Culianu abordeaza studiul ascensiunii extatice ca istoric al religiilor. El isi limiteaza investigatia la o arie culturala precisa si in acelasi timp considerabila - de la vracii greci, precursori ai lui Platon, pina la Evul Mediu crestin -, fiind insa familiarizat si cu alte forme de ascensiune celesta, atestate in samanisme din China, India sau Australia. Culianu analizeaza si compara anumite traditii extatice orientale si occidentale pentru a le degaja structurile si, pe cit posibil, a le preciza -«istoria-». Dupa autor, ascensiunea extatica a sufletului cunoaste doua tipuri specifice: primul, pe care-l numeste -«grecesc-», comporta trecerea prin cele sapte sfere planetare (de regasit inca la Dante, Ficino si Pico della Mirandola). Celalalt, pe care il numeste -«iudaic-», prevede de asemenea o ascensiune in sapte (uneori trei) etape, dar acestea nu presupun niciodata existenta cerurilor planetare. Acest al doilea tip de ascensiune este atestat in numeroase apocalipse evreiesti si crestine si il regasim in povestirile despre -«mi'râj-»-ul Profetului. Este inutil sa mai subliniem importanta si originalitatea lucrarii de fata. Cercetarile lui Culianu intereseaza deopotriva istoria generala a religiilor si istoria religioasa a Orientului Apropiat, a Mediteranei orientale si a Antichitatii tirzii." (Mircea Eliade)

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

20,09 lei
24,50 lei (-18%)
20,42 lei
24,90 lei (-17,99%)
12,22 lei
14,90 lei (-17,99%)
13,86 lei
16,90 lei (-17,99%)
Created in 0.074 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.