Faust - Johann Wolfgang von Goethe

Faust - Johann Wolfgang von Goethe
-15%
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Romane
Preț: 13,60 lei
16,00 lei (-15%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Sinteza indelungatei experiente de viata si evolutie artistica isi gaseste expresia in drama Faust, opera careia Goethe i-a consacrat ani indelungati de stradanie, pana sa ajunga la forma definitiva, atinsa cu putin inainte de a se stinge din viata. Adevarat poem universal, Faust este o creatie care insumeaza cautari si concluzi cruciale in istoria omenirii. Goethe a transformat imaginea personajului legendar Doctor Faust intr-o intruchipare a setei nepotolite a omului de a ajunge la cunoasterea adevarului prin actiune (de unde s-a creat conceptul de ideal faustic al culturii si civilizatiei apusene), expusa in trecerea de la framantarea contemplativa din Faust I, la actionismul voluntar din Faust II.
Faust este rodul unei preocupari obsesive si a unei munci de acumulare si de creatie de peste sase decenii. Este, chiar si in sensul cel mai propriu al cuvantului, opera vietii lui Goethe.
Cele doua suflete care salasluiesc in Faust, cel care tanjeste spre taramurile inalte si indepartate si cel care, dimpotriva, se cramponeaza de Pamant si de lume intr-o inclestare avida de dragoste, se afla intr-o permanenta opozitie, se infrunta la infinit; dar in aceasta lupta rezida efortul de ridicare, cel care confera vietii valoarea ei intrinseca si suprema.
Aceasta opera dramatica, epica, lirica si satirica totodata, care, in planul genurilor literare, este incadrabila in oricare dintre ele si in nici unul, intruchipand libertatea suprema de creatie, reuneste simbolic totate sensurile vietii, ale existentei omului pe Pamant.


" ... Voi avea grija ca scenele sa fie stimulatoare si distractive, dar sa dea si putin de gandit ...", ii promitea, intr-o scrisoare din 27 iunie 1797, Goethe prietenului sau Friedrich Schiller, referindu-se la continuarea lucrului la Faust. Nici unul dintre ei nu avea cum sa stie, la acea data, care avea sa fie destinul acestei opere. Pentru ca Faust nu a fost rezultatul unui moment de entuziasm creator, nu a fost pur si simplu una din marile scrieri ale lui Goethe. Aceasta opera dramatica, epica, lirica si satirica totodata, care, in planul genurilor literare, este incadrabila in oricare dintre ele si in nici unul, intruchipand libertatea suprema de creatie, reuneste simbolic toate sensurile vietii, ale existentei omului pe Pamant. Faust este rodul unei preocupari obsesive si a unei munci de acumulare si de creatie de peste sase decenii. Este, chiar si in sensul cel mai propriu al cuvantului, opera vietii lui Goethe.
Primul contact cu legenda despre misteriosul personaj medieval a fost ca o provocare; fascinatia - desi viitorul scriitor abia trecuse de varsta copilariei - nu avea sa fie una de moment ci, dimpotriva, sa se transforme in obsesie. In virtutea careia Goethe insusi a incheiat un pact. Pactul cu Faust.

Nascut la Frankfurt pe Main, la 28 august 1749, intr-o instarita familie burgheza (pe linie materna, avea ascendenta patriciana), copilul Johann Wolfgang Goethe avea sa fie instruit de catre profesori particulari, stapanind foarte curand limbile clasice (greaca, latina, ebraica), principalele limbi moderne (franceza, engleza, italiana), bazele stiintelor naturii, ale artelor (muzica, pictura, arhitecturii), ale filozofiei si, cum o cereau cutumele vremii, scrima si calaria, discipline indispensabile unui tanar din societatea buna. Cu acest deloc neglijabil bagaj de cunostinte, adolescentul Goethe isi incepe studiile la Leipzig (1765-1768), le intrerupe, doborat de o boala grava, reluandu-le dupa doi ani la Strassburg (azi orasul francez Strasbourg), unde in 1771 isi ia dubla licenta in drept (civil si canonic). Pana la varsta de 22 de anii, Goethe isi exersase pana lirica scriind un ciclu de Ode inchinate unui prieten, un alt ciclu intitula Cantece noi, o pastorala.

Anul aparitiei: 2011
Format: 20x14 cm
Nr. pagini: 216
Editia a II-a

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1550 sec