Femeia sfasiata

Femeia sfasiata
-14,9%
Preț: 7,57 lei
8,90 lei (-14,94%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Romane

DESCRIERE

Femeia sfasiata. Prezentare - Femeia sfasiata. A scris romane, eseuri, articole si studii filozofice, dar cea mai sonora realizare cu care este asociata Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir (1908-1986) vine dinspre istoria feminismulului, fiind cel mai puternic nume care a legitimat acesta miscareîn perioada ei de afirmare. A studiat filozofia la Sorbona, unde l-aîntâlnit pe Jean-Paul Sartre, filozoful cu care si-aîmpartit si viata, dar si posteritatea: este imposibil sa-l pomenesti pe Sartre fara caîn conversatie sa nu apara numele ei sau titlul vreuneia dintre cartile care au facut-o atât de influenta, cel mai frecvent fiind Al Doilea Sex.

La sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, s-a dedicat cu pasiune ideilor politice pentru care a gasitîn Les Temps Modernes (revista lunara de dezbatere politica si filozofica, fondata de Sartre si Merleau-Ponty, care aduna la acea vreme semnaturile unor intelectuali radicali) rampa ideala pentru tezele articulate mai târziuîn studii si eseuri, iarîn revolutionarii ani’70 s-a alaturat miscarilor vindicative ale militantelor pentru dreptul la avort, interzis la vremea aceeaîn Franta.

Scrierile ei filozofice,în special cele timpurii,împart interese comune cu cele ale lui Sartre: Pour une morale de l’ambiguïté (1947), sau Pyrrhus et Cinéas fiindîn general considerate introduceri concise si efi cienteîn problematica existentialismului. La Vieillesse, un eseu despre batrânete, autobiografiaîn patru volume si ceaîn care-si ia adio de la Sartre, La Cérémonie des adieux, sunt printre cele mai frecventate volume de nonfictiune din opera ei. Tous les hommes sont mortels(Toti oamenii sunt muritori) , Les Mandarins (Mandarinii), roman care i-a adus premiul Goncourtîn 1954, sau Les belles images (Imagini frumoase) sunt romanele ei cele mai cunoscute.

La femme rompue, povestirea care da titlul volumului publicat la Gallimardîn 1967, a aparut serializataîn revista Elle si a stârnit interpretari care au dezamagit-o pe Beauvoir:în timp ce prozatoareaîsi dorea ca latura fragila si predispusa la dependenta emotionala a personajului central, Monique, sa fie observata si, implicit, criticata de cititoare, acestea au simpatizat unanim, necritic si neconditionat cu personajul: o femeie slaba, fragila si dependenta de afectiune care tine un jurnal despre perioadaîn care descopera ca sotul oînseala.

208 pagini
Anul aparitiei:2009

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

22,50 lei
30,00 lei (-25%)
23,78 lei
29,00 lei (-18%)
Created in 0.089 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.