Fenomenul terorist (Analiza legislatiei anti-teroriste romane)

Fenomenul terorist (Analiza legislatiei anti-teroriste romane)
-10%
Anul publicării: 2013
Categoria: General
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Lucrarea Fenomenul terorist. Analiza legislatiei anti-teroriste romane. Studiu comparativ are ca nucleu cercetarea elaborata in cadrul studiilor doctorale pe care asist. dr. Raluca-Ioana MOCANU le-a derulat in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, fiind prima lucrare ampla care analizeaza legislatia romana din aceasta materie.

In noiembrie 2012, autoarea a fost desemnata Raportor national pentru Romania pentru pregatirea raportului de tara privind Legislatia nationala anti-terorista ce urmeaza a fi prezentat la Congresul International de la Viena (2014) organizat de Academia Internationala de Drept Comparat.

Structura lucrarii a fost conceputa in trei parti. Prima parte contine o descriere succinta a fenomenului terorist– origine, evolutie, categoriile de terorism, prezentarea celor mai importante organizatii teroriste. In a doua parte este analizata evolutia instrumentelor internationale– setul Conventiilor ONU din materie.

Cea de-a treia parte, si cea mai ampla, urmareste evolutia incriminarii actelor de terorism in dreptul intern, concentrandu-se cu precadere asupra analizei infractiunilor din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului. Analiza infractiunilor foloseste instrumentele clasice ale penalistului– urmarind structura acestora, iar opiniile critice sunt sustinute cu argumente ce deriva din propunerile de incriminare formulate in Decizia-Cadru nr. 475/JHA/2002. De asemenea, in cercetare s-a recurs la analiza comparativa a incriminarilor din dreptul intern roman, fata de dispozitiile similare ale celor mai importante legislatii europene.

Dat fiind faptul ca Legea nr. 187/2012 privind punerea in aplicare a Codului penal, ce va intra in vigoare la 1 februarie 2014, aduce modificari unora dintre incriminarile prevazute in Legea nr. 535/2004, autoarea a considerat ca se impune analizarea acestora. Mai ales ca, unele dintre aceste modificari sunt in consonanta cu idei sustinute in teza de doctorat, formulate prin pozitiile critice fata de reglementarile initiale ale dispozitiilor din

Legea nr. 535/2004. In consecinta, in prezenta lucrare sunt subliniate modificarile legislative similare ideilor expuse in teza de doctorat, asa cum se vor regasi in viitoarea reglementare. De asemenea, sunt semnalate si dispozitiile modificatoare pe care autoarea le considera criticabile, expunandu-se argumentat opiniile, acolo unde acestea sunt contrare viziunii legiuitorului.


Anul aparitiei: 2013
Format: A5
Pagini: 411
Vezi și alte cărți: Analiza

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1581 sec