Filosofia ceaiului

Filosofia ceaiului
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2025
Categoria: Filosofie

DESCRIERE

„FILOSOFIA” SE REFERA la studiul naturii fundamentale a cunoasterii, realitatii si existentei. In aceasta carte vom explora filosofia ceaiului. Da, a ceaiului.

Ceea ce la inceput poate parea o bautura simpla are o istorie vasta si impresionanta, iar daca sunteti un consumator in principal de ceai negru din pliculete de ceai, veti fi surprinsi sa aflati ca varietatea de arome pe care planta de ceai o poate produce in mod natural este dificil de egalat chiar si in lumea vinului. Ce este planta de ceai, spuneti? Mai multe despre asta in capitolul urmator.

Astazi ceaiul este cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Dar nu a fost intotdeauna asa. Ceaiul a ramas un secret al Chinei timp de mii de ani, inainte ca buzele unui occidental sa atinga pentru prima data o ceasca cu ceai. Bautura revigoranta a impulsionat progresele in transportul maritim, a dus la colonizarea regiunilor de ceai din India, acum populare, de catre britanici, a declansat Razboaiele Opiului dintre Marea Britanie si China si a fost unul dintre numerosii factori care au dus la Revolutia Americana. Aceasta este atractia ceaiului – exista atat de multe povesti care pot fi spuse despre o bautura aparent simpla, facuta din frunze.

Am experimentat ceaiul pentru prima data cand eram adolescent. Ceaiul imi era prescris de mama mea cand eram bolnav, aproape ca un fel de panaceu, asa cum a fost pentru atat de multi altii in Statele Unite. Durere in gat, raceala comuna, gripa – toate aceste afectiuni erau remediate cu o ceasca de ceai negru dintr-un pliculet de ceai. Companionul perfect intr-o zi fierbinte de vara era un pahar rece de ceai cu gheata, facut tot din pliculete de ceai negru, cu adaos de cantitati copioase de zahar.

Pe parcursul facultatii am lucrat la o cafenea ca barista si am devenit mai interesat de ceaiul care se vindea decat de cafea. In 2005, am participat la o calatorie universitara de o luna in China pentru a studia geologia sudului Chinei. In timpul acestei calatorii, dragostea mea pentru ceai a inflorit si mi-am dat seama ca exista o lume a cunostintelor despre aceasta bautura care nu ajunsese inca pe tarmurile noastre din Occident. Am citit toate cartile despre ceai pe care le-am putut gasi, inclusiv cele clasice, precum All about Tea de William H. Ukers si The Tea Lover’s Treasure de James Norwood Pratt. Mai tarziu, in 2008, m-am aventurat inapoi in est intr-o expeditie de sase luni, cu rucsacul in spate, prin Asia de Sud-Est. In 2009 mi-am infiintat propria companie de import de ceai; in 2011 mi-am intalnit sotia (care studia si ea ceaiul), iar in 2016 am publicat prima mea carte despre ceai, Tea: A User’s Guide.

Din aceste experiente, am trecut de la a fi un bautor de ceai la a deveni un degustator de ceai. Ceaiul a devenit mai mult decat o simpla bautura pentru mine – tanjeam sa gust toate ceaiurile pe care le puteam gasi, antrenandu-mi palatul pe masura ce incercam tot mai multe tipuri de ceai. Ceaiul a devenit interesant!

Acest tip de poveste este ceea ce noi, cei din industrie, numim o calatorie a ceaiului. Odata ce ceaiul devine mai mult decat o bautura pentru tine, odata ce te prinde, te poarta intr-o calatorie. Nu-l poti opri, iar fascinatia ta creste pe masura ce realizezi ca, de fapt, cu cat inveti mai multe despre ceai, cu atat stii mai putin despre el cu adevarat. De-a lungul calatoriei mele in lumea ceaiului, am petrecut luni intregi urmarind recolta de ceai prin Asia si am intalnit nenumarati altii care faceau acelasi lucru, multi dintre ei devenind mari prieteni. Simplul act de a bea un ceai cu cineva creeaza punti intre culturi, transcende orice diferente, nefiind necesara o limba comuna vorbita, cultiva prietenia.

In aceasta carte vom descoperi diferitele tipuri si stiluri de ceai produse astazi, vom explora istoria dramatica a ceaiului si vom analiza unele dintre cele mai interesante culturi de ceai din lume. Speranta mea este ca, dupa ce ai citit aceasta carte, ochii tai se vor deschide asupra impactului urias pe care ceaiul l-a avut asupra lumii in care traim astazi si vei intelege de ce este nevoie pentru a prepara o ceasca de ceai modesta. Si poate, doar poate, aceasta carte te va incuraja sa faci primii pasi in propria ta calatorie in lumea ceaiului. Cel mai consumat ceai din lume este ceaiul negru, si pe buna dreptate, deoarece majoritatea productiei mondiale de ceai este de ceai negru. In urmatoarele capitole vom acoperi si alte cinci tipuri de ceai, produse in mare parte din diferite etape de procesare prin care trec frunzele proaspete de ceai.

Tony Gebely

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review