Filosofie si religie in gandirea romaneasca (Aurelian Lucian Stiopu)

Filosofie si religie in gandirea romaneasca (Aurelian Lucian Stiopu)
-25%
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse
Preț: 7,50 lei
10,00 lei (-25%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte felul in care s-a dezbatut in cadrul gandirii romanesti problema religiei. Religia ca si subiect de studiu reprezinta o tema importanta atat pentru teologie, stiinta, arta cat si pentru discursul filosofic. Problema religiei in cadrul gandirii romanesti este un domeniu caruia i s-au consacrat foarte putine studii serioase. Gandirea romaneasca in viziunea noastra ofera o contributie importanta in vederea solutionarii problemei religiei. Ganditori ca Nae Ionescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Petru Culianu, Aurel Codoban reprezinta nume importante pe harta descifrarii fenomenului religios. Este regretabil faptul ca cei mai multi dintre noi atunci cand vine vorba de a dezbate despre religie ne oprim numai la Mircea Eliade. Lucrarea de fata isi propune sa recupereze intreaga contributie romaneasca in materie de analiza a religiei, contributie care merita sa fie luata in considerare. Cei mai multi dintre noi, in cultura romaneasca reducem dezbaterea despre religie la o dezbatere pro sau contra, studiul de fata isi propune sa arate faptul ca religia este mai mult decat o chestiune de opinie, ea este o problema filosofica, care inainte de a fi dezbatuta trebuie sa ne asiguram ca am inteles-o. Intelegerea religiei este o provocare ce in viziunea noastra anima fiecare fiinta umana, regretabil este faptul ca cei mai multi prefera practicarea unei religii in detrimentul intelegerii acesteia.
In cadrul lucrarii noastre am incercat sa surprindem dezbaterea despre religie in gandirea romaneasca pe urmatoarele coordonate: 

- perspectiva apologetica.

- perspectiva„filosofia religiei”.

- perspectiva hermeneutica.
         Fiecare dintre aceste perspective constituie de fapt  modelele de abordare a religiei prezente in gandirea romaneasca. Aceste perspective sunt linii directoare in a surprinde dezbaterea romaneasca despre religie Ele se definesc nu doar ca raspunsuri la intrebarea ce este religia, ci mai mult ca elemente ce construiesc contextul romanesc privind dezbaterea despre religie. Intelegerea acestui context este foarte importanta pentru a se stabili contributia gandirii romanesti despre religie in cadrul gandirii universale. Anumite teme cu care se preocupa gandirea romaneasca in rezolvarea problemei religiei  sunt probleme de interes universal. Una dintre acestea este problema  raportului intre filosofie si religia crestina. Lucrarea noastra arata cum este dezbatut acest raport in gandirea romaneasca, in partea de final prezentam doua studii dedicate acestui raport  plecand de la analiza a doi filosofi internationali celebri care au contribuit serios la analiza filosofica a religiei, Heidegger si Vattimo. Punerea acestor studii in cadrul lucrarii justifica faptul ca, gandirea romaneasca despre religie dezbate probleme care a preocupat si inca preocupa gandirea universala. Solutionarea romaneasca in privinta dezlegarii problemei religiei consideram ca reprezinta un fapt important pentru cercetarea universala a acestui fenomen care intereseaza omenirea din toate timpurile.

 
                                                                                         Aurelian Lucian Stiopu

Cuprins:

Introducere / 9

1. Precizari preliminare / 13

2. Perspectiva apologetica / 15
2.1. Problema religiei in viziunea lui Ioan Savin / 16
2.2. Despre religie in gandirea lui Dumitru Staniloae / 27
2.3. Problema religiei in opera lui Petru Rezus / 34

3. Filosofia religiei  / 41
3.1. Filosofia religiei la Nae Ionescu / 43
3.2.  Problema religiei la Marin Stefanescu / 51
3.3. Filosofia religiei in gandirea lui Vasile Conta / 56
3.4. Filosofia religiei la P. P. Negulescu / 59
3.5. Viziunea lui Lucian Blaga despre abordarea filosofica a religiei / 67
3.6. Filosofia religiei in viziunea ganditorilor romani comunisti / 73

4. Mircea Eliade. Perspectiva hermeneutica / 84

5. Teologii ortodocsi si referentialul filosofic  / 95

Apendice / 107

Dumitru Staniloae despre Lucian Blaga, elemente noi pentru rezolvarea unui vechi conflict / 109

Raportul dintre Filosofie si Teologie la Martin Heidegeer, sau despre   posibilitatea unui fier din lemn / 132

Gianii Vattimo, un mod de lectura a raportului dintre crestinism si filozofia postmoderna / 141

Bibliografie / 167


Anul apartiei: 2011
Nr. pagini: 171

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Carti diverse - Cele mai comentate cărți

8,08 lei
9,50 lei (-14,95%)
Created in 0.1406 sec