Gabriel Andreescu, Doctrina internationala a tratarii trecutului comunist

Gabriel Andreescu, Doctrina internationala a tratarii trecutului comunist
-20%
Preț: 47,20 lei
59,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 388
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

La 25 de ani de la prabusirea comunismului european, atitudinile fata de fostul sistem criminal raman divergente. Este dezideratul unei doctrine a tratarii trecutului comunist sa sustina crearea unui curent de autoritate, intemeiat pe o etica a memoriei, care sa refuze diluarea si trivializarea celor intamplate.
 
Prezentul volum este menit sa contribuie la promovarea unui astfel de curent de autoritate, prin identificarea standardelor actualei doctrine internationale in materie.
 
Din cuprins:

    Ampla introducere ce constituie un ghid pentru elaborarea unor politici nationale de tratare a trecutului compatibile cu actuala doctrina internationala.
    Documente politice si de jurisprudenta relevante reproduse/sintetizate acopera teme precum:
        recunoasterea si condamnarea crimelor comuniste
        comparatia cu alte regimuri condamnate de istorie
        imprescriptibilitatea crimelor
        lustratia
        limitarea infiintarii de partide
        folosirea simbolurilor comuniste
        accesul la dosarul personal creat de politiile politice
        negationismul crimelor comuniste
        analiza procedurilor reglementate in legi speciale
    30 cauze ale Curtii Europene a Drepturilor Omului

Observatii legate de redactare si traducere

    au fost folosit standardele clasice de redactare
    toate traducerile din cuprinsul materialului apartin editorilor, cu exceptia textelor care au capatat o traducere oficiala, in virtutea conventiilor ratificate de Romania
    traducerile hotararilor pronuntate de CEDO pastreaza optiunile autorilor, in ceea ce priveste tehnica de redactare a textului
    sistemele de drept ale statelor parti la Conventie au unele particularitati terminologice care nu permit intotdeauna o traducere„in oglinda”; pentru a evita confuzii si/sau indignari ale cititorului obisnuit cu sistemul nostru de drept si, mai ales, pentru a salva sensul traducerii, a fost adaptata uneori terminologia juridica a spetei la vocabularul cu care suntem obisnuiti
    a fost pastrata numerotarea paragrafelor din hotararile Curtii, pentru a nu priva cititorul de valoarea acestor conexiuni

Despre editori:
 
Gabriel ANDREESCU este doctor in stiinte politice si doctor abilitat al SNSPA, profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice a SNSPA, precum si initiator al APADOR-CH, fondator al Centrului de Studii Internationale si Solidaritatii pentru Libertatea de Constiinta.
Diana BOTAU este lector doctor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, titulara a cursului Drept international public, avocat in Baroul Cluj (din 2004).
Mariuca Oana CONSTANTIN este doctoranda in Stiinte Politice a SNSPA, avocat in Baroul Timis (din 1992).

Nr. de pagini: 388
Anul aparitiei: 2016
Autori: Gabriel Andreescu, Diana Botau, Mariuca Oana Constantin

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.062 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.