Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarelor comuniste (eseu de mentalitate)

Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarelor comuniste (eseu de mentalitate)
-18%
ISBN: 973-681-930-2
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 416
Categoria: Carti diverse
Preț: 24,19 lei
29,50 lei (-18%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Cuprins:
"Modelul" sovietic - Gulagul in memorialistica romaneasca de detentie - Proza despre Gulagul romanesc

Descriere:
Editia a II-a, revazuta si adaugita.
Eseu de mentalitate si studiu de morfologie comportamentala, cartea Ruxandrei Cesereanu este o sinteza unica in peisajul romanesc, o incercare fenomenologica de reconstituire a universului concentrationar al Gulagului. Pornind de la "modelul" sovietic al scrierilor despre detentie, cu Alexandr Soljenitin ca autor prototipal al acestui tip de scriitura, autoarea face referire mai intii, intr-o panoramare selectiva, la marturii, povestiri si romane de Nadejda Mandelstam, Evghenia Ghintburg, Varlam Salamov, Vasili Grossman, Andrei Platonov, Evgheni Zamiatin, Vladimir Bukovski, Anatoli Ribakov si Alexandr Zinoviev. Un studiu de mentalitate realizat pe baza a peste 100 de marturii despre detentie schiteaza imaginea infernului concentrationar comunist: Gulagul, detinutul politic roman ca tip uman, reprezentantii represiunii, "eshatologia" detentiei, tortura, rezistenta inauntrul Gulagului si cea activa in afara Gulagului. Sint analizate si modul de reflectare a Gulagului in literatura romana si imaginea Securitatii in cartile publicate dupa prabusirea regimului comunist din Romania.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1077 sec