Helsinki 1975. Începutul sfârşitului - Degradarea regimului din România şi singularitatea lui în blocul de Est

Helsinki 1975. Începutul sfârşitului - Degradarea regimului din România şi singularitatea lui în blocul de Est
-20%
Preț: 20,80 lei
26,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 360
Format: 13 x 20
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Helsinki 1975. Începutul sfârşitului - Degradarea regimului din România şi singularitatea lui în blocul de Est
Cartea cercetătoarei spaniole Patricia González Aldea este, cred, unul dintre cele mai importante studii elaborate de un străin despre epoca Ceauşescu şi perioada post-1989. De ţinuta unei teze de doctorat, ea urmăreşte ascensiunea şi degradarea treptată a regimului ceauşist în legătură cu succesivele Conferinţe pentru Securitatea şi Cooperarea în Europa, începând cu cea, memorabilă, de la Helsinki din 1975. Modul cum Ceauşescu îşi punea cu dezinvoltură semnă-tura pe tratatele emanate de CSCE, pentru a le ignora, chiar încălca grosolan prevederile, este înfăţişat de autoare cu acribie, empatie şi uneori chiar cu uluirea unui cercetător neobişnuit cu „uzanţele“ comuniste. Bazată pe o documentaţie foarte bogată, aproape exhaustivă dar deloc rebarbativ de stufoasă, şi - una din marile calităţi ale volumului, întotdeauna credibilă - cartea se citeşte cu interes chiar de către persoane care au trăit din plin epoca respectivă, dar nu aveau posibilitatea materială de a cunoaşte toate prevederile CSCE; prevederi care, respectate, ne-ar fi putut oferi o existenţă mai bună, dar încălcate sistematic, fără nici o reţinere, chiar demenţial, au dus la involuţia - cu urmări încă atât de nefaste - ale vieţii ce ni s-a impus în RSR.

Iar pentru generaţiile mai tinere care nu au apucat să trăiască „ce am trăit noi“, cartea ar putea fi acel „manual de istorie“ despre care se tot vorbeşte, dar care întârzie să apară.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.074 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.