Iasii de odinioara - Colectia Istorie cu Blazon

Iasii de odinioara - Colectia Istorie cu Blazon
-25%
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Tratat
Preț: 29,93 lei
39,90 lei (-24,99%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a stralucit prin stil, prin inteligenta, bun-gust si subtilitatea conversatiei din saloane.  Este istoria unor oameni care au fost binecuvantati nu numai cu avere si ranguri, ci si cu patriotism, spirit de sacrificiu si simtul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocari, literatura "cu staif”, reeditari sau marturii inedite ne vor ajuta sa recuperam istoria dramatica si plina de farmec a vechilor elite romanesti sau de pe alte meleaguri.

Purtati de dorinta de a ne aminti cine suntem, sa deschidem vechile cufere ramase de la bunici, sa suflam praful de pe blazon si sa-l purtam, cu mandrie, pe o carte.

"O carte de suflet care ofera cititorului o invitatie la o calatorie tihnita si plina de farmec prin Iasii de odinioara. Calauza este printul roman Rudolf Sutu (1880-1949). Printul isi iubeste orasul, care nu inseamna pentru el doar o colectie de case frumoase, de strazi, de gradini, ci si un manunchi de amintiri personale si de istorii preluate de la bunici, de la parinti, de la rude. Cronicar indragostit de orasul lui, Rudolf Sutu ii cunoaste trecutul si ii intelege pana in cele mai rafinate detalii mecanica sociala. Datorita lui, ne putem si noi astazi intalni cu notabilii Iasiului de altadata, cu boieri de vita veche si cu oameni de litere, cu acele elite reale, care au construit civilizatie. De la Familia Regala la Badea Cartan sau Barbu Lautarul, de la mosieri la francmasoni si la artisti, de la frumusetile epocii, reginele seratelor stralucitoare, la profesorii sobri de altadata, de la beizadele la membri ai Jockey Clubului, Iasiul trecutului ne devine noua, celor de azi, familiar prin oamenii vii si interesanti care l-au locuit sau l-au vizitat. Vom gasi la Rudolf Sutu evocari ale unor personalitati precum Mihai Eminescu, George Enescu, Spiru Haret, Costache Negruzzi, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Matei Millo si, fireste, multe nume mari ale boierimii moldovene. Sa ne lasam, asadar, fermecati de Iasii de odinioara...” Filip-Lucian Iorga

 

"Iasiul descris cu atata patima de Rudolf Sutu, un adevarat cronicar peste timp, este Iasiul generatiilor care l-au precedat, al genitorilor si al buneilor sai. El este, bineinteles, idealizat de cronicar, care, fara voia sa, din pasiune, se lasa antrenat intr-un fel de, asemeni celei descrise de Stendhal, atribuindu-i numai virtuti si calitati, ulterior pierdute pentru vesnicie. Cu toata aceasta viziune romantica, lectura Iasilor de odinioara constituie o placuta si instructiva calatorie in timp, peste veacuri, din care cititorul nu poate reveni decat imbogatit si satisfacut, asemeni unui arheolog care descopera vestigiile unei civilizatii pierdute.” Radu Negrescu-Sutu

Nr. de pagini: 544
Anul aparitiei: 2015

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1739 sec