Ionel Oprisan, Basme fantastice romanesti (Volumele V, VI, VII)

Ionel Oprisan, Basme fantastice romanesti (Volumele V, VI, VII)
-10%
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Povestiri
Preț: 47,25 lei
52,50 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Inchegata din texte adunate din toate laturile spatiului etnic national - din tara si de dincolo de granitele ei, unde se vorbeste limba romana-, seria Basmelor fantastice romanesti, pe care o continuam acum cu inca trei volume, se constituie, neindoielnic, in cea mai reprezentativa culegere romaneasca de basme, prin numarul pieselor incluse, prin arhaitatea si raritatea lor si mai ales prin acribia stiintifica cu care au fost inregistrate si transcrise dupa o noua metoda.

Volumul V, Fata din icoana, imbogateste materia vol. I, Fata rapita de Soare, cu noi motive narative ale aspiratiei sideral-edenice, ilustrand viziunea populara despre lumea celesta si despre reprezentantii ei, marcati prin insemne stelare sau solare.


Basme fantastice romanesti, I. Oprisan, vol. VI, Busuioc si Siminoc

Vol. VI, Busuioc si Siminoc, al seriei Basme fantastice romanesti, reunind, ca toate volumele ce-o alcatuiesc, texte culese in ultimele trei decenii de pe intreg cuprinsul spatiului etnic national, include, in continuarea vol. II, Frumoasa Lumii, basme rare sau necunoscute, a caror actiune se desfasoara pe pamant, in vecinatatea nemijlocita a povestitorilor si a ascultatorilor.
Cu toate acestea, insa, realitatea isi pierde atributele firesti, permintand zborul liber al fanteziei, dupa legile basmului, si ingaduind intruzimea in spatiul si timpul ei, a numeroase figuri fantastice din zone ireale, care inrauresc viata pamantenilor.


Basme fantastice romanesti, I. Oprisan, vol. VII, Tapian si Tapianca

Volumul Tapian si Tapianca, al VII-lea din seria Basme fantastice romanesti, reuneste texte de o rara frumusete despre contactul personajelor pamantene cu spatiile infernal-demonice.

In continuarea vol. III, Inima Putreda, cititorul are posibilitatea ca, prin intermediul unor noi texte de mare arhaitate, sa patrunda sensurile adanci ale planului paralel, subpamantean, pe care poporul roman il considera pulsand in ritm cu cel terestru; cu atat mai mult, cu cat imaginarul initiatic isi trimite pana la noi cava din irizarile lui oculte.

                                                                                                     I. Oprisan

Avem in fata foarte probabil cea mai bogata colectie de naratiuni populare din cate exista la noi, publicata de un singur culegator si reprezentand un moment de rascruce in istoria povestitorului: cinci sute optzeci si doua de naratiuni ( din toate speciile populare in proza, dar cu accentul pus pe categoria basm cu subspeciile sale) adunate de la o suta saizeci de povestitori din aproape toata tara (cu exceptia Banatului), inclusiv de la romani originari din Bulgaria, Basarabia, Albania, Grecia (respectiv aromani si meglenoromani).

                                                                         Viorica Niscov


Nr. de pagini: 1120   

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1556 sec