Istoria Bizantului - Maria Georgescu

Istoria Bizantului - Maria Georgescu
Categoria: Tratat
Preț: 40,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Lucrarea de fata reprezinta rodul unor ani lungi de munca la catedra. Doamna Maria Georgescu a avut astfel posibilitatea sa parcurga o bibliografie imensa, in mai multe limbi de circulatie actuala sau vorbite in secole astazi uitate. Acest amplu material scris i-a permis autoarei sa analizeze fiecare episod din trecutul mirificului si misteriosului imperiu situat la intalnirea a nu mai putin de trei continente. Este o caracteristica geopolitica singulara in istorie, derivata si din vecinatatea cu Marea Neagra, pe atunci placa turnanta a relatiilor dintre Orient si Occident. Ea a dat Imperiului Bizantin specificul sau eclectic si sincretic de mojar al civilizatiilor europene, asiatice si africane, ceea ce, poate, i-a permis sa reziste atata timp in fata rautatii oamenilor din interior si din exterior. A fost trasatura majora si caracteristica a Bizantului pe care autoarea, cu discretie, a subliniat-o permanent ca pe un adevarat fir calauzitor.

Sper ca aceasta carte sa fie citita cu aceeasi patima si interes pe care le-a vadit autoarea atunci cand a scris-o: aceasta ar fi cea mai frumoasa rasplata a profesoarei pentru munca ei in slujba generatiilor tinere. (prof. univ. dr. Radu Stefan Vergatti)

"Istoria Bizantului" , lucrare pentru cultura generala, prezinta evolutia generala a statului bizantin si transformarile politicii sale interne si externe, structurate si prezentate dupa marile perioade istorice de dezvoltare. Structura romana a statului, puterea greaca si credinta crestina - acestea sunt marile surse de inspiratie ale Bizantului. De altfel, numai sinteza culturii elenistice si religia crestina cu forma romana a statului au facut posibila constituirea fenomenului istoric pe care il numim Imperiul bizantin. In cadrul indelungatei sale evolutii, intre secolele IV-XV, istoricii au segmentat trei perioade distincte. Prima include secolele IV-VI (330-610), fiind perioada de tranzitie de la Imperiul roman la monarhia greco-orientala. Perioada a doua inglobeaza urmatoarele cinci secole (610-1081), fiind perioada clasica a istoriei bizantine, in care imperiul cunoaste trasaturile sale originale din punct de vedere economic, geografic, etnic, social, administrativ si religios. Ultima perioada, de aproape patru secole (1081-1453) este perioada de declin generalizat a imperiului. Evenimentele si domniile marcante ale acestei istorii sunt prezentate pe larg, punctandu-se nu numai datele politice ci si contextul social, economic sau cultural care a influentat o astfel de evolutie. Pentru a facilita orientarea, autoarea a realizat si tabele sinoptice, cronologice si genealogice, alaturi de un indice de nume si o serie de harti cu granitele Imperiului de-a lungul diferitelor etape de expansiune, excelente instrumente de lucru. Cartea, departe de a se adresa exclusiv unui public specializat, poate fi citita cu interes de toti iubitori de istorie.

Nr. de pagini : 360
Anul aparitiei : 2012

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1408 sec