Istoria popoarelor din sud-estul Europei in epoca moderna (1789-1923) - Nicolae, Ciachir

Istoria popoarelor din sud-estul Europei in epoca moderna (1789-1923) - Nicolae, Ciachir
Categoria: Tratat
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

In 1987, aparea o lucrare de referinta in istoriografia romana, sinteza„Istoria popoarelor din sud-estului Europei in epoca moderna”, reeditata mai apoi in 1998. Inca de la inceput, cartea istoricului Nicolae Ciachir s-a bucurat de elogii binemeritate atit in tara, cit si peste hotare– Belgrad, Sofia, Ankara, Tirana, Moscova, Varsovia, Munchen, Toronto.

„Istoria popoarelor din sud-estul Europei in epoca moderna”nu este o aparitie instantanee, ci rodul unei munci indelungate de cercetare si de pasiune constanta. Istoric cu preocupari variate, Nicolae Ciachir s-a afirmat si a adus contributii valoroase in domenii de cercetare care cuprind o arie larga: Unirea Principatelor„100 de ani de la Unirea Principatelor”, 1958, razboiul pentru cucerirea independentei„Razboiul pentru independenta Romaniei in context european”, 1977, istoria moderna universala„Marile puteri si Romania, 1856-1947”, 1996;„Istoria politica a Europei de la Napoleon la Stalin”, 1997;„Istoria universala moderna”, vol. I-II, 1998, istoria relatiilor internationale„Diplomatia europeana in epoca moderna”, 1984— distinsa cu premiul Academiei Romane„Nicolae Iorga”;„Istoria relatiilor internationale (1648-1947)”, 1998, istoria Basarabiei si a Bucovinei„Basarabia sub stapinire tarista (1812-1917), 1992;”Din istoria Bucovinei (1775-1944), 1993, balcanistica si slavistica„Istoria moderna a Poloniei”, 1987,„Istoria slavilor”, 1998. (dr. Nicoleta Ciachir)

Reeditarea uneia dintre cartile de anvergura ale profesorului Nicolae Ciachir, de la finele secolului al XX-lea, nu este doar necesara pentru satisfacerea nevoiei de informatie istorica a generatiilor de astazi; este, dincolo de aceasta neindoielnica utilitate– si mai mult: o modesta dar peremptorie (re)ilustrare a valorii stiintifice intrisece a unui tom care a ilustrat, la vremea aparitiei, dimensiunea europeana a istoriografiei romanesti. Si care, si astazi isi pastreaza intacta actualitatea continutului informational si ideatic. Pe de alta parte– acest remember editorial se poate constitui intr-un prilej de reflectie asupra destinului recunoasterii internationale ori impunerii valorii unei opere stiintifice ce apartine unei culturi nationale– alta decat cele din spatiul de limba engleza sau franceza.

Daca volumul de fata ar fi fost scris (ori, macar, ulterior, tradus) in engleza– franceza deja nu mai slujeste, de vreo jumatate de secol, ubicuitatii informationale–, si aparut intr-o editura euroatlantica cu impact international– autorul sau ar fi fost prenumerat, am convingerrea, printre cei mai de seama balcanologi ai vremii sale; nota bene: nu din Romania– ci din ansamblul comunitatii stiintifice mondiale. Poate ca unora li s-ar parea o afirmatiune encomiastica; nu l-am cunoscut insa, personal (din pacate) decat accidental, pe profesorul Ciachir, astfel incat n-as putea fi banuit de parti-pris-uri– altele decat de natura pur stiintifica. (conf. univ. dr. Stoica LASCU)

Nr. de pagini : 398
Anul aparitiei : 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1261 sec