Istorie si metaistorie in romanul celui de-al Doilea Razboi Mondial (Cristina Mihaescu)

Istorie si metaistorie in romanul celui de-al Doilea Razboi Mondial (Cristina Mihaescu)
-23%
Preț: 28,49 lei
37,00 lei (-23%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 222
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Nicolae  Manolescu  a  observat  in  mai  multe  randuri  ca  nu  avem  o istorie  a  romanului  romanesc,  ultima  data  in  2012: „M-am  intrebat,  nu o data, de ce nu avem o istorie a romanului, asa cum generatiile de critici de dinaintea noastra s-au intrebat de ce nu avem roman.
 
Cu mai bine de un deceniu  in  urma,  cand  editura Gramar  a  lansat  colectia 101  romane romanesti, am fost solicitat sa scriu in incheiere un studiu consacrat istoriei romanului romanesc.

Din diferite motive, n-am putut onora propunerea si, cu  incuviintarea  editorilor,  l-am  inlocuit  cu Arca lui Noe,  un  studiu  deja aparut in doua editii, care a fost tiparit si retiparit pana de unazi, in transe, de Gramar, in cateva zeci de mii de exemplare. Ideea unei veritabile istorii a genului la noi, dupa modelul lui Albérès pentru romanul european, sa zicem, m-a  preocupat  ulterior,  chiar  si  dupa  ce  am publicat Istoria critica.  Nici Arca,  nici Istoria critica  nu  erau,  propriu  vorbind,  o  istorie  a  romanului. Arca, pentru ca adopta o perspectiva naratologica, Istoria critica, pentru ca fragmenta  inevitabil  istoria  romanului,  amestecand-o  cu  a  celorlalte genuri”

.  De  fapt,  detaliaza  criticul  in   continuare,  „avem  si  roman,  si o istorie a genului, chiar daca aceasta din urma n-a fost desprinsa niciodata din nebuloasa literara. Cele mai importante incercari, ale lui Lovinescu, din
primele decenii ale secolului XX, ale lui Calinescu si Camil Petrescu din anii 1930, mai degraba sugereaza evolutia genului si au caracter normativ, nicidecum istoric. In plus, incercarile cu pricina sunt victimele inocente ale unor  idei  preconcepute,  fiindca  nu  pornesc  de  la  realitatea  istoriceste verificabila a romanului.”

Observatii  asupra  necesitatii  unui  studiu  sistematic  al  romanului romanesc, istoric sau morfologic, s-au facut de multa vreme, pornind chiar de  la  complexitatea  moderna  a  genului  si  de  la  functiile  sale  multiple.

Pompiliu Constantinescu observa inca din 1928 ca „pornind de la realitatea istorica,  proza  isi  capata prestigiul  din  mitul  fictiunii;  lumea  epica  e  o superstructura, fata cu realitatea bruta. In momentul social cautam fixarea unui univers interior cu legile si cataclismele lui, cu perspective de lumini fosforescente  in  misterul  sufletului uman.”

Nr. de pagini: 222
Anul aparitiei: 2016
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.063 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.