Jan Koneffke, Cele sapte vieti ale lui Felix K

Jan Koneffke, Cele sapte vieti ale lui Felix K
-18%
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Proza Diversa
Preț: 36,08 lei
44,00 lei (-18%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Un scriitor german despre Romania interbelica

„Felix Kannmacher, personajul principal si povestitorul romanului, este de fapt fratele bunicului meu, disparut la Berlin, la inceputul anilor '30 ai secolului trecut. Cand am scris aceasta autobiografie fictiva a unui emigrant din Germania nazista, am vrut sa-i daruiesc o viata pe care ar fi putut-o avea– dar nu numai lui, ci si mie insumi, gandindu-ma ca, daca as fi trait in acea vreme, m-as fi refugiat probabil in Romania. Pe atunci, aceasta tara cunostea o modernizare exemplara, care insa a fost tragic curmata de razboi si de instaurarea comunismului. Astfel, romanul e portretul unei tari indepartate si, in acelasi timp, povestea unui destin german in Romania.“ (Jan KONEFFKE)

In 1934, Felix Kannmacher se refugiaza din Germania nazista in Romania, sub protectia celebrului pianist Victor Marcu, si devine„guvernanta“ Virginiei, capricioasa fiica a acestuia. Descopera cu uimire peisajul exotic al Balcicului, rafinamentele si intrigile societatii bucurestene cosmopolite, dar Istoria il urmareste si aici. Ascunzandu-se sub falsa identitate a unui sas pe nume Johann Gottwald, Felix este eroul unui sir colosal de aventuri– de la invitatiile persuasiv-pitoresti de a lua de nevasta o tataroaica pana la un proces stalinist in care e acuzat de spionaj–, ceea ce face, in prima instanta, din cartea lui Jan Koneffke un roman picaresc plin de poezie, dramatism si umor. Marea aventura a lui Felix Kannmacher incepe insa in imaginarul povestilor pe care trebuie sa le nascoceasca intruna pentru Virginia. Devine o Seherezada care isi exerseaza darul fanteziei nu doar pentru a-si prelungi viata, ci pentru a salva lumea din mecanismul infernal al Istoriei. Povestile lui Felix fisureaza imperiul necesitatii, deturneaza destinul. Si fac posibila iubirea.

„Exista si pitoresc, si melancolie in fresca romanului, si cruzime, dar si matasurile narative invaluitoare ale unei extraordinare povesti de dragoste. Toate firele actiunii si toate detaliile sunt egal ocrotite de prozator, asa cum vegheaza un tesator nasterea desenului din covorul lui oriental. Pe scurt, o adevarata bucurie si reusita literara.“ (Ioana PARVULESCU)

„Jan Koneffke reuseste sa vada ce sta scris in cartea de magie a lui Prospero: puterea de a imagina savarseste miracolul. Povestea lui Felix K. e un miracol.“ (Vlad ZOGRAFI)

„Cele sapte vieti ale lui Felix K. e o carte senina si plina de haz, despre ani afurisiti la culme. Oricum ai lua-o, nu poti rata emotionanta ei dragoste pentru o Romanie mai buna decat noi.“ (Tania RADU)

Nr. de pagini: 448
Anul aparitiei: 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1228 sec