Jiddu Krishnamurti, Despre educatie

Jiddu Krishnamurti, Despre educatie
-20%
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Altele
Preț: 25,60 lei
32,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

"Aceasta imitare a ceea ce este considerat ca ar trebui sa fim, naste frica", sustine Krishnamurti. Iar aceste cuvinte ale autorului poarta in sine naturaletea oricarui adevar intrigant. De ce imitam, cum imitam, si, mai ales, ce provoaca in noi aceasta imitare in numele unui ideal, in numele lui acel"cum ar trebui sa fim"? Poate omul sa fie liber in fata unei asemenea conditionari? In definitiv, aceasta este cea mai mare dorinta a oricarei fiintei umane.

Educatia este cea care ar trebui sa-i ofere tanarului capacitatea de a percepe esentialul ("ceea ce este"), ar trebui sa-i confere libertatea de a trai intr-o lume pe care s-o creeze el insusi. Insa, in masura in care cresterea saraciei, criza ecologica, izbucnirea a din ce in ce mai multe razboaie sunt realitati ale societatii contemporane, inseamna ca educatia, asa cum este ea perceputa astazi, a dat gres. Krishnamurti propune un nou sistem, non-ierarhic si non-competitiv, in care elevul si profesorul se bazeaza pe comunicare, problematizare si indoiala. Aceste trei activitati ale mintii instituie inteligenta, o facultate a spiritului capabila sa armonizeze cunoasterea, luciditatea critica si refuzul de a accepta orice autoritate.

Adresat atat profesorilor cat si elevilor, parintilor si oricarei persoane interesate de educatie, volumul de fata, este, in fapt, o dezbatere amicala intre Krishnamurti si cititor. Fara a avea pretentia sa-i impuna ceva partenerului de discutie, autorul isi sustine"observarea lucida" folosindu-se de toate calitatile maieuticii. Nu este o exagerare. Doua dintre cele trei parti ale cartii sunt prelegeri-dezbatere sustinute de Krishnamurti in fata elevilor si a profesorilor. Cea de-a treia reprezinta o foarte interesanta punere in relatie a educatiei cu viata insasi, alaturare extrem de fireasca din moment ce educatia este cea care ar trebui sa-l pregateasca pe copil pentru caruselul vietii si pe omul matur pentru evitarea conflictului interior deoarece acesta,"proiectat in afara, devine mondial".  - Vasile Mihalache


"Viata are un sens mai inalt si mai vast decat acesta, dar ce valoare are educatia noastra daca nu l vom descoperi niciodata? Chiar daca vom fi extrem de instruiti, noi nu vom realiza prin aceasta o integrare profunda a gandirii si simtirii, vietile noastre vor continua sa fie incomplete, contradictorii, sfasiate de temeri de tot felul. Cata vreme educatia nu va cultiva o viziune integrala asupra vietii, ea nu va avea decat o mica valoare.

Pentru a institui o educatie adevarata, trebuie sa intelegem semnificatia vietii in intregul ei, iar pentru aceasta trebuie sa fim capabili sa gandim direct si in spiritul adevarului. Un ganditor prea logic este in realitate nechibzuit, caci el se conformeaza unui model, repeta fraze, iar gandirea lui urmeaza un fagas. Este cu neputinta sa intelegem viata in mod abstract sau teoretic. A intelege viata inseamna a ne intelege pe noi insine si acesta este atat inceputul cat si scopul final al educatiei." - Jiddu Krishnamurti

 

 CUPRINS

Cuvant inainte   7

PARTEA INTAI: ARTA INVATARII SI VALOAREA VIETII

    Educatia si sensul vietii  13
    Adevarata educatie       20
    Intelect, autoritate si inteligenta  51
    Educatia si pacea lumii  66
    Scoala  80
    Parinti si profesori         93
    Problema sexuala si casatoria    107
    Arta, frumusete si creatie           112

PARTEA A DOUA: DESPRE EDUCATIE

I. CUVANTARI TINUTE STUDENTILOR    121

    Despre educatie            121
    Despre mintea religioasa si mintea stiintifica        131
    Despre cunoastere si inteligenta 135
    Despre libertate si ordine          144
    Despre sensibilitate       150
    Despre frica      157
    Despre violenta 166
    Despre faurirea de imagini         174
    Despre conduita           183

II.  CUVANTARI TINUTE PROFESORILOR           191

    Despre educatia buna   191
    Despre perspectiva larga           201
    Despre actiune  208
    Despre adevarata negare          215
    Despre competitie         223
    Despre frica      230
    Despre instruire si invatare        239
    Despre o minte buna     249
    Despre abordarea negativa       257
    Despre meditatie si educatie      267
    Despre inflorire 273


Nr. de pagini : 288
Anul aparitiei : 2015

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1937 sec