John Stuart Mill, Utilitarismul
9,68 lei
12,90 lei (-24,96%)

John Stuart Mill, Utilitarismul

John Stuart Mill, Utilitarismul
-25%
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Carti diverse
Preț: 9,68 lei
12,90 lei (-24,96%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Publicata initial, in trei articole, in 1861, o lucrare fundamentala, cu o influenta de necontestat in domeniul stiintelor sociale, Utilitarismul lui J. S. Mill cuprinde o serie de discutii despre principiile care stau la baza doctrinei filosofice a utilitarismului. 

Structura lucrarii, cu cinci capitole clare si concise (Consideratii generale, Ce este utilitarismul, Despre sanctiunea fundamentala a principiului utilitatii, De ce fel de demonstratie este susceptibil principiul utilitatii, Despre legatura dintre dreptate si utilitate), este eleganta si faciliteaza intelegerea ideilor aprofundate de ganditorul englez.  

Intr-un sens, Utilitarismul reprezinta o rafinare a ideilor lui Jeremy Bentham despre ceea ce ar trebui sa constituie masura binelui si a raului: exigenta de a obtine cea mai mare fericire pentru un numar cat mai mare de oameni. Intr-un alt sens, mai larg si mai important, cartea de fata formuleaza si analizeaza in profunzime toate implicatiile, pentru morala, ale principiului utilitatii. John Stuart Mill aduce etica in vecinatatea economiei (maximizarea fericirii, ierarhizarea placerilor in functie de profit, decizia bazata pe calcularea utilitatii alternativelor etc.) si incearca sa rezolve toate dificultatile rezultate din acest mod de a trata problema dreptatii.

Mill ofera raspunsuri la cateva intrebari esentiale precum:,, In ce consta fericirea?”,,, Ce urmarim, de fapt, atunci cand alegem o anumita conduita?”,,, Ce placeri sunt preferabile?”,,, Cum trebuie sa arate legile (si sanctiunile inerente) daca morala se intemeieaza pe utilitate?”,,, De ce este preferabil principiul utilitatii, atat din perspectiva binelui personal, cat si din aceea a binelui public?”


Nr. de pagini: 120
Anul aparitiei: 2014

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1107 sec