Legislatia concurentei (actualizat la 5.04.2012)

Legislatia concurentei (actualizat la 5.04.2012)
-20%
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Cod
Preț: 15,12 lei
18,90 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Existenta unei culegeri de legislatia concurentei este utila si necesara pentru cel putin doua motive. Primul motiv il reprezinta numarul foarte mare de norme juridice emise in vederea protejarii concurentei libere intre operatorii economici. Astfel, pe langa Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea privind combaterea concurentei neloiale nr. 11/1991 exista 19 regulamente si instructiuni emise de catre Consiliul Concurentei, in baza delegarii legislative acordate acestei institutii de catre Legea nr. 21/1996. La acestea se adauga regulamentele precum si notele jurisdictionale si orientarile emise de catre Comisia Europeana si Consiliul European in aplicarea art. 101 si 102 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene– care au un continut aproape identic cu cel al art. 5, respectiv art. 6 din Legea nr. 21/1996 si care se aplica simultan cu acestea. Numarul mare de norme secundare este necesar, avand in vedere ca Legea nr. 11/1991 si, mai ales, Legea nr. 21/1996 sunt legi-cadru. Existenta normelor secundare este, pe de alta parte, utila, deoarece ofera suplete cadrului normativ in vigoare in acest domeniu, in functie de evolutiile mediului economic si de jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, care are un rol foarte important in domeniul dreptului concurentei.
Mentionam ca in cadrul acestei colectii de legislatie au fost cuprinse doar normele juridice din Romania. Normele corespondente si indrumarile de la nivelul Uniunii Europene sunt sistematizate si sunt disponibile la pagina de internet http://ec.europa.eu/competition/index_en.html .
Al doilea motiv pentru care existenta acestei culegeri este necesara este unul de fond si are in vedere faptul ca regulile de concurenta sunt aplicabile in domenii extrem de vaste ale vietii sociale. Conform legislatiei si practicii jurisdictionale din acest domeniu, regulile de concurenta sunt aplicabile cu privire la orice activitate prin care o entitate– persoana fizica sau juridica, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate– obtine un venit prin oferirea de bunuri sau servicii pe piata. Extensiile aplicarii regulilor de concurenta pot fi uneori surprinzatoare, avand in vedere ca subiecti ai acestora pot fi, in anumite situatii, chiar si autoritati publice, culte religioase sau sportivi. Explicatia pentru o asemenea aplicare extensiva este ca in dreptul concurentei fondul primeaza asupra formei si rezultatul obtinut este criteriul predominant fata de intentia initiala.Numar pagini:464
Anul aparitiei:2012

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1957 sec