Leonardo da Vinci, biografia unui geniu

Leonardo da Vinci, biografia unui geniu
-28%
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Memorialistica
Preț: 7,13 lei
9,90 lei (-27,98%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Leonardo da Vinci, biografia unui geniu de Michael White. Daca vreti sa stiti cine a inventat telescopul, cine a creionat primele schite ale unor masini zburatoare sau a proiectat forme primitive de tanc ori submarin, cititi„Leonardo da Vinci, biografia unui geniu”, o lectura fascinanta pe care Saptamana Financiara v-o propune din 10 mai.
 
Volumul, semnat de reputatul scriitor britanic Michael White, se opreste asupra unor aspecte mai putin cunoscute din viata lui Leonardo, cum ar fi copilaria nefericita, ucenicia in atelierul lui Verrocchio din Florenta, homosexualitatea asumata ori relatia cu importanti mecena ai epocii (Lorenzo Magnificul, Lodovico Sforza, Cesare Borgia), precum si rivalitatea cu Michelangelo
 
„Leonardo da Vinci, biografia unui geniu” ofera o perspectiva cu totul noua asupra activitatii„omului universal al Renasterii”, analizand preocuparile sale stiintifice, de la arhitectura, anatomie, inginerie militara si civila, pana la optica si astronomie. Leonardo, sustine White, fusese recunoscut de multa vreme ca un artist atat de mare, incat gandirea lui stiintifica a fost lasata in urma.„Ideile lui Leonardo au zacut ascunse pentru a fi redescoperite de oameni precum Newton, Leibniz, Fermat, la aproape 250 de ani dupa moartea sa. Leonardo a facut descoperiri uluitoare in studiile sale optice, mecanice, de anatomie si geologie. A creat o forma de plastic, a elaborat un predecesor sofisticat al aparatului fotografic (camera obscura), a scris despre lentilele de contact si puterea aburului, a explicat de ce este cerul albastru si a elaborat tehnici vizuale pentru reprezentarea corpurilor”, afirma White.
 
Documentarea pentru biografia lui Leonardo da Vinci a inclus studierea unei parti din insemnarile acestuia, cele care au ajuns pana in zilele noastre. La moartea lui da Vinci, aproximativ 13. 000 de pagini de insemnari,„unele legate cu sfoara si panglici, altele reunite in carnete si dosare cu coperte de piele” i-au ramas lui Francesco Melzi, prietenul lui Leonardo, cel care i-a fost alaturi in ultimii ani de viata. Unele documentele au fost pierdute sau distruse, dar cele care s-au pastrat sunt considerate foarte valoroase.„Unele dintre ele au nimerit in colectia familiei regale de la Windsor, altele in mainile nobililor si pontifilor sau in depozitele bibliotecilor din Italia, Spania si Franta. Dar multe s-au pierdut sau au fost distruse. Se estimeaza ca, din cele 13. 000 de pagini pe care Melzi le-a luat cu el de la Cloux in 1519, nu se mai stie decat despre ceva mai mult de jumatate din ele, aproximativ 7000 in total. Cele mai multe dintre acestea se afla astazi in colectii publice din intreaga lume si cateva in colectii particulare. Cea mai vestita dintre acestea este Codex Hammer, achizitionata in 1994 de Bill Gates pentru suma de 30 de milioane de dolari”, arata autorul.
 
Michael White, scriitor britanic, este autorul a 25 de carti, printre care„Stephen Hawking: o viata in slujba stiintei”,„Tolkien: o biografie” si„C. S. Lewis: baiatul care a scris Cronicile din Narnia”. White a scris de asemenea„Echinox”, un thriller care a ajuns in Top 10 best-seller list in Marea Britanie si a fost tradus in 30 de limbi.Autor: Michael White
Anul aparitiei: 2010
Pagini: 284
Vezi și alte cărți: Schite

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

20,32 lei
23,90 lei (-14,98%)
18,70 lei
22,00 lei (-15%)
26,25 lei
35,00 lei (-25%)
18,00 lei
24,00 lei (-25%)
Created in 0.1421 sec