Libertatea - curajul de a fi tu însuţi

Libertatea - curajul de a fi tu însuţi
-10%
Preț: 12,96 lei
14,40 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc epuizat
Autor:
ISBN: 978-973-8951-36-
Editura:
Anul publicării: 2006
Pagini: 136
Format: 14x20.5cm

DESCRIERE

Libertatea - curajul de a fi tu însuţi - Osho. Libertatea

Colectivul este o idee foarte periculoasă. În numele colectivului, individul, realul, a fost mereu sacrificat. Sunt în totalitate împotriva acestui lucru.
Naţiunile au sacrificat indivizii în numele ţării - şi "naţiune" este doar un cuvânt. Liniile pe care le-ai desenat pe hartă nu sunt nicăieri pe pământ. Fac parte doar din jocul tău. Dar lupta pentru aceste linii pe care le-ai desenat pe hartă a avut drept consecinţă mulţi morţi - oameni adevăraţi ce au murit pentru linii imaginare. Şi tu îi faci eroi, eroi naţionali!
Ideea colectivului trebuie distrusă complet; altfel, într-un fel sau altul, se va continua sacrificarea individului. Am sacrificat individul chiar şi în numele religiei, în războaie religioase. Un mahomedan ce moare într-un război religios ştie că drumul său către paradis este sigur. I s-a spus de către preot:
- Dacă mori pentru Islam, atunci paradisul tău este absolut sigur, cu toate plăcerile pe care le-ai imaginat sau le-ai visat vreodată. Şi persoana pe care ai omorât-o va ajunge şi ea în paradis, deoarece a fost omorâtă de către un mahomedan. Este un privilegiu pentru el, deci nu trebuie să te simţi vinovat pentru că ai omorât un om.
Creştinii au cruciade - un jihad, un război religios - şi omoară mii de oameni, ard fiinţe omeneşti de vii. Pentru ce? Pentru o colectivitate oarecare - pentru creştinism, pentru budism, pentru hinduism, pentru comunism, pentru fascism, orice motiv este bun. Un cuvânt ce reprezintă puţină colectivitate, şi individul poate fi sacrificat.
Nu există niciun motiv pentru ca această colectivitate să existe măcar: indivizii sunt îndeajuns. Şi dacă indivizii au libertate, sunt liberi din punct de vedere psihic, spiritual, atunci colectivul va fi, în mod firesc, liber spiritual.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.082 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.