Liviu Ornea, Bifurcatii
21,60 lei
30,00 lei (-28%)

Liviu Ornea, Bifurcatii

Liviu Ornea, Bifurcatii
-28%
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Proza diversa
Preț: 21,60 lei
30,00 lei (-28%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Datorita inflatiei de eseistica proasta din ultimii 24 de ani, mazgalita de nechemati in tarana si-n scris, multi cititori si chiar literati s-au indepartat de aceasta arta considerand-o un gen parazitar, paraliterar, oarecum asemanator jurnalului, dar mai putin spectaculos. Au ramas doar cativa autori intr-o zona care se dovedeste astfel a fi destul de dificila in ciuda impresiei contrare. Sa scrii pe nenumarate teme si sa atragi constant cititorul de la o pagina la alta pe intreg parcursul unui volum este un exercitiu complicat, anevoios, pe care Liviu Ornea il rezolva in chip stralucit si, aparent, fara efort. Toate salturile de la amintiri despre scoala, parinti, prieteni, la moravuri si politica, de la cimitire si impostura la literatura, filme, muzica, teatru si invatamant sunt facute cu usurinta data de sinceritatea in scris ca o prelungire anatomic-sufleteasca a onestitatii in viata, de talent, umor si fondul grav al unui intelectual de marca - mixajul acestora da ceea ce defineste scrisul lui Liviu Ornea: farmecul invariabil al unui scriitor adevarat, in chip deloc bizar matematician de profesie.

Razvan Petrescu

Liviu Ornea - nascut la Bucuresti, pe 14 iulie 1960. Absolvent al Facultatii de Matematica, Universitatea din Bucuresti, specializarea Algebra‑Geometrie. Doctor in matematica cu lucrarea Structuri geometrice pe varietati complexe. Structuri local conform Kähler. In prezent, este profesor la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti si cercetator la Institutul de Matematica„Simion Stoilow“ al Academiei Romane.

A publicat 66 de lucrari de matematica in reviste de specialitate, monografia Locally Conformal Kähler Geometry (in colaborare cu Sorin Dragomir, editura Birkhäuser, 1998), cursul universitar O introducere in geometrie (in colaborare cu Adriana Turtoi, editura Fundatiei Theta, 2000, ed. a doua 2011), articole de popularizare, traduceri din mari matematicieni, precum K.F. Gauss, F. Klein, B. Riemann, T. Levi‑Civita (accesibile pe pagina personala http://gta.math.unibuc.ro/pages/lornea.html).

In spatiul cultural este prezent cu cronici de teatru si articole pe diverse teme in revistele Steaua, Scena, Teatrul azi, Dilema, Dilema veche, 22, Observator cultural (rubrica permanenta„Bifurcatii“ din octombrie 2005), Okean, Cuvantul. O prima culegere de articole a aparut in 2008, la Curtea Veche Publishing: Varietati conexe. O parte a cronicilor de teatru sunt adunate in volumul Un matematician la teatru, Editura Tracus Arte (2014).

Semneaza, de asemenea, traduceri din limba italiana: Timpul imbatraneste in pripa, de Antonio Tabucchi (2010), Iubitul nefericit, de Alberto Moravia (2011), ambele la Editura Polirom; si din limba franceza: Mitul arian si Breviarul urii, de Leon Polyakov (2003, 2004),   Ura de sine, volum coordonat de J.‑C. Attias si E. Benbassa  (2005), Tata. Inventar, de J.‑C. Grumberg (2010), Priviri asupra conditiei evreiesti, de Gilles Zenou (2010), toate la Editura EST; Teorema vie, de Cédric Villani, la Editura Humanitas (2014).

Nr. de pagini : 336
Anul aparitiei : 2014

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Proza diversa

Created in 0.1378 sec