Liviu Rebreanu, Ciuleandra - Editie, revizuita

Liviu Rebreanu, Ciuleandra - Editie, revizuita
-25%
Anul publicării: 2014
Categoria: Altele
Preț: 13,50 lei
18,00 lei (-25%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Romanul Ciuleandra se prezinta inselator, la o privire si o lectura fugare, ca povestea unei crime senzationale. Puiu Faranga isi ucide nevasta, frumoasa Madalina, devenita Madeleine prin emancipare.

Tatal, Policarp Faranga, om bogat si influent, planuieste sa-si interneze fiul intr-un ospiciu, sa intretina aparentele unei nebunii ca explicatie acoperitoare si sa-l salveze astfel de la un proces rusinos si o condamnare severa, care i-ar ruina pozitia sociala.

Tatal Policarp Faranga voia sa acrediteze ideea unei clipe de nebunie, a unui moment trecator de intunecare a mintii, cand fiul sau, recuperabil si reintegrabil social, a comis crima. De aceea, tatal insista complice ca fiul sa simuleze nebunia, pentru a i se diminua responsabilitatea. intorsatura dramatica survine in capitolul XXII, cand Puiu Faranga refuza subterfugiul nebuniei episodice si al simularii ei, pentru a-si asuma nebunia integrala sau structurala. El se confeseaza doctorului psihiatru Ursu, care il supravegheaza si trateaza:

"Din toate astea trebuie sa retii, doctore - relua Puiu cu un nou avant - ca motivul crimei e o dispozitie criminala foarte puternica, intelegi? Eu, cand m-au adus aici, in primele momente de tulburare, nu-mi dadeam seama cum am putut savarsi o crima atat de odioasa.

Ei bine, azi, dupa trei saptamani de meditatii necontenite, sunt lamurit. Adevarul adevarat e ca sunt nebun! M-am constatat eu insumi, doctore! Nu o clipa de nebunie, cum credea sau voia sa faca sa se creada bietul tata, ci o nebunie definitiva si iremediabila! Din nenorocire asta e realitatea, doctore!"

Cuprins:

Un roman al speculatiei psihiatrice
Bibliografia celor mai moderne interpretari ale romanului Ciuleandra
Tabel chronologic

Ciuleandra

REBREANU - CIULEANDRA

Rebreanu implica Ciuleandra, intr-o ecuatie destul de complicate, mai multe elemente imponderabile: mistere psihologice, stranietati, fantasme tulburi ale inconstientului, vectori pulsionali ai erosului si ai mortii, doze apreciabile de necunoscut si inexplicabil.

- care invita cititorul, intr-un mod foarte stimulator, la speculatii psihiatrice si psihanalitice.
Romanul Ciuleandra e naratiunea unor provocatoare ambiguitati
- situatia hermeneutica favorizanta ce-i asigura perenitatea


Anul aparitiei: 2014
Format: 13x20
Nr. pagini: 160

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

13,50 lei
18,00 lei (-25%)
13,50 lei
18,00 lei (-25%)
13,50 lei
18,00 lei (-25%)
6,75 lei
9,00 lei (-25%)
13,50 lei
18,00 lei (-25%)
13,50 lei
18,00 lei (-25%)
Created in 0.1085 sec