Lumea Digitala. Concepte Esentiale (Vasile Baltac)

Lumea Digitala. Concepte Esentiale (Vasile Baltac)
Preț: 26,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Anul publicării: 2015
Categoria: IT

DESCRIERE

Cartea se adreseaza unui cerc larg de cititori interesati in stapanirea sau numai intelegerea competentelor digitale. In societatea moderna suntem confruntati cu necesitatea sa interactionezi online, sa folosesti dispozitive digitale diverse, sa comunici prin mijloace din ce in ce mai variate, sa practici forme noi de comert si banking, sa partajezi infomatie.

Stapanirea numai a unor instrumente digitale cum sunt posta electronica, navigarea web, procesarea de texte sau tabele nu mai este suficienta. Tehnologiile digitale evolueaza mai rapid decat oricare altele si ceea ce inveti ca utilizator azi se poate dovedi insuficient dupa foarte scurt timp. Este bine ca orice persoana sa posede notiunile de baza ale tehnologiilor digitale.

In carte sunt prezentate notiunile de baza pentru intelegerea erei digitale, a competentelor digitale generale, a datelor, informatiei si cunostintelor, a sistemelor informatice, echipamentelor si programelor ce le compun. Sunt prezente cunostinte de baza privind comunicatiile si Internet, inclusiv cautarea pe web si problematica postei electronice. Un subiect de cert interes este securitatea sistemelor digitale, cartea fiind utila pentru constientizarea pericolelor lumii digitale si a instrumentelor de protejare impotriva lor.

Sunt descrise aplicatiile Internet frecvent intalnite de orice persoana in societatea de azi, inclusiv cele de eGuvernare, management de documente, organizarea personala si a locului de munca digital. De interes general sunt considerentele autorului privind retelele sociale, schimbarile aduse de Internet in stilul de viata (stresul digital, detoxifierea digitala, dreptul la uitare) si cum va evolua Internet. Cartea are inclus un index detaliat de concepte si nume util pentru cititorul interesat numai in anumite aspecte ale lumii digitale, o bibliografie extinsa si doua anexe.

Autorul, profesorul universitar Vasile Baltac, o cunoscuta personalitate a informaticii, are o experienta de mai multe decenii in promovarea competentelor de folosire a calculatoarelor. Prin aceasta carte profesorul Baltac continua demersul de initiere al unui numar cat mai mare de oameni in folosirea corecta a tehnologiilor informatiei. In prefata autorului se arata ca explicarea unor mecanisme ale lumii digitale se face in speranta ca se va putea demonstra celor ce se tem de ea ca nu au motive sa se teama. Lumea digitala a evoluat spre simplitate in interfata omului cu ea, spre facilitati de invatare prin efort propriu fara instruire complicata si indelungata. Pentru cei care stapanesc tehnologiile digitale cartea poate fi un ghid de actualizare a competentelor.

Cartea poate fi utila atat pentru cei care se initiaza in tehnologiile informatiei si nu au le-au studiat in scoala, cat si elevilor, studentilor, masteranzilor etc. S-a urmarit utilitatea cartii si pentru cei trecuti de faza de initiere, dar care doresc sa-si revada unele cunostinte de tehnologia informatiei. Evolutia rapida a tehnologiilor informatiei l-a determinat pe autor sa nu insiste asupra descrierii unor echipamente si programe, care se poate gasi in manuale de utilizare, cautand mai mult sa fie explicate principalele concepte si directii de evolutie.

Aceasta carte reprezinta o a doua varianta a cartii „Tehnologiile informatiei – Notiuni de baza” publicata in anul 2011. Schimbarile sunt numeroase. Ele au fost necesare in primul rand pentru ca tehnologiile informatiei au evoluat in continuare rapid in timpul scurs de la elaborarea primei variante si in al doilea rand pentru a face cartea accesibila unui spectru cat mai larg de cititori interesati utilizatori ai tehnologiilor digitale, de la persoanele de varsta a doua si a treia care au nevoie sa inteleaga notiuni de baza ale lumii digitale pana la nativii digitali, care doresc sa-si largeasca cunostintele peste automatismul unei utilizari facilitate de interfetele prietenoase ale aplicatiilor digitale. Intelegerea fenomenelor catalizeaza sporirea cunoasterii si eficienta folosirii nstrumentelor digitale.

Capitolele principale ale cartii sunt:

Era digitala
Competente digitale
Date, informatie, Cunostinte
Sisteme si sisteme informatice
Echipamente digitale
Programe (software)
Comunicatii de date si retele
Aspecte specifice sistemelor digitale
Securitatea sistemelor digitale
Internet
World Wide Web (WWW)
Cautare in Internet
Posta electronica
Internet – platforma pentru aplicatii
EGuvernare
Managementul documentelor
Retele sociale
Internet, stilul de viata si societatea
Cum va evolua Internet?


Anul aparitiei: 2015
Format: 17X24 cm
Nr. pagini: 254

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.104 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.