Lupinul dulce. Planta proteaginoasa (Colectia, plante cu viitorul asigurat)

Lupinul dulce. Planta proteaginoasa (Colectia, plante cu viitorul asigurat)
-20%
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Agricultura
Preț: 9,25 lei
11,56 lei (-19,98%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

De ce o lucrare dedicata lupinului si adresata unui public larg de specialisti si agricultori practicanti?

Motivarile sunt in totalitate legate de caracteristicile agronomice ale acestei specii si de introducerea sa recenta in agricultura, alaturi de elemente pe care le vom dezvolta in aceasta lucrare. Lupinurile, deoarece exista o multime de specii de lupin cultivata in lume, sunt leguminoase. Aceasta le confera doua caracteristici majore: pe de o parte capacitatea de a fixa azotul atmosferic si, pe de alta, productia de seminte bogate in proteine. Prima din aceste caracteristici este deosebit de importanta intr-o perioada in care conceptul de dezvoltare durabila si necesitatea prezervarii mediului prind o importanta majora.

Ca atare fixarea simbiotica permite economie de ingrasaminte azotoase, costisitoare pentru economia exploatatiilor si foarte energofaga in procesul de fabricatie. Mai mult, resturile azotoase lasate de cultura cu lupin pot fi valorificate de cultura urmatoare sub rezerva alegerii unei rotatii corect administrate. Pe langa reziduurile azotate, lupinul ca si alte leguminoase este un excelent cap de rotatie care va ameliora structura solului prin ramasitele sale si de asemenea prin forta sistemului sau radicular. Astfel, dezvoltarea culturii de lupin in Franta se inscrie intr-o ampla miscare se sporire a partii leguminoaselor in sistemele de productie agricola franceza si europeana.

Alaturi demazare, de bob, de lucerna si de trifoi, lupinul poate contribui la ameliorarea durabilitatii agronomice si de mediu a productiei agricole. Franta s-a angajat in cadrul Protocolului de la Kyoto sa reduca din 2010 emisiile de gaze cu efect de sera. Ori, in productia agricola, productia de ingrasaminte azotoase reprezinta o parte importanta a acestor emisii.


Ce este lupinul dulce?

O planta ce seamana cu fasolea sau mazarea, putin cunoscuta in Romania dar intens cultivata in alte tari europene.

Cum se foloseste lupinul dulce?

Principala intrebuintare a plantei este in alimentatia animalelor, fie direct, fie prelucrata sub forma de nutreturi. Poate fi folosita si pentru alimentatia umana precum si in industrie.

Principalele avantaje

Lupinul dulce poate fi cultivat de producatorii de graunte pentru consumul animal, de crescatorii de animale sau de cei care produc industrial nutreturi concentrate. Exista cerere la export pentru aceasta planta.

Un alt beneficiu important al culturii de lupin dulce este aportul de azot in sol pe care acesta il aduce

Cartea este recomandata atat celor care sunt deja familiarizati cu aceasta planta leguminoasa si cultura ei precum si celor care doresc sa invete cum se cultiva.Autori: Jacques Papineau, Christian Huyghe
Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 205

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Agricultura - Cele mai comentate cărți

Created in 0.1176 sec