Marin Buca, Dictionar de cuvinte compuse

Marin Buca, Dictionar de cuvinte compuse
-10%
Preț: 8,10 lei
9,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2008
Categoria: Dictionar

DESCRIERE

Compunerea este, alaturi de derivare (progresiva siregresiva) si de schimbarea valorii gramaticale, o modalitate importanta de imbogatire a vocabularului. ,Compunerea consta in crearea de cuvinte noi din mai multe cuvinte intregi, existente si independent in limba (ex.: bunavointa, privighetoare-de-stuf, vagon-restaurant, zgarie-nori, zambila-de-camps. din elemente decompunere fara existenta independenta (autotransport anglofil, aeronava) sau abrevieri, ale unor cuvinte.  In functie de felul elementelor componente, se disting trei categorii mari de cuvinte compuse:
 
a) compuse din cuvinte intregi existente si independent in limba: amper-ora, barba-imparatului (planta), baie-poduri (vagabond), vagon-cisterna;

b) compuse formate din elemente de compunere inexistente si independent in limba, combinate fie intrre ele (ex : biolog), fie de cuvinte existente si independent (ex. : aeroclub, autoportret, autosalva)

c) compuse formate numai din abrevieri ale unor cuvinte (C.F.R. = Caile Ferate Romane) sau din abrevieri combinate fie cu cuvinte. intregi, fie cu elemente  de  compunere (cf., Fulvia Ciobanu, Finuta Hasan, Formarea cuvintelor in limba.romana,  vol. 1; Compunerea, p; 7)

Lucrarea de fata-isi propune sa prezinte pe larg, pe baza principalelor dictionare, cuvintele compuse decele mai variate tipuri, existente inlimba romana contemporana; precum si principalele elemente de, compunere, Pentru fiecare cuvant compus -se dau informatii gramaticale si semantice, precum si informatii privitoare la elementeleconstitutive. Lucrarea se adreseaza elevilor; studentilor, cadrelor didactice, precum si. tuturor persoanelor care doresc sa-si largeasca cunostintele in domeniul vocabularului limbii romane

Prov. univ. dr. Marin Buca

Nr. de pagini : 256
Anul aparitiei : 2008

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.089 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.