Mihai Lucan - Tratat de chirurgie. Volumul I - UROLOGIE. Sub redactia - Irinel Popescu

Mihai Lucan - Tratat de chirurgie. Volumul I - UROLOGIE. Sub redactia - Irinel Popescu
Preț: 78,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2007
Pagini: 340
Categoria: Chirurgie

DESCRIERE

Un tratat de chirurgie este in primul rand o oglinda a chirurgiei romanesti la momentul respectiv.
 
Elaborarea unui tratat a fost considerata intotdeauna o datorie de onoare pentru reprezentantii scolii de chirurgie din Romania. Sarcina dificila, fara indoiala, dar pe care, incepand din a doua jumatate a secolului trecut chirurgii romani si-au asumat-o, rezultatul fiind editiile aparute sub redactia lui Nicolae Hortolomei si Ion Turai, Theodor Burghele, Eugen Proca, Nicolae Angelescu.


Desi participarea autorilor straini nu este a priori exclusa (in aceasta editie acestia se vor regasi), tratatul de chirurgie a fost si ramane in primul rand o opera nationala.

Evident, un astfel de tratat abordeaza si ultimele noutati - tocmai de aceea este mereu nevoie de editii noi.

Totusi, inainte de orice, lucrarea reflecta experienta autorilor, remarcabila in majoritatea cazurilor si cu nimic mai prejos de standardele internationale.

Am fost onorat sa beneficiez in alcatuirea acestei editii de colaborarea unora din cei mai prestigiosi specialisti din tara, in toate domeniile chirurgiei.

Consider ca, in ansamblu, repartitia pe centre universitare a celor 10 volume si a capitolelor pe care le contin, este echilibrata si reflecta, in acelasi timp, preocuparile speciale ale autorilor pentru anumite probleme.

Cele zece volume ale seriei reprezinta 10 discipline chirurgicale; chirurgie generala are insa doua volume, in timp ce ginecologia si chirurgia pediatrica au fost cuprinse impreuna, intr-un singur volum. Un mare merit in aparitia acestui tratat revine, desigur, coordonatorilor de volum care si-au asumat sarcina dificila a uniformizarii textului si ilustratiei, a bibliografiei etc.

Doresc sa le multumesc pe aceasta cale pentru marele efort pe care l-au depus.

Menirea principala a unui astfel de tratat este una didactica. Cartea se adreseaza rezidentilor, medicilor specialisti, precum si tuturor care vor sa-si completeze cunostintele in domeniul chirurgiei.

A fost acoperita, in linii mari, tematica de admitere in rezidentiat, curricula de pregatire a rezidentilor si tematica examenelor de specialitate din respectivele domenii ale chirurgiei.

Autorii au cautat sa abordeze subiectele cat mai complet. iar redactorul seriei nu a impus restrictii legate de intinderea capitolelor.

De aceea. informatia va fi in multe cazuri aproape exhaustiva, dar cititorul si mai ales cel car urmeaza sa utilizeze materialul pentru un apropiat examen poate avea un sentiment de frustrare.

O editie viitoare poate reconsidera acest aspect, in favoarea unei mai mari concizii a materialului.

Semnalele venite din partea cititorilor vor fi de un real folos in acest sens. deoarece, ca de obicei, ei sunt supremii judecatori.

Cateva subiecte se vor regasi tratate in mai multe locuri: dat fiind caracterul din ce in ce mai interdisciplinar al medicinii actuale, acest lucru era inevitabil. Pe de alta parte, ni s-a parut absolut firesc sa existe unele diferente de abordare intre autori.

Pentru cei care inteleg caracterul complex al medicinei contemporane, acesta este un lucru normal.

Mai dificil poate fi pentru cei care se pregatesc pentru examene si care ar fi dorit probabil o abordare mai uniforma.

Apelam la intelegerea lor cat si a celor care vor alcatui bibliografia si testele pentru viitoarele examene, rugandu-i sa inteleaga ca in medicina continua sa existe controverse si puncte de vedere diferite asupra aceluiasi subiect.

Atat pentru redactor, cat si pentru autori. a fost o sansa sa poata colabora cu Editura Academiei Romane, al carei prestigiu binecunoscut a insemnat, in acelasi timp, un imbold la o munca serioasa si de calitate.

Un cuvant de recunostinta, din partea tuturor celor care au contribuit la aceasta lucrare, d-Iui acad, Dumitru Radu Popescu. directorul editurii. si d-Iui acad. Laurentiu Mircea Popescu, fara sprijinul carora acest tratat nu ar fi putut sa apara.

Prof. dr. Irinel Popescu


Prefata:

Medicina, in general, iar urologia, in special, au devenit entitati pe care granitele, fie ele geografice sau conceptuale, nu le mai pot constrange intr-un spatiu real sau virtual definit.

Acesta este unul din motivele pentru care in toate tratatele care se vor si sunt respectate nu mai participa autori de la o singura institutie sau dintr-o singura tara. De altfel, viziunea aceasta internationala asupra unei specialitati chirurgicale in plina expansiune este esentiala si chiar obligatorie in contextul nostru evolutiv european si nu numai...

Desi aceasta lucrare este primar adresata viitorilor rezidenti, a caror perspectiva are toate sansele sa fie una europeana, totusi, nu in ultimul rand, ea poate fi utila datorita modului concis si didactic in care a fost realizata sa fie de folos unui spectru mai larg de cadre medicale care nu au timpul fizic necesar sa apeleze la tratatele clasice.

Daca in contextul actual rezidentii nostri au perspectiva si posibilitatea sa lucreze aproape oriunde in Europa, daca protocoalele noastre terapeutice sunt si trebuie sa fie similare cu cele ale altor tari membre ale Comunitatii Europene, atunci si pregatirea propriu-zisa trebuie sa urmeze aceeasi traiectorie.

Acest deziderat incercam sa-I realizam cu aceasta lucrare. Desigur, asa cum spuneam cu alte ocazii, numai dumneavoastra cititorii nostri o sa puteti sa plasati munca noastra pe locul pe care il merita. Ceea ce trebuie sa ne credeti este ca atat autorii autohtoni, cat si cei din alte zari s-au straduit sa realizeze un material clar, sistematic si original.

Vorbind despre original nu ne referim numai la textul propriu-zis, dar mai ales la iconografie. Aceasta iconografie, credem noi, ilustreaza varietatea extraordinara a cazurilor cu care ne intalnim si pe care le rezolvam.

In Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj este abordata nu numai toata gama patologiei urologice, dar si intreg spectrul de varsta (de la nou-nascuti pana la nonagenari).

Prin aceasta prisma vreau sa multumesc colectivului de autori si colegilor din alte zari pentru disponibilitatea si calitatea muncii.

Nu in ultimul rand, vreau sa-i multumesc distinsului Profesor dr. Irinel Popescu, redactorul acestui tratat de patologie chirurgicala, pentru onoarea care ne-a facut-o de a participa la edificarea unei constructii intelectuale atat de pretentioase.

Ca intotdeauna, dedic aceasta carte sotiei si copiilor mei, inclusiv nepoatei mele Georgi, fara a caror sprijin si intelegere mi-ar fi mult mai greu.

Prof. dr. Mihai Lucan

Nr. de pagini: 340
Anul aparitiei: 2007

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.151 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.