Minciunile celui de-al Doilea Razboi Mondial

Minciunile celui de-al Doilea Razboi Mondial
-10%
ISBN: 973-8951-32-1
Editura:
Anul publicării: 2006
Categoria: Carti diverse
Preț: 24,30 lei
27,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc epuizat

DESCRIERE

Prezentare:

Nu va uimi pe nimeni faptul că istoria întreţine anumite legături intime cu minciuna. Astfel, în vacarmul celui de-al doilea război mondial, evenimente emblematice au făcut obiectul celor mai ingenioase manipulaţii. De la eutanasierea deghizată a micuţilor germani cu handicap, în anul 1933, până la parodia de la Gleiwitz, care a declanşat practic conflictul; de la euforia de la Varşovia şi până la sacrificiul inutil al japonezilor kamikaze; fără a omite „împărţirea" lumii la Yalta, Philippe Faverjon ne dezvăluie faţa ascunsă a celui de-al doilea război mondial. Nimic nu a fost vreodată anecdotă în această povestire pasionantă. Luând în calcul descoperirile cele mai recente, autorul ne explică cum au funcţionat minciunile respective. Până şi Theresienstadt, vestita anticameră a morţii, a fost transformată de către proprietarii săi, cu prilejul unui control al Crucii Roşii, în clinică balneară pentru evreii privilegiaţi. Nici măcar celebra asociaţie umanitară nu a descoperit ce se ascundea în spatele acelei „faţade".
De asemenea şi la Katyn: descoperirea, în aprilie 1943, a unui osuar ce cuprindea cadavrele mai multor mii de ofiţeri polonezi asasinaţi de către NKVD (Comisariatul poporului din cadrul Afacerilor interne, însărcinat cu epurările în timpul anilor 1930 - n.t.), a făcut de asemenea obiectul unei polemici extraordinar de bine orchestrată de către Sovietici, astfel încât adevărul nu a fost descoperit decât în anii ’90.
O incredibilă încrengătură de erori umane, decizii arbitrare total nejustificate şi protejate de pecetea minciunii.

Istoric de profesie, Philippe Faverjon a fost secretar general de redacţie la „Armata apărării" - Editura Larousse, precum şi consilier la Centrul de sociologie al Apărării naţionale (Fundaţia naţională de ştiinţe politice, Paris).

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.2195 sec