Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda

Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda
-15%
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse
Preț: 25,50 lei
30,00 lei (-15%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Mirajul utopiei a fascinat intelectualii de la Platon incoace. I-au cazut victime filozofi, regi, scriitori, ziaristi. O utopie a fost si comunismul, o utopie si intinderea URSS-ista care l-a pus in practica. Cartea lui Codrut Constantinescu este o analiza a literaturii de calatorie in acest spatiu, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, o analiza a raportului dintre cele doua tendinte  majore existente atunci, cea de relevare a adevarului si cea de mistificare a realitatilor dure din URSS.

Serge de Chessin, Albert Londres,Édouard Herriot, Joseph Roth, Walter Benjamin, Paul Vaillant-Couturier, Panait Istrati, Theodore Dreiser, Dorothy Thompson, Hergé, Liam O'Flaherty, Pierre Dominique, Malcolm Muggeridge, Arthur Koestler, Alexandru Sahia, Romain Rolland, Louis-Ferdinand Céline, André Gide, Pierre Herbart, Lion Feuchtwanger, Léon Nicole, Constantin Virgil Gheorghiu, George Calinescu, John Steinbeck, Geo Bogza, Nina si Jean Kéhayan, iata numele, mai mult sau mai putin ilustre, ale celor care au crezut sau nu au crezut in utopia societatii comuniste perfecte ilustrate de URSS, ale celor care i-au trecut granitele in vizite mai lungi sau mai scurte, intorcandu-se apoi pentru a scrie elogios, mentinand asadar utopia, sau pentru a dezvalui adevarul, detronand-o. Lectura cartii este o buna ocazie de a observa ca nu numai sistemul sovietic„de fermecare” a fost vinovat de minciuna raspandita, ci mai ales oamenii de cultura occidentali.


Codrut Constantinescu este istoric si scriitor. A publicat volumele Hai-hui prin Occident (Editura Premier, Ploiesti, 2004), Studii irlandeze (Editura Institutului European, Iasi, 2006), Enervari sau despre bucuria de a trai in Romania (Editura Polirom, Iasi, 2007 in colaborare cu Mirel Banica), A trai pentru a citi (Editura Karta-graphic, Ploiesti, 2008) si In labirint sunt umbre si lumini (Editura Vremea, Bucuresti 2011). A publicat articole in numeroase publicatii din Romania.Anul aparitiei: 2013
Format: 13X20 cm
Nr. pagini: 336

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1580 sec