Mirodenii vindecatoare (Bharat B. Aggarwal)

Mirodenii vindecatoare (Bharat B. Aggarwal)
-10%
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 450
Preț: 40,50 lei
45,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Cum poti folosi 50 de mirodenii obisnuite sau exotice pentru a-ti imbunatati starea de sanatate si pentru a vindeca bolile.
 
Doresti sa afli marele secret care poate combate bolile?

Ei bine, acesta consta intr-o dieta bogata in alimente integrale precum legumele si fructele, dar si in condimente. Studii stiintifice din intreaga lume au asociat condimentele cu prevenirea si tratarea a peste 150 de probleme de sanatate, printre care se numara boala cardiovasculara, cancerul, diabetul de tip 2 si boala Alzheimer. Condimentele sunt atat de puternice deoarece sunt extrem de bogate in niste compusi vegetali care combat oxidarea si inflamatiile, cele doua procese care conduc la marea majoritate a bolilor cronice.

Cel mai mare expert la nivel mondial in folosirea terapeutica a condimentelor culinare, dr. Bharat Aggarwal, ne explica in aceasta carte cum poate fi folosita puterea vindecatoare a acestora. Daca vei citi aceasta carte, vei afla cum poti integra intr-o mai mare masura 50 de condimente vindecatoare in viata ta, pentru un stil de viata mai sanatos. Vei gasi aici:

·         Un ghid de la A la Z al condimentelor despre care se stie ca au un potential preventiv sau vindecator pentru 150 de conditii medicale, de la acnee, artrita si anxietate pana la atac cerebral, ulcer si riduri.

·         50 de retete delicioase si usor de preparat, dintre care unele reprezinta variante ale retetelor clasice, precum Pui Oreganata si Gulas Unguresc, iar altele sunt complet noi, precum: supa de rosii coapte cu fenicul si menta sau pere condimentate in vin de porto cu anason stelat.

·         Doua duzini de amestecuri de condimente pe care sa le ai la indemana pentru a da un gust delicios preparatelor tale cu un efort minim.

·         Un ghid al condimentelor pentru diferite boli.

Lasa-l pe dr. Aggarwal sa te invete cum poti profita la maxim de beneficiile vindecatoare ale condimentelor!

Consuma mai multe condimente… si prelungeste-ti viata

Stiai ca:

·         Rozmarinul este unul dintre cele mai puternice antioxidante de pe pamant?

·         Piperul negru iti protejeaza celulele creierului?

·         Chili usureaza simptomele artritei?

·         Turmericul are proprietati anti-cancer foarte puternice?

Studiile stiintifice de ultima ora arata ca mirodeniile contin substante care imbunatatesc si mentin starea de sanatate, intr-o masura chiar mai mare decat plantele medicinale, fructele si legumele. In aceasta prima carte despre folosirea condimentelor in vederea vindecarii, unul dintre cei mai mari experti la nivel mondial in acest domeniu prezinta detaliat 50 de condimente diferite si beneficiile lor pentru starea de sanatate. In interiorul cartii vei gasi:

·         Un ghid de la A la Z al condimentelor despre care se stie ca au un potential preventiv sau vindecator pentru 150 de conditii medicale, de la acnee, artrita si anxietate pana la atac cerebral, ulcer si riduri.

·         50 de retete delicioase si usor de preparat, cum ar fi: paine prajita frantuzeasca cu banane si scortisoara, ciorba de peste, Pescarul din Golf, Boeuf Bourguignon, creveti cu sos picant de migdale si piper, cartofi la cuptor cu condimente si negrese Los Banos cu continut redus de grasime, si

·         Un ghid al condimentelor pentru diferite boli.

„Dr. Aggarwal prezinta valoarea terapeutica a condimentelor intr-o maniera usor de inteles si de aplicat in practica de catre cititori. Aceste alimente cu efecte terapeutice extrem de puternice trebuie sa faca parte integranta din orice plan dietetic pentru vindecare”.

- Dr. David Heber, profesor si director al Centrului pentru Nutritie Umana din cadrul UCLA, Scoala de Medicina David Geffen din cadrul UCLA, Los Angeles

„Am citit cu mare interes si cu o placere la fel de mare noua si fascinanta carte a dr. Aggarwal, Mirodenii vindecatoare, si o recomand tuturor celor interesati de folosirea condimentelor pentru prevenirea si tratarea bolii cardiovasculare, diabetului, cancerului si altor probleme de sanatate”.

- Dr. James A. Duke, autorul cartii Farmacia verde si fondatorul organizatiei„The Green Farmacy Garden”



Cuprins:

Introducere: Din laboratorul meu in bucataria ta• XI

PARTEA INTAI◆ Puterea vindecatoare a condimentelor

Remedii antice, descoperiri moderne:

dovezile sunt clare– condimentele pot vindeca• 3

Bufetul condimentelor vindecatoare:

de la remedii misterioase la alimente universal folosite

– cum sa cumperi si sa depozitezi condimentele vindecatoare• 10

PARTEA A DOUA◆ Condimentele vindecatoare

Ajowan: farmacia naturii 17

Amchur: mango cu un plus de sanatate 21

Anasonul: remediul digestiv absolut 27

Anasonul stelat: frumos si sanatos 31

Asafoetida: un remediu legendar impotriva gripei 36

Busuiocul: gradina tineretii 41

Cacaoa: cat de dulce poate fi! 49

Cardamomul: santinela stomacului 59

Ceapa: prea puternica pentru cancer 66

Chili: remediul picant 75

Chimenul: alinarea digestiei imediat dupa masa 88

Chimenul negru, seminte: un panaceu universal uimitor 93

Chimenul roman: tinerea diabetului sub control 101

Cimbrul: un remediu antimicrobian care sustine sanatatea 107

Citronela: condimentul care calmeaza 114

Cocosul: grasimea care arde caloriile 120

Coriandrul: alinarea problemelor abdominale 127

Cuisoarele: cel mai bun analgezic 134

Curry, frunze: remediul medicinal al Mamei-Natura 140

Dafin, frunze: o infuzie de antioxidanti 145

Dovleac, seminte: un scut protector pentru prostata 151

Fenicul, seminte: calmarea crampelor si a colicilor 156

Galangalul: o sanatate mai buna cu ajutorul unui remediu thailandez 163

Ghimbirul: alinarea senzatiei de greata 168

Hreanul: combate cu putere infectiile 178

Ienibaharul: un remediu universal 185

Ienupar, boabe: un diuretic natural 189

Kokum: miracolul exotic indian care slabeste 193

Maghiranul: miracolul mediteranean 199

Menta: esenta prospetimii 204

Migdalele: un remediu pentru inima 212

Mustar, seminte: un remediu pentru sanatate 220

Nucsoara: un plus de sanatate 229

Oregano: protectie impotriva infectiilor 234

Patrunjelul: amplifica puterea antioxidantilor 241

Piperul negru: regele condimentelor 246

Rodia:„O farmacie in sine” 255

Rosiile uscate la soare: gardienii sanatatii barbatilor 265

Rozmarinul: remediul impotriva carcinogenilor din preparatele la gratar 277

Salvia: imbunatatirea memoriei si a starii de spirit 285

Schinduf, seminte: invingerea diabetului 292

Scortisoara: echilibrarea glicemiei 300

Susan, seminte: ungerea sistemului circulator 311

Sofranul: imbunatateste starea de spirit 318

Tamarinul: un remediu popular foarte indragit 325

Turmericul: in fruntea cruciadei impotriva bolilor 332

Telina, seminte: primul ajutor pentru guta 349

Usturoiul: suficient de puternic pentru a vindeca boala cardiovasculara 355

Vanilia: sanatate la desert 366

Wasabi: un aliat picant impotriva cancerului 371

 

PARTEA A TREIA◆ Combinatii speciale de condimente

Amestecuri de condimente din intreaga lume:

combinatii usor de realizat pentru mancaruri delicioase, dar si vindecatoare• 380

Savoarea curry-ului: secretul crearii pulberilor si pastelor• 401

Iute si sanatos: sfaturi vindecatoare din zonele calde ale lumii• 415

 

PARTEA A PATRA◆ Condimentele ca remedii naturale

De la artrita la ulcer, un ghid de la A la Z al potentialului terapeutic al condimentelor vindecatoare• 421


Fragmente:

Introducere

Din laboratorul meu in bucataria ta

Condimentele au existat intotdeauna in viata mea– in dieta mea, in cabinetul meu medical si in mintea mea, inca de cand eram copil in Punjab, India de nord. La ora actuala, ca profesor la departamentul de Terapie Experimentala al Centrului pentru Studierea Cancerului M. D. Anderson din cadrul Universitatii din Texas, condimentele reprezinta subiectul multor experimente din laboratorul meu. Acestea ne ajuta pe mine si pe colegii mei sa descoperim secretele moleculare si biochimice care se ascund in spatele puterii terapeutice ale acestor remedii cunoscute din vechime. In plus, studiile pe oameni ne ajuta sa folosim aceste descoperiri in lupta impotriva cancerului.

Cand cresteam in India, condimentele erau principalele remedii pe care le folosea familia mea pentru orice boala, respectand traditia Ayurvedei, sistemul indian de vindecare naturala ce foloseste condimente, plante medicinale si un stil de viata sanatos pentru a preveni si trata bolile.

Asta nu inseamna ca familia mea privea condimentele doar ca pe niste remedii. Inainte de toate, ele erau mirodenii. Cunoasterea felului in care pot fi combinate in mod creativ acestea pentru a gati face parte integranta din cultura familiala indiana, fiind o arta casnica extrem de naturala pentru noi, ca si cum ar face parte din ADN-ul nostru. In India este o mare onoare sa gatesti pentru oaspeti, caci cele mai bune mancaruri sunt intotdeauna cele gatite acasa, nu la restaurante.

In aceste conditii, iti poti imagina cu usurinta suferinta mea cand, in anul 1973, dupa ce mi-am luat masteratul in biochimie in India, am venit la Universitatea din Louisville pentru a-mi da doctoratul. Mi-a fost imposibil sa gasesc vreun restaurant care sa serveasca alimente vegetariene condimentate sau piete care sa vanda condimentele dupa care tanjeam! Din fericire, un profesor mi-a povestit despre Berkeley, California, un mediu mult mai„liberal”, in care poti gasi absolut orice, inclusiv alti vegetarieni si condimente exotice. Fara sa mai stau pe ganduri, m-am urcat intr-un autobuz Greyhound care se indrepta catre Berkeley, California, si mi-am dat acolo doctoratul. Intr-adevar, Berkeley s-a dovedit a fi raiul american al condimentelor. Am reusit sa gasesc toate alimentele si condimentele de care aveam nevoie pentru a-mi recrea in America modul de viata vegetarian pe care il stiam dintotdeauna si pe care il iubeam.

Prima mea slujba dupa ce am absolvit Universitatea Berkeley a fost minunata. Am fost angajat de Genentech, una din primele companii care s-au specializat in inginerie genetica pentru a descoperi tratamente genetice impotriva cancerului. In timpul celor noua ani fascinanti in care am lucrat la Genentech, am facut numeroase descoperiri stiintifice importante, inclusiv izolarea factorului de necroza a tumorilor (TNF), o proteina de gen Jeckyl-and-Hyde[1], absolut critica pentru reglarea sistemului imunitar si care joaca un rol important in declansarea inflamatiei care sta la baza cancerului si a multor altor boli cronice.

Cat timp am lucrat la Genentech, o companie farmaceutica deloc interesata de investigarea condimentelor in scopuri terapeutice, nu am uitat nici o clipa de bunii mei prieteni aromati, care nu au lipsit niciodata din mesele mele!

Mi-am adus aminte de pulberea galben-stralucitoare numita turmeric pe care mama o punea practic in orice mancare. De asemenea, daca ma juleam sau ma taiam, o presara pe rana. Sau mi-o punea pe frunte atunci cand aveam febra. Daca imi era greata, imi dadea ghimbir si ma ajuta imediat sa ma simt mai bine. Daca nu puteam dormi, imi dadea coriandru cu lapte cald. In zilele caniculare de vara facea pentru intreaga familie o bautura racoritoare din kokum, un condiment indian care ne racorea instantaneu, ca prin farmec, ca si cum am fi stat sub jetul racoritor al unei cascade. (Vei gasi reteta la pagina 152.) Practic, toate condimentele din bucataria mamei erau folosite in egala masura ca alimente si ca remedii medicinale.

Remediile populare folosite de mama fac parte integranta din materia medica a celor mai vechi texte medicale din India, China si Tibet. M-am intrebat adeseori: cat de puternice sunt aceste condimente? Ar putea fi oare curcuminul, ingredientul activ din turmeric, sau garcinolul, ingredientul activ din kokum, suficient de puternice pentru a incetini sau opri cresterea unei tumori? (Mai tarziu am descoperit ca raspunsul la ambele intrebari de mai sus este afirmativ.)

Interesul meu flagrant fata de descoperirea secretelor atacului letal al cancerului si ale puterii vindecatoare a condimentelor m-au condus in anul 1989 la Houston, mai exact la Departamentul de Terapii Experimentale de la Centrul de Studiere a Cancerului M. D. Anderson din cadrul Universitatii din Texas.

In timpul anilor 90, am descoperit aici ca substante precum curcuminul chiar sunt active impotriva cancerului. Numeroasele experimente pe care le-am facut m-au ajutat sa inteleg mai bine potentialul acestui condiment. Am descoperit astfel ca el este intr-adevar capabil sa atace cancerul la san… cancerul la colon… si cancerul pancreatic. La ora actuala, rezultatele pozitive ale acestor cercetari sunt testate in diferite studii clinice direct pe pacientii bolnavi de cancer.

La inceput, cercetarile mele referitoare la„medicina populara traditionala” nu au atras foarte multa atentie la conservatorul Centru M. D. Anderson. Cand i-am spus prima data unui medic oncolog ca un compus dintr-un condiment indian obisnuit are proprietati anticancerigene, acesta m-a dat politicos afara din cabinetul sau.

Cateva luni mai tarziu, am participat la o conferinta din India impreuna cu dr. John Mendelsohn, presedintele M. D. Anderson si unul dintre cei mai influenti oncologi din Statele Unite. El a participat acolo la prezentarea mea referitoare la potentialul terapeutic al curcuminului, dupa care mi-a spus:

- Nu am avut nici o idee ca stiinta din spatele rezultatelor tale este atat de solida.

Am continuat sa discutam pe acest subiect de-a lungul drumului inapoi catre Statele Unite. Pana cand am ajuns la Houston, dr. Mendelsohn s-a decis sa lanseze un studiu pe oameni cu privire la curcumin si la cancer.

La ora actuala exista zeci de studii pe oameni referitoare la curcumin care s-au incheiat si multe altele in curs de desfasurare. Cercetarile arata ca curcuminul poate ajuta la tratarea multor probleme de sanatate, printre care boala cardiovasculara, Alzheimer, artrita, problemele la prostata, boala colonului inflamat, psoriazis, si desigur, diferite cancere, inclusiv cel colorectal, la san, pancreatic, la vezica urinara, oral, cervical si la stomac.

Descoperirea fantasticei capacitati de vindecare a turmericului si a curcuminului m-a facut sa continui sa investighez si alte condimente in laboratorul meu. Am facut experimente cu multe alte condimente si cu componentele lor: garcinolul din kokum, zerumbonul din ghimbir, acidul ursolic din oregano, quercetina din ceapa, capsaicina din chili si ellagitaninele din rodii, ca sa numesc doar o mica parte dintre ele. In acest fel, am descoperit ca intr-adevar, condimentele si componentele lor sunt remedii extrem de puternice.

In anul 1995, cand am inceput sa investighez turmericul, existau mai putin de 50 de studii stiintifice publicate referitoare la potentialul terapeutic al condimentelor. La ora actuala exista mii de astfel de studii. Cercetatorii din lumea intreaga au inceput sa asocieze condimentele culinare cu prevenirea si tratamentul a peste 150 de probleme legate de sanatate. Ei au descoperit ca mirodeniile contin compusi care reduc oxidarea si inflamatiile, cele doua procese care stau la baza marii majoritati a bolilor cronice. Studiile care au analizat tiparele dietetice si bolile (asa-numitele studii ale populatiei sau epidemiologice) au asociat la randul lor consumul ridicat de condimente cu incidenta redusa a bolilor cronice.

Aceste studii nu au scapat atentiei Administratiei Americane pentru Alimente si Medicamente (FDA) si Institutelor Nationale ale Sanatatii (NIH), dar guvernul american nu se grabeste sa informeze publicul larg ca dieta americana standard este saraca in condimente. Acestea nici macar nu sunt mentionate in piramida alimentelor publicata de USDA! De aceea am scris aceasta carte.

Simpla includere a unei cantitati mai mari de legume, fructe si alte alimente integrale in dieta ta nu este suficienta pentru a vindeca bolile, caci adevaratul secret al prevenirii acestora si al prelungirii vietii este o dieta bogata in alimente integrale si condimente. De fapt, condimentele– a caror cantitate se masoara cu lingurita si cu varful de cutit– ar putea fi chiar mai importante decat alimentele pe care le asezoneaza! Este suficient sa deschizi o sticla cu ulei de oregano sau sa prajesti schinduf intr-o tigaie pentru ca aroma lor puternica sa te ia pe sus, declansand un proces rapid de vindecare!

Desi un numar din ce in ce mai mare de americani au devenit interesati de bucataria condimentata (lucru dovedit de numeroasele restaurante etnice din Statele Unite), cei mai multi dintre ei nu profita suficient de mult de minunatul univers al condimentelor, nici de savoarea, nici de potentialul terapeutic al acestora. Principalul motiv, cred eu, este ca nimeni nu i-a invatat pe americani cum sa foloseasca aceste substante la capacitatea lor maxima.

Lucrurile nu trebuie sa ramana insa asa.

Cartea Mirodenii vindecatoare ofera in sfarsit condimentelor atentia pe care o merita din plin. Aceasta este prima carte care prezinta in limbajul de zi cu zi descoperirile stiintifice referitoare la puterea curativa a condimentelor. In plus, ea iti prezinta tot ce trebuie sa stii pentru a integra intr-o mai mare masura condimentele in dieta ta.

Personal, folosesc condimentele in tot ceea ce gatesc zilnic. Turmericul, chili rosu si verde, coriandrul, chimenul, ajowanul, amchur-ul, cardamomul verde si brun, scortisoara, cuisoarele, ceapa, usturoiul si ghimbirul, toate acestea fac parte integranta din dieta mea de zi cu zi. Poti face si tu acelasi lucru. Nu este deloc greu sa deprinzi arta culinara a condimentelor, daca vei tine cont de informatiile si de instructiunile din aceasta carte. Daca vei face acest lucru, vei adauga noi arome delicioase in dieta ta.

Nu lasa sa treaca o noua zi fara sa iti condimentezi viata. Doresti sa previi boala cardiovasculara, diabetul de tip 2, Alzheimer-ul si cancerul? Daca da, adauga mai mult usturoi, scortisoara si turmeric la mancarurile tale. Si nu uita de celelalte 47 de condimente discutate pe larg in aceasta carte!

Comertul cu condimente– precum piperul, scortisoara si alte mirodenii considerate la fel de pretioase ca si aurul– a dinamizat economia mondiala inca din cele mai vechi timpuri. Natiunile lumii s-au luptat intre ele pentru a controla piata si rutele condimentelor. Speranta mea este ca aceasta carte te va ajuta sa te deschizi in fata unei noi„rute a condimentelor” (mai pasnica decat cele din trecut!)– cea de la piata pana la bucataria ta si pana la mancarurile pe care le gatesti.

Doresc sa inchei cu un citat atribuit lui Carol cel Mare, regele, cuceritorul si marele iubitor de condimente care a trait in secolul VIII, care sintetizeaza perfect ceea ce simt eu in legatura cu condimentele vindecatoare:„Condimentele– prietenele medicilor si mandria bucatarilor”.

Iti doresc sa iti faci din condimente cele mai bune prietene ale sanatatii tale si mandria bucatariei tale!

Dr. Bharat B. Aggarwal

Ianuarie 2011

 

Partea intai

Puterea vindecatoare a condimentelor

 

Remedii antice, descoperiri moderne: dovezile sunt clare– condimentele pot vindeca

Condimentele

S-a purtat razboaie pentru ele. S-au pierdut regate de dragul lor, iar noi tinuturi au fost descoperite in cautarea lor. In vremurile de demult, condimentele erau considerate mai pretioase decat aurul.

Dincolo de valoarea lor financiara, condimentele au fost considerate ca remedii medicinale. Turmericul, cuisoarele, scortisoara, coriandrul, ghimbirul si piperul negru– toate au proprietati terapeutice, numarandu-se printre cele mai vechi condimente cunoscute si folosite inca de primele civilizatii umane. Texte sanscrite din India vechi de 3000 de ani descriu variatele utilizari terapeutice ale condimentelor, iar tratatele medicale antice din China sunt pline de remedii care folosesc condimentele pentru sute de boli.

 

Condimentele de-a lungul istoriei

Condimentele au aparut in India, Indonezia si in alte parti din sudul si sud-estul Asiei, fiind importate din Asia in tarile de la est de Mediterana, precum Siria si Egipt, inca din anul 2600 i. Ch.

Egiptenii pretuiau enorm condimentele, folosind scortisoara si cassia pentru mumificare, si punandu-le in mormintele faraonilor pentru ca acestia sa le aiba la dispozitie in lumea de dincolo.

Romanii considerau condimentele luxul suprem. Ei isi parfumau palatele si templele cu ele. La banchete, gazdele isi incantau oaspetii cu tavi cu mirodenii, cu care acestia isi puteau condimenta mancarurile si vinul. Chiar si legionarii plecau la lupta dupa ce se dadeau cu parfumuri din condimente. In secolul intai, oficialii romani au fost revoltati cand imparatul Nero a ars un morman de scortisoara pe rugul sotiei sale. In secolul V, vizigotii au fost de acord sa renunte la asedierea Romei, primind in schimb aur, argint si… piper.

In secolele VIII si XV, comertul cu condimente era controlat de Republica Venetiana, care a acumulat astfel bogatii fabuloase. Intermediari erau arabii, care pazeau cu strasnicie secretul surselor lor de condimente pentru a mentine cererea si oferta la cele mai mari preturi. La sfarsitul secolului XV, Portugalia si Spania au incercat sa sparga acest monopol si l-au trimis in calatorie pe Cristofor Columb in cautarea unei noi rute occidentale catre„Insulele Condimentelor”. Cu aceasta ocazie, el a descoperit accidental America.

In timp ce Columb a navigat catre vest, altii au navigat catre est. De-a lungul secolelor care au urmat, spaniolii, portughezii, olandezii, francezii si englezii au colonizat tarile care produceau mirodenii. Pana in secolul XVII, compania care comercializa mirodenii, Dutch East India Company, a devenit cea mai bogata corporatie din lume, avand 50. 000 de angajati, 30. 000 de soldati si 200 de nave. Mirodeniile, spune un articol aparut in The Economist, sunt„cele mai vechi, mai adanci si mai aromate radacini ale economiei mondiale”.

In secolul XVIII, condimentele erau deja cultivate in intreaga lume in cantitati mari, reducandu-si astfel ponderea in cadrul comertului mondial.

In secolul XXI, dramatica istorie a mirodeniilor se repeta, dar numai in ceea ce priveste explorarea stiintifica. Cercetatorii medicali si nutritionisti moderni descopera bogatii inimaginabile ale mirodeniilor care au facut dintotdeauna parte integranta din istoria umanitatii, de data aceasta legate de sanatate.

 

Nestematele regatului vegetal

Condimentele contin o mare abundenta de fitonutrienti, compusi vegetali care confera sanatate si promoveaza vindecarea in cele mai variate modalitati. Marea majoritate sunt antioxidanti puternici care controleaza si neutralizeaza compusii foarte reactivi ai oxigenului (mai cunoscuti sub numele de„radicali liberi”) ce pot distruge celulele, generand boli si procesul de imbatranire. Fitonutrientii sunt de asemenea antiinflamatori. Inflamatia cronica este asociata cu dezvoltarea multor probleme de sanatate care slabesc organismul si sfarsesc prin a-l ucide, cum ar fi boala cardiovasculara, cancerul, diabetul de tip 2 si boala Alzheimer. Condimentele isi datoreaza puterea vindecatoare marii lor concentratii de uleiuri volatile, care le dau aroma extrem de puternica. (Cuvantul volatil, folosit de chimisti, se refera la un ulei care se evapora foarte rapid, fara sa lase pete si care are acelasi miros ca si planta din care este derivat.)

Studiile epidemiologice care au explorat legatura dintre dieta si sanatate au aratat ca populatiile care consuma o dieta bogata in condimente au cele mai mici rate ale incidentei anumitor boli. Spre exemplu, incidenta cancerului la colon in Statele Unite este de trei ori mai mare decat in India (tara recunoscuta pentru bucataria sa condimentata). Grecia, o tara recunoscuta pentru dieta sa sanatoasa bogata in usturoi, ceapa, rozmarin si maghiran, are o incidenta foarte redusa a bolii cardiace. Locuitorii din Spania, o tara in care se consuma foarte mult sofran, are un nivel foarte redus de colesterol„rau” LDL, care blocheaza arterele si amplifica riscul de boala cardiovasculara.

Probabil ca te intrebi: bine, dar nu poti obtine aceiasi fitonutrienti din legume si din fructe? Pe scurt, raspunsul este: nu. Condimentele contin fitonutrienti unici. Iata cateva exemple:

·         Curcuminul are proprietati anti-cancer foarte puternice, iar studiile arata ca vindeca zeci de alte boli. Singura sa sursa este condimentul numit turmeric.

·         Timoquinona, o substanta care stimuleaza cu putere sistemul imunitar, se gaseste numai in chimionul negru indian.

·         Piperina, substanta care te face sa stranuti atunci cand consumi piper negru, protejeaza celulele creierului si are zeci de alte efecte terapeutice.

·         Alcaloizii carbazol, care combat diabetul de tip 2, cancerul la colon si boala Alzheimer, se gasesc numai in frunzele de curry, un alt condiment indian.

·         Acetatul de galangal, care alina artrita, se gaseste numai in galangal, un condiment asiatic.

·         Diosgenina, care se gaseste in schinduf, reduce inflamatiile si ucide celulele canceroase.

·         Anetolul, care se gaseste in anason si in fenicul, relaxeaza crampele menstruale si poate linisti colicile bebelusilor.

·         Eugenolul, care da cuisoarelor aroma lor atat de distincta, este un analgezic natural extrem de puternic.

·         Acidul rozmarinic face ca rozmarinul sa fie unul din cei mai puternici antioxidanti de pe pamant.

·         Gingerolul, un compus al ghimbirului, reduce greata la stomac.

·         Acidul hidroxicitric, foarte abundent in condimentul indian kokum, inhiba masiv apetitul (fiind inclus ca ingredient principal in multe formule pentru scaderea in greutate).

·         Capsaicina, care se gaseste numai in chili, alina simptomele artritei si psoriazisului.

Asa cum vei afla citind Mirodeniile vindecatoare, acestea si alte componente similare au mecanisme de functionare extrem de diferite, care le dau puteri antioxidante si antiinflamatorii. Multe condimente au virtuti antimicrobiene masive, combatand bacteriile, virusii si micozele. Ele limiteaza productia de histamina, substanta chimica ce produce simptome alergice; intaresc sistemul imunitar care lupta cu bolile infectioase; regleaza nivelul zaharului si insulinei din sange, prevenind si tratand astfel diabetul; calmeaza nervii, reducand anxietatea si durerile; dinamizeaza metabolismul si ard caloriile; joaca un rol de hormoni, echilibrand, intarind si regenerand organismul; in sfarsit, relaxeaza musculatura tractului digestiv, vindecand multe boli intestinale. Date fiind toate aceste capacitati (si multe altele), ele pot incetini chiar procesul de imbatranire.

 

Cum trebuie folosita aceasta carte

Te poti bucura de toate aceste beneficii pentru sanatatea ta consumand cat mai multe condimente. Cum? Simplu: citeste si foloseste aceasta carte!

Mirodeniile vindecatoare reprezinta o calatorie printr-un univers fascinant si inedit al condimentelor, in care vei descoperi o cunoastere importanta si utila care te va ajuta sa iti imbunatatesti starea de sanatate, experimentand in acelasi timp o aventura culinara si senzoriala de neuitat! Chiar daca nu esti familiarizat deloc cu condimentele, iti promit ca atunci cand vei termina aceasta carte, te vei considera un expert in acest domeniu.

Promite-mi un singur lucru: nu te lasa intimidat de condimentele care nu iti sunt familiare sau de retetele care par sa contina foarte multe mirodenii. Mai intai de toate, este posibil ca aceste condimente sa nu iti fie atat de straine cum crezi (te vei lamuri imediat de ce). Cat despre retetele care contin foarte multe condimente, te asigur ca ele nu sunt neaparat greu de preparat, nu necesita foarte mult timp si nu sunt excesiv de picante. Sunt convins ca dupa ce vei citi sectiunea introductiva referitoare la fiecare din cele 50 de condimente care urmeaza, confuzia legata de folosirea acestora iti va disparea de la sine si te vei simti la fel de increzator presarand putin galangal sau anason stelat intr-o tigaie ca si cum ai presara deasupra mancarii sare si piper!

Aceasta carte iti va prezenta cele 50 de condimente vindecatoare intr-o maniera distractiva si usor de citit (sper eu). Pentru a beneficia la maxim de pe urma cartii, nu trebuie sa o citesti din scoarta in scoarta. Fiecare sectiune referitoare la un condiment (si fiecare capitol) este completa in sine. Prin urmare, poti incepe prin a citi mai intai despre condimentele care:

- te intereseaza in mod deosebit,

- te pot ajuta sa iti vindeci o problema de sanatate,

- te pot ajuta sa te feresti de o problema de sanatate care te ingrijoreaza,

- fac parte integranta din bucataria ta etnica favorita,

- sau pur si simplu iti trezesc curiozitatea.

Doresc sa iti fac o singura sugestie inainte de a incepe. Citeste mai intai de toate capitolul care urmeaza:„Cabinetul condimentelor vindecatoare”. Vei gasi in el principiile de baza care te vor ajuta sa cumperi condimente si sa lucrezi cu ele in bucatarie. Contrar aparentelor, condimentarea mai puternica a mancarurilor tale nu necesita cine stie ce investitii sau instrumente speciale. (Ce-i drept, vei avea nevoie de o rasnita, dar exista sanse mari sa ai deja in casa un astfel de instrument.)

Daca ai terminat de citit Partea intai (respectiv acest capitol si urmatorul), poti trece la Partea a doua, care contine informatii referitoare la cele 50 de condimente vindecatoare. Am organizat fiecare sectiune referitoare la un condiment in mod similar, pentru a le putea folosi cat mai usor. In fiecare capitol, vei gasi sectiuni referitoare la:

Potentialul vindecator al condimentului respectiv. Nu am introdus in aceasta carte decat acele condimente pentru care exista dovezi empirice sau stiintifice ce atesta ca pot preveni si vindeca diferite boli si afectiuni. Am prezentat datele stiintifice in limbajul obisnuit, astfel incat s-ar putea chiar sa iti faca placere sa citesti despre aceste studii stiintifice! Pentru o referinta rapida, toate problemele de sanatate ce pot fi influentate la modul potential de condimentul discutat sunt prezentate pe scurt intr-o caseta din capitolul respectiv.

Cunoasterea condimentului. Pentru fiecare condiment, iti voi face o prezentare interesanta a istoriei sale medicale si culinare. Vei fi surprins sa descoperi astfel ca un condiment despre care credeai ca nu l-ai gustat niciodata reprezinta un ingredient cheie al unora din felurile tale de mancare etnice favorite. Spre exemplu, stiai ca galangalul este pentru bucataria thailandeza ceea ce este usturoiul pentru cea italiana? Practic, el nu lipseste din nici un fel de mancare thailandez. La fel, stiai ca bucatarii mexicani autentici isi asezoneaza sosurile nu doar cu chili, ci si cu cocos? De aceea spuneam mai devreme ca s-ar putea ca multe condimente pe care le consideri„straine” sa faca deja parte integranta din alimentele tale preferate.

Cum sa cumperi condimente. Vei gasi in carte o serie de sfaturi specifice care te vor ajuta sa faci cele mai bune cumparaturi: cea mai buna forma in care merita sa cumperi condimente pentru a obtine savoarea cea mai mare; tara cea mai reputata ca exportatoare a varietatii cea mai aromata a condimentului respectiv; de unde poti cumpara cele mai bune condimente (de multe ori la un pret mai mic); cum trebuie sa miroasa un condiment particular, si chiar cum sa examinezi un condiment pentru a-i depista varsta si defectele. Vei invata de asemenea cum sa depozitezi condimentele pentru a le extinde la maxim durata de viata.

Acest condiment in bucatarie. Aceasta sectiune prezinta sfaturi culinare excelente pentru fiecare condiment in parte. Ea elimina misterul (dar nu si magia) folosirii condimentului in arta culinara, oferind sugestii specifice pentru folosirea lui creativa astfel incat sa imbunatatesti gustul mancarurilor tale, bucurandu-te in acelasi timp de beneficiile lor pentru sanatate. De asemenea, prezinta o lista cu alte condimente al caror gust il completeaza de minune pe cel al condimentului din capitolul respectiv, precum si a felurilor de mancare cele mai recomandate pentru a fi condimentate cu acesta. Toate acestea sunt informatii indispensabile pentru a-ti putea crea propriile retete.

O reteta ilustrativa pentru acest condiment. Pentru fiecare condiment, vei gasi o reteta care ii pune in valoare savoarea speciala. Toate retetele au fost create si testate in mod special pentru aceasta carte. Multe din retetele selectate sunt clasice, cum ar fi:„Pui oreganata” (cu oregano, desigur), sosul romescu din Spania, un sos de rosii ingrosat cu migdale macinate, ideal pentru creveti (vezi reteta Creveti cu sos iute, piper si migdale); sau gulasul unguresc, care nu ar fi autentic fara chimen. Vei gasi si o serie de retete de o originalitate absoluta, cum ar fi Supa de rosii coapte cu fenicul si menta, Pere in vin de Porto cu anason stelat, si Fructe de mare in supa cu sofran.

Toate aceste informatii le vei gasi in capitolele din Partea a doua, fiecare dedicat unui condiment. Urmatoarea parte a cartii (a treia) iti va da si mai multe idei despre cum sa folosesti multe din aceste condimente.

Partea a treia,„Combinatii speciale de condimente”, reprezinta o lectie unica de gatit pentru a maximiza folosirea condimentelor. In acest scop, vei afla care este stilul meu favorit de gatit: curry-ul. Asa este: curry-ul nu este un condiment sau un fel de mancare, ci o metoda de gatit care foloseste o mare varietate de condimente pentru a produce arome dupa care iti lasa gura apa.

Iti voi prezenta de asemenea diferite amestecuri si paste din condimente pentru curry, provenite de la cele mai faimoase natiuni care gatesc acest produs, astfel incat sa le poti prepara in bucataria ta. In plus, iti voi prezenta peste 25 de amestecuri de condimente (de asemenea dintre cele mai faimoase in lume) pe care le vei putea prepara anticipat, astfel incat sa poti obtine un gust maxim cu un efort minim atunci cand gatesti. Iti voi oferi de asemenea sugestii pentru cea mai buna folosire a acestor amestecuri.

In partea a patra a cartii,„Condimentele ca remedii naturale”, vei gasi un ghid de referinta care iti va prezenta toate condimentele dovedite stiintific ca previn sau vindeca una sau mai multe probleme de sanatate dintr-o lista de 150, de la acnee, artrita si anxietate la atac cerebral, ulcer si riduri. Daca un anumit studiu stiintific a stabilit inclusiv cea mai buna doza terapeutica de condiment, aceasta este indicata de asemenea.

 

Ce este un condiment?

Gandeste-te cum se transforma carbunele in diamant. Gandeste-te la bitii numerici (0 si 1) care se transforma in imagini miraculoase pe ecranul calculatorului tau. Gandeste-te la lingura de cacao care iti transforma un pahar de lapte obisnuit intr-o bautura absolut delicioasa. Gandeste-te la distilatele concentrate ale alimentelor originale, care furnizeaza din abundenta principiile oferite de acestea din urma, la care se adauga propriile lor calitati unice (de multe ori, chiar mai incantatoare decat ale alimentelor originale).

Asta este un condiment.

Un condiment este un aliment comestibil, aromat si uscat, care provine din radacina, tulpina, coaja, mugurii, frunzele, florile, fructele sau semintele unei plante. Condimentele au o varietate foarte mare de culori, de la rosu stralucitor la portocaliu, cafeniu, verde, negru si alb. Spre deosebire de plantele aromatice si medicinale, toate condimentele sunt comestibile.

Un condiment nu este o simpla planta aromatica si medicinala. Acestea se prezinta de multe ori sub forma de frunze, care nu sunt intotdeauna comestibile. Spre exemplu, cuvantul cilantro se refera la frunzele verzi ale coriandrului. Coriandrul (condimentul) se refera la semintele uscate ale aceleiasi plante. Atunci cand frunzele sunt uscate, ele se transforma intr-un condiment.

(La fel ca in cazul tuturor definitiilor, nici condimentele nu pot fi definite in alb si negru. In aceasta carte am inclus si noi cateva condimente care nu se incadreaza exact in definitia de mai sus, dar care sunt folosite pe scara larga pentru condimentarea mancarurilor. Ceapa este un astfel de exemplu. Citronela (o frunza folosita mai degraba proaspata decat uscata) este un altul. In cea mai mare parte, definitia de mai sus ramane insa cea mai buna modalitate de a intelege ce este si ce nu este un condiment.)

Asa trebuie folosita aceasta carte. Sunt constient ca nu trebuie sa explic si de ce trebuie folosita ea. La urma urmelor, condimentele sunt incredibil de gustoase si contribuie decisiv la un mod de viata sanatos, avand inclusiv efecte terapeutice. Asadar, pofta buna!

 

Bufetul condimentelor vindecatoare

De la remedii misterioase la alimente universal folosite– cum sa cumperi si sa depozitezi condimentele vindecatoare

Imagineaza-ti un profiterol fara vanilie, un sos pesto fara busuioc, un sos salsa fara chili sau o paella fara sofran. Este imposibil, caci condimentele definesc toate aspectele acestor mancaruri: gustul, textura si aroma lor, felul in care sunt preparate si mai ales amintirile pe care le lasa in urma. Alimentele fara condimente ar fi lipsite de savoare, iar marii sefi bucatari din lume stiu foarte bine acest lucru. Sa incercam sa dovedim acest lucru:

Cu cativa ani in urma, cercetatorii la Universitatea Cornell au analizat peste 4500 de retete din aproape 100 de carti de bucate. Ei au descoperit ca 93% din acestea includeau cel putin un condiment, media fiind de patru. De altfel, aceasta medie este considerata minimala in bucatariile vestite pentru gusturile lor unice si intense, cum ar fi cea indiana, cea indoneziana si cea thailandeza. Prin comparatie cu aceste bucatarii, dieta americana pare lipsita de gust.

 

Intr-un studiu al cartilor de bucate efectuat de specialistii nutritionisti, s-a descoperit ca 93% din retete contineau cel putin un condiment, media fiind de patru.

 

Nu se pune problema ca americanilor nu le plac mancarurile exotice. Proliferarea restaurantelor care ofera preparate culinare din bucatariile etnice in Statele Unite atesta interesul din ce in ce mai mare al americanilor fata de condimente. Atunci de ce nu se bucura ei de o mancare mai condimentata acasa?

Deoarece se simt intimidati! Ei nu sunt familiarizati cu marea majoritate a condimentelor din bucatariile cele mai condimentate ale lumii. Multe din acestea, cum ar fi galangalul, asafoetida si chimionul negru (ca sa numim doar o mica parte) nu se gasesc in supermarketurile obisnuite. De fapt, cei mai multi dintre americani nici macar nu au auzit de ele! In plus, o lista prea lunga de condimente intr-o reteta face ca un fel de mancare sa para complicat si scump.

In realitate, folosirea condimentelor acasa nu ar trebui sa intimideze pe nimeni. Ea nu este nici complicata, nici scumpa. Secretul consta in intelegerea condimentelor: cum trebuie cumparate, folosite si combinate ele pentru a transforma rapid o reteta anosta intr-o mancare rafinata si plina de savoare. Aceasta carte iti ofera nu numai sute de motive pentru a-ti condimenta viata, imbunatatindu-ti astfel starea de sanatate si evitand boala, dar si sute de idei pentru a da savoare mancarurilor tale.

Mai intai de toate, trebuie sa cunosti insa elementele de baza.

 

Condimentele si procesul culinar

Contrar credintei populare, o mancare condimentata nu este sinonima cu o mancare picanta. Marea majoritate a condimentelor sunt aromate, nu iuti, servind mai multor scopuri culinare. Astfel, condimentele:

·         confera mancarurilor o aroma placuta, care stimuleaza papilele gustative si apetitul, amplificand astfel savurarea hranei.

·         confera senzatii gustative noi si placute.

·         confera o aroma caracteristica, dulce, acra, astringenta sau picanta.

·         fragezesc carnea tare.

·         confera textura felurilor de mancare, putand actiona ca agenti de ingrosare a sosurilor.

·         coloreaza mancarurile, facandu-le sa para mai apetisante.

·         ajuta procesul digestiv.

Toate condimentele indeplinesc cel putin o parte din sarcinile de mai sus. Spre exemplu, turmericul si sofranul confera mancarii o culoare vie si o aroma particulara. Coriandrul actioneaza ca agent de ingrosare, dar confera mancarii inclusiv o savoare de nuca. Ghimbirul imbunatateste gustul si ajuta digestia.

Daca vei mirosi insa un condiment, vei constata ca el nu are aproape nici un miros. Acest lucru se datoreaza faptului ca la fel ca orice alta mancare– cu putine exceptii– condimentele trebuie gatite. Majoritatea condimentelor crude nu sunt altceva decat o materie organica uscata, preparata din radacini, scoarta, tulpini, frunze, fructe uscate si seminte. In aceasta stare empirica, ele sunt greu de digerat si pot deranja chiar stomacul.

In India, unde mancarea puternic condimentata este un mod de viata, bucatarii pun de regula condimentele in uleiul incins, inainte de a adauga celelalte ingrediente. Acest proces elibereaza uleiurile volatile ale condimentelor, care inunda simturile cu aromele lor bogate. Alte condimente sunt adaugate la sfarsitul procesului culinar. Pe masura ce vei invata cum sa gatesti condimentat (citind sectiunile culinare de la fiecare din cele 50 de condimente vindecatoare descrise in partile a doua si a treia, vei deveni din ce in ce mai sigur pe tine si vei sti ce condimente trebuie sa adaugi la mancarurile tale si cand. Cu aceasta ocazie, vei descoperi ca folosirea condimentelor vindecatoare este cat se poate de usoara. La fel si primul pas al procesului: obtinerea lor.

 

Gasirea condimentelor

Toate condimentele vindecatoare sunt usor de obtinut, desi iti trebuie o anumita ingeniozitate sa le gasesti pe unele dintre ele, in functie de zona in care locuiesti. Vei descoperi de asemenea ca ele nu trebuie sa fie neaparat scumpe.

Jumatate dintre americani locuiesc pe o raza de 80 de kilometri in jurul unui mare oras care include o populatie asiatica, indiana si latino importanta. Marea majoritate a acestor orase contin cel putin un magazin cu produse alimentare asiatice, indiene si latino. Poti gasi aici cele mai neobisnuite condimente vindecatoare, cum ar fi amchur-ul, cardamomul, kokum-ul, galangalul si tamarinul. Magazinele pot fi gasite pur si simplu in cartea de telefon sau pe Internet, caci de regula nu isi fac reclama prin ziare. (In plus, sectiunile orientale ale supermarketurilor nationale si regionale cresc de la o zi la alta, continand numeroase condimente pe care nu le-ai fi putut gasi cu cativa ani in urma, cum ar fi schinduful, citronela, anasonul stelat si wasabi.)

Multe din aceste magazine, indeosebi cele indiene, comercializeaza condimentele vrac, ambalate in cutii sau pungi din plastic de 420 g sau mai mari. (Condimentele cumparate vrac tin mai bine daca le scoti din ambalajul de plastic si le depozitezi in containere din sticla ermetic inchise.) Costul condimentelor vrac este semnificativ redus fata de sticlutele de 75 g cu aceleasi condimente dintr-un mare supermarket. Alternativ, poti imparti costul si produsul cumparat vrac impreuna cu alti prieteni sau membri de familie.

Exista de asemenea numeroase magazine online. Compara insa preturile, caci condimentele cumparate de pe Internet sunt de regula mai scumpe decat cele de la magazinul local.

 

Cumpararea si stocarea condimentelor

Condimentele se vand de regula in containere de sticla de 30 sau 60 de grame. Cele vandute vrac se vand de regula in pungi sau containere din plastic. (Evita cutiile de carton, intrucat nu pastreaza prospetimea condimentelor.) Asa cum spuneam mai devreme, daca mirodeniile nu sunt vandute in containere de sticla sau de metal, cel mai bine este sa le transferi intr-un astfel de recipient de indata ce ajungi acasa, pentru a le pastra prospetimea.

Condimentele pot fi pastrate proaspete, uscate, integrale, sparte, macinate mare si macinate fin. (Vei afla mai multe informatii despre felul in care trebuie sa cumperi condimentele descrise in aceasta carte din sectiunile corespondente din capitolele care le sunt consacrate in Partea a doua.) Ele iti vor oferi insa cea mai mare savoare daca le vei cumpara integrale si daca le vei macina personal, intrucat nu isi lasa aroma decat atunci cand sunt macinate. Asa se explica de ce condimentele integrale nu au de multe ori nici un fel de aroma.

Daca iti macini personal condimentele, depoziteaza-le in mici borcanase pentru condimente pe care le poti cumpara de la orice supermarket, de la magazinele care comercializeaza ustensile de bucatarie sau de pe site-urile de Internet care comercializeaza condimente.

Depoziteaza toate condimentele intr-un loc racoros si uscat. Caldura, umezeala si lumina directa a soarelui accelereaza pierderea aromei si pot descompune compusii chimici aromati. La modul ideal, condimentele ar trebui depozitate la o temperatura de 10-15°C. Temperaturile mai mari pot conduce la intarirea condimentelor si la schimbarea sau pierderea culorii lor.

Atunci cand folosesti condimente, nu la pastra in jurul aragazului. Pune capacul la loc de indata ce le-ai folosit si pune-le inapoi in camara cat mai curand posibil.

In conditii ideale, condimentele macinate tin circa un an, iar cele integrale circa 2-3 ani.

Condimentele mai vechi isi pierd aroma si puterea de vindecare. Daca ai in camara astfel de condimente vechi, arunca-le. Poti testa condimentele macinate mirosindu-le. Daca mirosul este foarte slab, arunca-le. Pentru a testa condimentele integrale, freaca-le usor intre degete. Daca nu si-au pierdut complet prospetimea, ele vor elibera putin ulei volatil pe care il vei putea simti si mirosi.

 

Ustensilele pentru condimente

Gatitul cu condimente vindecatoare nu necesita decat un numar redus de ustensile.

Mojarul cu pistil. Acest instrument comun este esential pentru zdrobirea condimentelor in cantitati mici, echivalentul unei lingurite. Exista insa sanse mari sa ai deja o astfel de ustensila acasa. Pistilul trebuie sa intre usor in mojar. In caz contrar, zdrobirea condimentelor va fi mai dificila. Cele mai bune mojare si pistiluri sunt cele din marmura. (Cele din lemn pastreaza aroma uleiurilor volatile, pe care le transfera apoi aromei altor condimente.)

O alternativa la mojarul cu pistil este facaletul. Pune condimentele intre doua foi de hartie cerata si zdrobeste-le ruland facaletul deasupra lor.

Rasnita. Daca doresti sa macini o cantitate mai mare de condimente, vei avea nevoie de un instrument electric. Exista trei astfel de ustensile la fel de bune: rasnita pentru condimente, rasnita de cafea si mini-robotul alimentar. Acestea transforma condimentele in pulbere in numai cateva secunde, proces infinit mai usor decat macinarea lor cu ajutorul mojarului cu pistil. In plus, nu iti trebuie nici un fel de indemanare. Este suficient sa pui condimentele in cuva aparatului si sa ii dai drumul. (Respecta totusi instructiunile producatorului.) Daca dupa cateva utilizari aparatul incepe sa capete un miros specific, macinatul zaharului sau al orezului il elimina de cele mai multe ori.

O tigaie mica. Aceasta este necesara pentru prajitul uscat (fara ulei), tehnica necesara inainte de macinarea multor condimente si seminte. (Vezi mai jos.) Cele mai bune sunt tigaile de tip vechi din fier tratat. Nu numai ca isi fac treaba mai bine, dar sunt considerabil mai ieftine decat tigaile ultramoderne. O tigaie sau o cratita mica este ideala pentru cei care doresc sa isi pregateasca condimentele acasa.

 

Prajirea condimentelor

Marea majoritate a condimentelor integrale (dar nu toate) devin mai bune atunci cand sunt prajite uscat inainte de macinare. De aceea, este important sa faci acest lucru corect. Scopul este sa le rumenesti (sa le aduci la o culoare maronie), dar fara sa le arzi. Daca esti la prima incercare, pregateste-te sa arunci un lot sau doua.

Pentru inceput, incalzeste o tigaie mica (de preferinta din fier) la foc mediu pana cand se infierbanta, circa doua minute. Adauga apoi condimentele. Tine tigaia de maner (cu o manusa sau o carpa, intrucat devine foarte fierbinte) si scutura bine condimentele, astfel incat sa se patrunda pe toate partile. Simultan, amesteca-le cu o lingura de lemn astfel incat sa nu se arda. In primele 1-2 minute, cat timp condimentele isi pierd umezeala, nu se intampla nimic. In continuare, ele vor incepe sa scoata fum si le vei putea mirosi aroma. Continua sa le prajesti pana cand capata o culoare maronie inchisa. Daca focul este prea puternic, da-l la mic. Transfera condimentele pe o farfurie pentru a se raci inainte de a le macina.

In general, condimentele se macina individual, chiar daca doresti sa le amesteci cu altele, intrucat nu se rumenesc in acelasi timp.

Intregul proces poate dura de la 2-3 la 10 minute. Perioada depinde de tipul de condimente pe care le rumenesti, de cantitatea lor si de marimea tigaii. Cu cat tigaia este mai mare, cu atat mai rapid se vor rumeni condimentele.

Vei putea practica din plin procesul de rumenire a condimentelor atunci cand vei invata cum sa iti prepari amestecuri de condimente vindecatoare in Partea a treia.

Condimentele sunt frumoase, au un miros placut si un gust absolut memorabil. Capitolele din Partea a doua, dedicate fiecare unui condiment, iti vor permite sa le explorezi pe rand, afland beneficiile lor pentru starea de sanatate si felul in care pot fi folosite.

Busuiocul: gradina tineretii

Busuiocul are mult mai multe virtuti decat gustul suculent al frunzelor sale proaspete de vara. Intre altele, el te poate ajuta sa iti prelungesti tineretea!

In urma unui studiu realizat asupra busuiocului si asupra procesului de imbatranire, cercetatorii indienii au constatat ca substantele chimice pe care le contine acest ingredient culinar favorit in multe bucatarii pot neutraliza periculoasele molecule numite radicali liberi. Aceste molecule circula prin organism si produc mari daune oxidative (un fel de rugina interna), corodand arterele, descompunand neuronii si erodand ADN-ul (fiind un factor posibil de declansare a cancerului).

„Studiul valideaza folosirea traditionala a busuiocului ca substanta ce promoveaza tineretea in sistemul medicinii ayurvedice”, a declarat dr. Vaibhav Shinde la Conferinta Anuala a Farmacistilor Britanici, tinuta la Londra. (Medicina ayurvedica este un sistem indian antic de vindecare naturala si de mentinere a sanatatii, care foloseste busuiocul nu doar pentru a intarzia procesul de imbatranire, ci si ca remediu pentru diabet, tulburarile digestive, problemele pielii, infectii si chiar muscaturile de sarpe.)

Cercetatorii au studiat busuiocul sacru, o varietate de busuioc care creste in India. Toate cele peste 30 de varietati ale busuiocului contin insa aceiasi fitonutrienti unici care promoveaza starea de sanatate, inclusiv antioxidantii orientin si vicenin, si uleiurile volatile (compusi concentrati care ii dau plantei mirosul ei distinct) eugenol si apigemen. Studiile au aratat ca acesti compusi ai busuiocului si altii ar putea preveni sau trata o gama larga de probleme legate de sanatate.

 

Condimentul care alunga stresul

Atunci cand te simti stresat– prins in trafic, ingrijorat de situatia ta financiara, criticat de sef– glandele suprarenale secreta hormoni ai stresului cum ar fi cortizolul si adrenalina. Pe termen scurt, ei dinamizeaza sistemul si te ajuta sa faci fata situatiei, dar pe termen lung slabesc organismul, creand conditii favorabile pentru instalarea racelilor, dar si a bolilor cronice, care pot pune in pericol viata, inclusiv a bolii cardiovasculare. (De fapt, studiile arata ca stresul poate fi o cauza principala sau poate agrava toate problemele legate de sanatate.)

Cercetatorii indieni au descoperit insa ca diferitele componente din extractul de busuioc au„efecte anti-stres” asupra animalelor de laborator supuse unor conditii stresante. Busuiocul le-a normalizat acestora nivelul cortizolului din sange, a redus glicemia (care creste brusc atunci cand esti stresat), a diminuat nivelul kinazei creatina (o enzima generata atunci cand organismul se afla intr-o stare de stres sever, de pilda in timpul unui atac de cord) si a oprit„hipertrofia glandelor suprarenale” (un indiciu al glandelor suprarenale suprasolicitate). Intr-un studiu similar, o alta echipa de cercetatori indieni au expus animalele stresului unui zgomot continuu si au constatat ca administrarea de busuioc reduce considerabil nivelul cortizolului din sangele animalelor.

 

Busuiocul reface muschiul deteriorat al inimii

Cercetatorii din India au studiat animale de laborator carora le-au indus un atac de cord si au constatat ca extractul de busuioc le-a protejat acestora inima prin„stimularea mecanismului de autoaparare cu ajutorul antioxidantilor si prin diminuarea productiei de radicali liberi”.

Busuiocul„ar putea avea o valoare terapeutica potentiala in tratamentul atacului de cord”, au conchis cercetatorii in publicatia de specialitate Molecular and Cellular Biochemistry. Alte studii de laborator au aratat ca extractul de busuioc poate reduce grasimile din sange care afecteaza negativ inima, inclusiv colesterolul total, colesterolul LDL si trigliceridele.

 

O abundenta de efecte vindecatoare

Alte boli si afectiuni pe care le poate preveni sau trata busuiocul sunt:

Acnee. Busuiocul poate ucide bacteriile care cauzeaza acneea, potrivit unui studiu publicat in International Journal of Cosmetic Science.„Aceste descoperiri arata ca busuiocul thailandez, cel dulce si cel sacru, ar putea fi folosit in diferite creme pentru ingrijirea pielii”, au conchis cercetatorii.

Cancer. Studiile de laborator realizate in India au constatat ca activitatea antioxidanta a busuiocului are„potentialul de a bloca sau suprima” cancerul la ficat, la stomac si la plamani.

Diabet. Extractul de busuioc„a redus semnificativ glucoza din sange [glicemia]” la animalele de laborator care sufereau sau nu de diabet, a raportat un studiu in Journal of Ethnopharmacology.

Probleme ale ochilor. S-a dovedit ca picaturile pentru ochi care contin un extract de busuioc si alte componente naturale alina problemele ochilor la mai bine de 90% dintre pacientii care folosesc medicamente fara prescriptie medicala, potrivit unui studiu publicat in Phytotherapy Research. Picaturile au fost folosite pentru ochii uscati, conjunctivita (ochi rosii), dacriocistita (o infectie a pleoapei inferioare) si recuperarea in urma operatiei de cataracta. (Produsul folosit a fost Ophtcare, o formula ayurvedica.)

Alinarea durerii. Daca vei freca intre degete putin busuioc proaspat sau uscat (indeosebi din varietatea numita busuioc dulce), vei detecta un parfum care aminteste de cel al cuisoarelor. Sursa acestuia este eugenolul, compusul care transforma cuisoarele intr-un analgezic atat de eficient. Eugenolul opereaza prin blocarea ciclooxigenazei (COX), o enzima care declanseaza durerea si care este blocata prin medicamentele antiinflamatorii non-steroide (NSAID), cum ar fi aspirina, ibuprofenul si naproxenul.

Vindecarea ranilor. Cercetatorii indieni au constatat ca extractul din frunze de busuioc accelereaza vindecarea ranilor. Busuiocul„ar putea fi un agent terapeutic extrem de economic pentru managementul ranilor”, au conchis cercetatorii in Indian Journal of Experimental Biology.

Nr. de pagini: 450
Anul aparitiei: 2016

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 6.6883 sec