Nicolae Mandoiu, Codul Fiscal Comparat 2016-2017 - 3 Volume. Cod si norme (Contine si H. G. nr 284 din 4 mai 2017, norme)

Nicolae Mandoiu, Codul Fiscal Comparat 2016-2017 - 3 Volume. Cod si norme (Contine si H. G. nr 284 din 4 mai 2017, norme)
-5%
Preț: 156,75 lei
165,00 lei (-5%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 634

DESCRIERE

Ultimul pas

O norma metodologica poate rastalmaci textul unei Directive europene? Se pare ca la o astfel de performanta s-a ajuns prin includerea, incepand cu 01. 01. 2016, in textul normelor la Codul fiscal, a unor exemple menite sa valideze anumite situatii practice greu de imaginat daca nu esti initiat.

Prin semnalele aparute aici in trecut: „Jocul cu locul"sau,. Despre turismul fiscal al matritelor, dar si prin lucrarea, Multinationale, rambursarea TVA si abuzul de drept" atrageam atentia asupra pericolului acceptarii unor scheme prin care trezoreria publica poate fi vaduvita de incasarea unor venituri fiscale de natura TVA. Ba mai si purcede la rambursarea acesteia!

Punerea la dispozitie a unui bun, in mod gratuit, de catre o persoana impozabila, in scopul desfasurarii activitatii sale economice, nu constituie livrare catre sine (prestare catre sine), adica nu este necesara colectarea TVA (prin autofacturare). Totodata, acea persoana „beneficiaza" de dreptul de deducere la achizitia bunului respectiv (vezi exemplul „sensului giratoriu').

O transpunere paguboasa a Directivei TVA in codul nostru fiscal, combatuta recent de jurisprudenta CJUE. Prin comparatie. iata ce prevede, in acest sens, codul fiscal bulgar (art. 70 pct. 2 - ZDDS): „dreptul de deducere a TVA nu se aplica daca bunurile sau serviciile sunt puse la dispozitie gratuit (... are intended to be supplied free of charge or for activities other than...) sau sunt utilizate pentru alte activitati decat cele economice ale persoanei impozabile".

Curtea de Justitie a U. E., prin opinia avocatului general formulata cauza ce priveste un litigiu aparut la o instanta din Bulgaria, a confirmat textul de lege bulgar, aflat in vadita contradictie cu ceea ce tehnocratii nostri tocmai adoptasera prin H. G. nr. 1/2016.

Vezi si comentariile de la art. 270 (8) b), art. 271 (4) si art. 297 (5) din vol. 2.  In vederea acordarii dreptului de deducere a TVA aferenta intrarilor, legatura de cauzalitate („in scopul desfasurarii activitatii sale economice') nu are nicio relevanta daca nu exista o legatura directa si imediata intre achizitia unui bun si utilizarea sa in scopul realizarii de operatiuni taxabile (de iesire).

Leka Nosht...

Nr. de pagini: 634+844+414
Anul aparitiei: 2017

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.080 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.