O istorie a dogmaticii in teologia ortodoxa romana - Volumul II

O istorie a dogmaticii in teologia ortodoxa romana - Volumul II
-10%
Anul publicării: 2013
Preț: 67,50 lei
75,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

O istorie a dogmaticii in teologia ortodoxa romana - De la inceputurile invatamantului teologic seminarial in limba romana la instaurarea comunismului. Volumul II.

Gandul de a continua cercetarea in directia prezentarii contributiilor dogmatice ale teologilor romani in evolutiile, implicatiile si interpretarile lor, a inceput sa ma mistuie imediat dupa ce, in 2008, am editat o lucrare privind Teologia Dogmatica Ortodoxa Romana din a doua jumatate a secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea. Dupa editarea acestei lucrari– care s-a bucurat de o buna primire in randul teologilor din Patriarhia Romana–, mi-am dat seama tot mai mult ca este nevoie sa cunoastem cat mai indeaproape contributiile dogmatistilor romani si evolutia gandirii lor in contextul in care ei au teologhisit.

Perspectiva istorica asupra evolutiilor Dogmaticii Ortodoxe este pe cat de necesara a fi prezentata, pe atat de complexa, datorita contextelor dificile pe care teologia ortodoxa romana le-a traversat, mai ales dupa caderea Constantinopolului.

Volumul de fata, al doilea din cele trei gandite pentru a cuprinde evolutiile si dezvoltarea Dogmaticii in Teologia Ortodoxa Romana, cuprinde parcursul istoric al acestei discipline cu implicatiile ei complexe in secolul al XIX-lea si in prima jumatate a secolului al XX-lea. Viziunea asupra evolutiei istorice a Dogmaticii Ortodoxe in Romania va cuprinde trei volume.

Primul volum va cuprinde perioada de pana la inceputul invatamantului teologic seminarial in limba romana, adica pana la inceputul secolului al XIX-lea, al doilea volum cuprinde perioada care marcheaza inceputul invatamantului teologic seminarial in limba romana pana la instaurarea comunismului in Romania, adica secolul al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea, iar al treilea volum va cuprinde evolutia gandirii dogmatice ortodoxe romane in perioada regimului comunist-ateu pana in prezent, adica a doua jumatate a secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea.

Astfel, volumul I este neterminat, iar volumul al III-lea va intra in perioada imediat urmatoare intr-un amplu proces de aprofundare a ideilor si concluziilor la care am ajuns, fiind pregatit pentru tipar probabil in toamna.

De ce am inceput cu volumul al II-lea? Practic, am considerat ca perioada de la inceputul invatamantului teologic in limba romana pana la instaurarea comunismului, a fost mai putin studiata din perspectiva evolutiilor si implicatiilor teologic dogmatice. Este o perioada complexa cu mutatii si evolutii in gandirea teologica romaneasca, cu influente diverse in spatiul misionar si apologetic-cultural al Bisericii noastre.

Lucrarea O istorie a dogmaticii in teologia ortodoxa romana are limitele ei metodologice, interpretative si de continut, pentru ca autorul are limitele lui, fiindu-i dificil sa impleteasca in cadrul abordarilor sale, parcursul liniar al evenimentelor si contributiilor dogmatice cu diversitatea temelor si adancimea abordarilor si a perspectivelor, pe care a incercat intotdeauna sa le priveasca in context, dar si cu diferitele implicatii culturale, confesionale, bisericesti.

Cristinel Ioja


Data aparitiei: 04-2013
Format: Academic
Pagini: 622

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1180 sec