Palma Grigore, Tomosuri dogmatice. Viata. Slujba - Scrieri I

Palma Grigore, Tomosuri dogmatice. Viata. Slujba - Scrieri I
-10%
Editura:
Anul publicării: 2001
Categoria: Religie
Preț: 40,50 lei
45,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Volumul de fata reconstituie si restituie pentru prima data in limba romana, dar si intr-o limba moderna, principalele monumente care alcatuiesc dosarele canonizarilor succesive, pe parcursul celei de a doua jumatati a secolului XIV, mai intai a invataturii dogmatice si mai apoi a personalitatii teologico duhovnicesti a Sfantului Grigorie Palama. Amplul studiu introductiv le situeaza in contextul lor schitand o vasta panorama istorica, explicitand in acelasi timp si multiplele semnificatii puse in joc de acestea atat in epoca, dar si in dezbaterile actuale.
Cititorul are acces mai intai la suita Tomosurilor dogmatice din anii 1340–1368 prin care, canonizand invatatura si persoana Sfantului Grigorie Palama drept criteriu, grila de interpretare, sigiliu si triumf al Ortodoxiei, Biserica bizantina prinsa intre islam si romano-catolicism si-a precizat intr-un moment critic al existentei sale identitatea spirituala si teologica. Acest amplu dosar dogmatic e urmat de Viata si Slujba Sfantului Grigorie Palama, scrise de ucenicul sau, patriarhul Filotei Kokkinos, monumente unice prin profunzimea lor duhovniceasca si pe nedrept uitate. Cele doua dosare mai mici, al captivitatii otomane si al celor patru rugaciuni pastrate, vin sa intregeasca portretul marelui ierarh bizantin cu alte cateva aspecte mai putin cunoscute pana acum publicului romanesc, completand fericit monumentalele restituiri din volumul de fata.
Momentul in care acesta apare este unul multiplu aniversar, in 2009 implinindu se 650 de ani de la mutarea la Domnul a Sfantului Grigorie Palama si totodata de la infiintarea Mitropoliei Ungrovlahiei; precum si 70 de ani de la aparitia la Sibiu a primei monografii moderne despre„viata si invatatura” sa, scrisa de tanarul preot profesor Dumitru Staniloae, pe atunci in varsta de numai 35 de ani.

Nr. de pagini : 741
Anul aparitiei : 2001

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1047 sec