Personaje si personalitati ale istoriei (DICTIONAR ENCICLOPEDIC)

Personaje si personalitati ale istoriei (DICTIONAR ENCICLOPEDIC)
-15%
Anul publicării: 2009
Categoria: Dictionar
Preț: 85,00 lei
100,00 lei (-15%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Personaje si personalitati ale istoriei (DICTIONAR ENCICLOPEDIC). Personaje si personalitati ale istoriei deDumitrescu Doru, Mihai Manea.

Lucrarea pe care o supunem atentiei cititorilor este rodul unei munci de ani si ani. Aceasta are
un caracter aparte. Este un tip de lucrare de referinta, ce poate fi supusa mereu criticii de
specialitate, pentru ca opereaza cu o selectie de personaje si personalitati si, mai ales, deoarece este foarte dificil sa cuprinzi intr-un astfel de demers toate marile personalitati ale istoriei. La acest impediment, se adauga cronologia, care continua sa puna inca foarte multe probleme, legate mai ales de anii de viata, dar si caracterul contradictoriu si uneori incert al unor fapte si actiuni ale personalitatilor si personajelor prezentate si care reies si din lucrarile consultate. Genul biografiei istorice, inclusiv in formula romantata, este astazi foarte raspandit in cadrul stiintei istorice. In ultimii ani, au vazut lumina tiparului, inclusiv in Romania, numeroase lucrari istorice de acest gen, mai ales cu caracter monografic. Se simte insa lipsa unor lucrari de referinta ample, deoarece, cu cateva exceptii, care se pot numara pe degetele de la o mana, cartile aparute nu pot fi considerate si instrumente de lucru utile istoricului sau necesare cititorului pentru o informare solida. De aceea, am hotarat ca in acest peisaj, totusi, atat de aglomerat, sa elaboram un dictionar de personaje si personalitati ale istoriei.
Din acest punct de vedere, lucrarea de fata poate reprezenta, dupa parerea noastra, un prim pas catre un instrument de lucru foarte util pentru elevi, studenti, profesori, specialisti in domeniu, dar si pentru publicul larg. Ea cuprinde scurte portrete de monarhi, sefi militari, oameni politici, suverani pontifi, inalti prelati si alti traitori in istorie, care au contribuit in mod decisiv la conturarea deopotriva a istoriei universale, cat si a celei romanesti, de-a lungul veacurilor. Dictionarul urma -reste sa realizeze un prim contact pentru cititor cu personalitatea care se doreste a fi cunoscuta, urmand ca aceia care vor sa aprofundeze informatia sa poata utiliza lucrari din bibliografia selectiva, atasata lucrarii de fata, sau alte surse, pe care le pot procura din bibliotecile publice. Scris alert, concen trandu-se asupra esentei faptelor si facand referire si la unele aspecte mai putin cunoscute din viata personalitatii pusa sub lupa, dictionarul va fi, credem, nu numai usor, dar si agreabil de parcurs.
Criteriile care au stat la baza acestei prime selectii a dictionarului au fost diferite. Daca la unele
dintre personaje a convins notorietatea, la altele, dimpotriva, lipsa de informatii actuale ne-a
determinat sa actionam. In alte cazuri, am ales un personaj incercand prezentarea sa intr-o noua imagine, pe baza celor mai recente informatii din domeniul istoric. Mentionam ca lista perso -nalitatilor incluse in acest dictionar a fost realizata si in stransa legatura cu informatia care ne-a fost accesibila si pe care am considerat-o credibila. Lucrarea nu are un caracter exhaustiv si nici nu isi propune sa ofere toate detaliile legate de viata unei personalitati, fiind doar o scurta trecere in revista a momentelor celor mai semnificative din viata acesteia, menita sa ajute la conturarea unui portret util informarii cititorilor nostri. Acolo unde am considerat ca este util, am mentionat principalele lucrari elaborate de respectiva persona - litate sau am concluzionat, prin unele idei, esenta individualitatii sale. Pentru elaborarea acestui opus am consultat numeroase biografii, monografii istorice, jurnale, insemnari, memorii etc., dar am retinut in cadrul bibliografiei selective, in special, lucrarile de referinta. Pentru orice informatii suplimentare ale cititorilor, legate de acest aspect, editura le poate pune la dispozitie adresele noastre de e-mail. Speram ca cititorii vor aprecia utilitatea unei astfel de lucrari, una dintre putinele de acest gen in Romania. Lor ne adresam, la capatul unei munci de mai multi ani, si, tot de la acestia, asteptam eventualele observatii si sugestii. Adresam multumiri colectivului Editurii Didactice si Pedagogice si sponsorilor lucrarii: Arin Stanescu, Vladimir Ursu, Adrian Ghika si Fundatia„Coposu”.
Autorii

Autor: Dumitrescu Doru, Mihai Manea
Anul publicarii: 2009
Nr. pagini: 944

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.5919 sec