Placide Deseille, Credinta in cel nevazut

Placide Deseille, Credinta in cel nevazut
-10%
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Religie
Preț: 27,00 lei
30,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Cartea de fata prezinta intr-un mod extrem de clar si riguros o sinteza a elementelor fundamentale ale traditiei dogmatice a Bisericii Ortodoxe. Sau, dupa cum ne-a marturisit insusi autorul ei, parintele arhimandrit Placide Deseille,„cartea rezuma gandirea mea cu privire la aspectele doctrinare ale Ortodoxiei”. Gandirea unui calugar athonit, francez, specialist in patrologie, profund ancorata in invatatura Sfintilor Parinti si intru totul fidela fata de Traditia Bisericii Ortodoxe, dupa cum se precizeaza chiar in subtitlul cartii. Contributia personala a parintelui arhimandrit Placide Deseille din aceasta lucrare este aceea de a pune in lumina, pe langa aspectele esentiale ale dogmaticii ortodoxe, bogatia doctrinara a Bisericii nedespartite si a valorilor duhovnicesti autentice ale Occidentului crestin.

Este vorba despre o editie mult imbogatita si profund reinnoita a unei lucrari publicate acum zece ani la Editura Institutului de Teologie ortodoxa„Sfantul Serghie” din Paris, unde parintele arhimandrit a predat vreme indelungata un curs de patrologie. Aceasta prima editie a fost epuizata de mult, autorul ei continuandu-si intre timp preocuparile referitoare la traditia doctrinara a Ortodoxiei,„singura Biserica a lui Hristos in plenitudine”, in care a intrat dupa o indelungata cautare, povestita in Marturia unui calugar ortodox. Convorbiri cu Jean-Claude Noyé, tradusa de noi la Editura Doxologia, anul trecut. Majoritatea subiectelor abordate in aceasta prima editie au fost dezvoltate in mod mult mai detaliat si in profunzime, cu ample trimiteri si referinte la Sfanta Scriptura, la textele liturgice bisericesti si la scrierile fundamentale ale Sfintilor Parinti. O serie de capitole noi au fost introduse in completarea lor, alcatuite cu aceeasi grija permanenta, a ancorarii lor biblice si patristice din punct de vedere al continutului, a structurarii deosebit de clare a acestuia si a invesmantarii lui intr-o limba franceza de o mare frumusete, devenita suport de exprimare, mai cu seama la nivel lexical, a discursului teologic, dogmatic ortodox. Lucrarea de fata beneficiaza si de un glosar final mult imbogatit fata de cel al primei editii (continand de doua ori mai multe cuvinte, insotite de definitii mult mai extinse si mai amanuntite), al carui rol este acela de a-l ajuta pe cititor in intelegerea aspectelor de stricta specializare doctrinara ortodoxa ale cartii. L-am tradus in limba romana pastrand si termenii din franceza, in asa fel incat publicul romanesc francofon sa poata avea acces, pe langa initierea de tip teologic, si la una terminologica, specializata confesional, in limba franceza.

~n pofida smeritelor afirmatii ale parintelui arhimandrit din Cuvantul inainte, cartea se adreseaza nu numai unor„nespecialisti”, ci tuturor acelora care sunt interesati sa cunoasca mai multe aspecte referitoare la doctrina Bisericii Ortodoxe, dar care trebuie sa aiba neaparat o minima cultura crestin-ortodoxa. Prin urmare, versiunea pe care o propunem aici in limba romana vizeaza un public cititor care doreste sa-si lamureasca si sa-si aprofundeze cunostintele despre Ortodoxie, asa cum sunt ele sistematizate de parintele arhimandrit Placide Deseille. Este vorba despre o carte deosebit de clara, al carei cititor este calauzit cu rigoare si limpezime in continuturi dintre cele mai complexe si de multe ori inevidente, in temeiurile biblice si patristice ale credintei crestinului ortodox in Cel Nevazut, in tainele Ortodoxiei, a caror frumusete diafana si eficienta sfintitoare si indumnezeitoare sunt subliniate de autor intr-o limba franceza de o eleganta stilistica cu totul remarcabila. Cartea abunda in referinte scripturistice si mai ales patristice, asezate in prim-planul discursului, in vreme ce autorul ei se retrage discret, in plan secund, cu smerenia ce-i caracterizeaza intregul parcurs duhovnicesc si monahal. Sfintii Parinti sunt cei care ne vorbesc in primul rand despre aspectele doctrinare ale Ortodoxiei, pe baza textelor Sfintei Scripturi, de-a lungul lucrarii parintelui arhimandrit Placide Deseille. O lucrare care se citeste cu mare placere intelectuala si real castig duhovnicesc, in lumina Adevarului marturisit de credinta in Cel Nevazut.

Felicia Dumas

Nr. de pagini : 270
Anul aparitiei : 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1517 sec