Plantele in mituri si legende (Theodor Echim)

Plantele in mituri si legende (Theodor Echim)
-10%
Editura:
Anul publicării: 2013
Preț: 81,00 lei
90,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Nasterea misterelor este, dupa parerea majoritatii oamenilor de stiinta, mitologic si ritual legata de agricultura.
Dintotdeauna oamenii au fost preocupati de rolul plantelor in viata lor si si-au facut ganduri despre aceasta tema. Traditiile lumii vechi, dar si cele ale Orientului, Americii si cele din Oceania sau India poarta in ele dovezi despre gandirea si comportamentul oamenilor si despre rolul diferitor plante in agitata lor viata emotionala.
Plantele ne spun ceva despre zeii omenirii, iar acestia ne spun ceva despre plantele care i-au fost importante omului in cursul vremii si al devenirii sale.
Arborii, florile si fructele, ca de altfel si animalele, au fost si sunt inca importante simboluri pentru om.
Zeita frumusetii– Afrodita– a fost pusa in legatura cu cea mai frumoasa floare, cu trandafirul. Trandafirul ne spune multe despre sine insusi, dar Afrodita ne mai spune ceva in plus despre aceasta regina a florilor, ceva ce floarea singura nu ne poate spune.
Adonis, ca si Persefona, personifica dezvoltarea ciclica a vegetatiei. Aion– stramosul originar babilonian al omului– ar fi descoperit fructele comestibile si meseria de pomicultor, si de aceea a fost pe buna dreptate idolatrizat de catre Fenicieni.
Si daca ne gandim ca tracii– stramosii nostri politeisti– ii aveau ca zeitati, intre altii, pe Hera, Artemis, Apollo, Ares, Armonia, Demetra, Diana, Dionis, Eros, Esculap, Hermes, Orfeu, Narcis, Pan, Saturn, Uranos, Venus, considerati azi ca exclusiv zeitati grecesti, miturile plantelor sunt pentru romani si mai interesante.
In mitologia vedica exista un pom ceresc pururea infloritor– Parijata–, iar in credinta hindusa, un pom al lui Buddha– arborele Pepul, care face legatura intre cer si pamant. Tija florala a florii de lotus indian este, dupa aceasta credinta, axa lumii. Toate trei fac legatura cu cerul.
In mituri, plantele alimentare sunt sfinte deoarece ele ar fi aparut, peste tot in lume,„nascute din corpul unei zeitati”. Omul se hraneste astfel, in ultima instanta, din corpul acelei fiinte sfinte. Aceasta o dovedesc miturile indienilor americani si miturile Seramului din Noua Guinee.
Mai multe amanunte ne vor livra povestile diferitelor plante din aceasta carte care nu se adreseaza doar cunoscatorilor, ci tuturor persoanelor interesate de plante, de cultura si civilizatia omului.
Cititorul va descoperi aspecte curioase, uneori uimitoare, fabuloase, distractive si practice, totdeauna serioase si pline de invataturi despre o serie intreaga de plante mai mult sau mai putin cunoscute lui. Si totusi,„nimic nu este nou sub soare”, spre a-l cita pe Solomon.
Scopul acestei carti este acela de a face o prezentare ordonata si concentrata a informatiei din miturile si legendele cu si despre plante intr-o forma rezumativa si intr-un limbaj inteligibil pentru fiecare. Informatiile sunt usor accesibile, ponderat comentate pentru generatia actuala.
Iubitorii de plante si de cultura, ca si specialistii si spiritele curioase isi pot implini cu aceasta carte placerea unei lecturi informative, interesante si reconfortante.

Dr. Theodor Echim

Fost cercetator principal la Institutul de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura Vidra, sef de sectie Legumicultura si profesor de specialitate la Statiunea de Studii si Cercetari Horticole Kassel si Consilier al Administratiei Agricole a Landului Hessa, Germania.


Anul aparitie: 2013
Format: 14, 5x20, 5 cm
Nr. pagini: 334

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1843 sec