Poezii religioase romanesti – Vol. 2

Poezii religioase romanesti – Vol. 2
PRP: 109,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 98,10 lei
Diferență: 10,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

DESCRIERE

In anul 2017, la Editura BASILICA, vedea lumina tiparului un volum de Poezii religioase romanesti din ultimii aproximativ 500 de ani – de la Petru Cercel pana la Monahia Macrina avram – culese de cercetatorul si poetul Nicolae Ionescu-Pallas si de Parintele prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu. Publicarea lui constituia, asa cum se preciza in nota editoriala, „un inceput menit sa descopere sau sa redescopere cititorilor iubitori de poezie o mica parte din tezaurul literar si spiritual al Ortodoxiei romanesti”.

 

Lucrarea de fata se inscrie in acelasi demers de valorificare si popularizare a poeziei romanesti cu tematica religioasa. Selectia poeziilor cuprinse aici a fost facuta de catre Parintele prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu, profesor consultant la facultatea de teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Bucuresti si membru al uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

 

Coordonatorul a inclus in acest volum poezii religioase romanesti alcatuite si tiparite in ultima suta de ani, atat de catre autori laici, cat si clerici. Lista se deschide cronologic cu Ion Pillat si este continuata de alti poeti laici, dintre care mentionam pe: Adrian Maniu, Magda Isanos, Simeon Cubolta (Sergiu Grossu), Valeriu Gafencu, Traian Popescu, Lidia Staniloae, Ana-Maria Barbu, Virginia Sorescu, Nichita Stanescu, Daniel-Ilie Turcea, Elena Armenescu s.a.

 

Acestora li s-a adaugat un numar important de clerici poeti contemporani consacrati, multi dintre ei membri ai uniunii Scriitorilor din Romania si din diaspora romaneasca, precum Constantin C. Popescu-Iasi, Theodor Damian, Nicolae Jinga, Mihalache Tudorica, Costica Moroianu, Ion Marinescu, Sever Negrescu, Ioan Pintea, Laurentiu turcu, Emil Nedelea Caramizaru, Dumitru Buduianu si arhid. Mihalache Tudor.

 

Tot aici sunt incluse poezii de o adanca sensibilitate semnate de Sfantul Ioan Iacob de la Neamt (Hozevitul), de arhimandritii Ioanichie Balan de la Manastirea Sihastria si Dometie Manolache de la Ramet, precum si de sora acestuia din urma, monahia Eudoxia Manolache.

 

In fine, cititorul va descoperi si cateva fragmente poetice ale unor compozitori de cantari corale bisericesti, ca regretatul profesor, compozitor si dirijor Nicolae Lungu, preotul compozitor si dirijor Ion Popescu-Runcu, preotul profesor universitar gheorghe soima, artistul liric Valentin teodorian, preotul profesor compozitor dr. Constantin Dragusin si preotul profesor univ. dr. Nicu Moldoveanu, toti acestia fiind membri ai uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

 

Publicarea acestui volum de poezii in Anul omagial al satului romanesc (al preotilor, invatatorilor si primarilor gospodari) este, totodata, si un act de recunostinta fata de acesti romani – clerici si mireni – care au dovedit, pe langa preocupari literare, si o inalta tinuta morala.

 

Avand incredintarea ca aceste creatii poetice vor fi prilej de sensibilizare, de inaltare sufleteasca si de apropiere de Dumnezeu, recomandam, cu caldura, acest volum cititorilor de poezie religioasa si tuturor celor care iubesc frumosul si il cultiva.

 

Editura BASILICA

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0586 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.