Politica penala si libertatea individuala. Studiu comparativ in dreptul roman si elvetian

Politica penala si libertatea individuala. Studiu comparativ in dreptul roman si elvetian
-20%
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Carti diverse
Preț: 39,92 lei
49,90 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Lucrarea reprezinta o critica incisiva si constructiva a politicii penale a statului roman si a Noului Cod Penal bazat pe aceasta, utila pentru discernerea modului in care practicienii si teoreticienii dreptului vor trebui sa interpreteze noile reglementari penale pentru ca acestea sa aiba ca finalitate garantarea libertatii individuale.

Pe langa analiza comparativa a subiectului, in dreptul roman  si in dreptul elvetian, un aspect important este cel referitor la noile reglementari penale adoptate pe calea codurilor din plan substantial si procedural care dau nastere unei politici penale ce oscileaza intre filosofi a liberala,cea comunitariana si lipsa oricarei filosofii.

Din acest punct de vedere, analiza institutiilor juridice nou introduse si a modificarilor preconizate este de mare actualitate, cu precadere in privinta infractiunii, a etapelor procesului penal, a justitiei penale a minorilor ori a sanctiunilor penale. Cu privire la elaborarea politicii penale, merita mentionata influenta decisiva pe care o exercita asupra activitatii legiuitorului penal cei denumiti in doctrina„antreprenori de morala”.

Din cuprins

-    Definirea conceptului de politica penala;
-    Cum se construieste politica penala si necesitatea adoptarii acesteia plecand de la realitatile sociale;
-    Cine sunt actorii implicati in aplicarea politicii penale;
-  Anumite aspecte particulare analizate din perspectiva comparativa cu dreptul elvetian:  sistemul pedepselor sau delincventa minorilor.

Puncte forte
- abordare comparativa a subiectului, in dreptul roman si in dreptul elvetian;
- analiza modului de elaborare a politicii penale a Noului Cod Penal cat si a Noului Cod de procedura penala;
- actualitatea problemelor ridicate cu privire la metodologia elaborarii politicii penale actuale in Romania.

Despre autoare
Doctoranda in drept in cadrul Facultatii de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Craiova si postdoctoranda in cadrul Universitatii Fribourg din Elvetia, este din 2011 asistent universitar in cadrul Universitatii din Craiova si asistent de cercetare in cadrul Universitatii din Fribourg, Elvetia. De asemenea, este autoarea a numeroase articole publicate in reviste de specialitate din Romania, cat si din strainatate.Data aparitiei: 14 Feb 2014
Nr pagini : 432

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1654 sec