Porecla

Porecla
-14,9%
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Romane
Preț: 8,42 lei
9,90 lei (-14,95%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Porecla. Prezentare - Porecla. Dupa Interpret de maladii, volumul de povestiri cu care a debutat câstigând premiul Pulitzer, Jhumpa Lahiri (n. 1967) revineîn Colectia Cotidianul Literatura, de aceasta data cu romanul Porecla (The Namesake, 2003), un succes deplin care i-a confirmat startul aclamat deîntreaga lume literara. Jhumpa Lahiri are radacini indiene si si-a cultivat mostenirea orientala, evidenta de altfel siîn subiectele cartilor ei, dar s-a nascut la Londra si a crescutîn Rhode Island. Interpret de maladii a propulsat-oîn prim-planul scenei literare internationale:în spatele instantaneelor culese din viata de zi cu zi a imigrantilor indieni, criticii au sesizat o voce noua, care semana mai mult cu Salinger decât cu Rushdie.

Romanul se desfasoaraîn jurul unei familii de imigranti indieni: la sfârsitul anilor 60, proaspat casatoriti, Ashima si Ashoke Ganguli pleaca din Calcutta la Boston pentru ca Ashoke sa-si definitiveze studiile la MIT. La fel caîn multe povestiri, si aici barbatul e gata sa intre profesionistîn ritmul tarii de adoptie,în timp ce femeia se ofi leste printre aromele exotice din bucatarie, tânjind dupa tara pe care a lasat-oîn urma. Dorul de casa, colajul de amintiri si prezent, viata cupluluiîntr-o casaîn care India si SUAîsi disputa regulile, toate aceste episoade din care cartea prinde dramatism culmineaza cu nasterea lui Gogol, copilul lor, care câstiga treptat locul centralîn roman. Porecla lui are o istorie care, la un alt nivel, reia framântarile parintilor rupti de casa si,în acelasi timp, spune foarte multe despre rolul pe care accidentul si hazardulîl auîn viata siîn identitatea fiecaruia.

Povestea are si un substrat autobiografic: numele real al scriitoarei, Nilanjana Sudeshna, le ridica mari difi cultati de pronuntie profesorilor eiînca de când era mica, asa ca au ales s-o strige dupa porecla: Jhumpa.„M-am simtit mereu stânjenita de numele meu, era ca si cum ai face pe cineva sa sufere prin simplul fapt ca esti ceea ce esti“, marturisea scriitoarea.Însasi conditia ei dubla, de americanca incapabila sa-si nege radacinile bengaleze, este una dintre cele mai puternice legaturi dintre scriitoare si personajul acestui roman.

320 pagini
Anul aparitiei:2009

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

33,06 lei
41,33 lei (-20,01%)
31,99 lei
39,99 lei (-20,01%)
Created in 0.2600 sec