Predicarea crestina in perioada postmoderna (Constantin Ghioanca)

Predicarea crestina in perioada postmoderna (Constantin Ghioanca)
-25%
Editura:
Anul publicării: 2006
Categoria: Religie
Preț: 7,50 lei
10,00 lei (-25%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

In mod justificat, lucrarea Predicarea crestina in perioada postmoderna, de Constantin Ghioanca, ridica problema predicarii crestine in perioada contemporana care se dovedeste a fi deosebit de provocatoare. Se stie ca postmodernismul sapa la temelia tuturor valorilor absolute si in mod deosebit cauta sa respinga caracterul absolut al Scripturilor. In felul acesta, predicarea in aceasta epoca are marea a incercare de a tine sus Cuvantul adevarului.
Constantin Ghioanca, autorul prezentei lucrari, proaspat absolvent al Institutului Teologic Baptist din Bucuresti, care de-a lungul celor patru ani de studii la Institut s-a mentinut pe primul loc intre colegii sai, si-a luat licenta in Teologie ca sef de promotie, cu o teza de licenta care constituie materialul prezentei lucrari. Prin aceasta, autorul a dovedit atat chemare din partea lui Dumnezeu pentru a predica Cuvantul, cat si o preocupare intensa in domeniul predicarii si fa a de viitorul acestui demers in epoca postmoderna. Aceasta preocupare se materializeaza in angajarea sa ca preparator la Institut si in continuarea studiilor la programul de master in Teologie.
Aceasta lucrare face o sumara incursiune in istoricul predicarii Evangheliei de-a lungul veacurilor. Se incearca apoi o definire in linii mari a postmodernismului, evidentiindu-se filosofia, promotorii si etosul postmodernitatii. Sunt subliniate provocarile aduse de aceasta filosofie in diferitele domenii ale vie ii umane. Sublinieri specifice sunt facute cu privire la provocarile acestei filosofii decadente fa a de predicarea crestina ca bastion central al proclamarii Dumnezeului absolut si a promovarii adevarurilor absolute ale Scripturilor. Ultimul capitol evidentiaza continuitatea si relevanta in predicarea crestina, chiar si de-a lungul unei asemenea epoci a tagaduirilor adevaratelor valori si a promovarii relativismului si a centralitatii vointei umane impotriva vointei lui Dumnezeu.
Predicarea este apanajul de mare anvergura al credintei crestine. insusi Mantuitorul, Isus Hristos, a venit in aceasta lume si cu scopul de a predica Cuvantul lui Dumnezeu. El a fost desavarsitul Predicator, fiind in acelasi timp atat Mesajul sau Cuvantul lui Dumnezeu, cat si Mesagerul prin excelenta. De asemenea, tot ce a fost si tot ce a facut El pe pamant, si in mod desavarsit moartea si invierea Sa glorioasa, au continut baza solida a predicarii crestine. in centrul marii trimiteri apostolice sta porunca Mantuitorului glorificat catre apostolii Sai, aceea de a merge si a predica Evanghelia la orice faptura, pentru ca oricine va crede in Domnul Isus ca Mantuitor si Domn, sa fie mantuit. (Romani 10:9).
Importanta predicarii reiese si din faptul ca Dumnezeu a hotarat ca aceasta sa ocupe un loc central in soteriologie. Afirmatia monumentala a apostolului Pavel:„Daca marturisesti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit", sumarizeaza si reda intreaga opera a mantuirii pacatosului. Credinta in Domnul Isus, marturisita personal, face din pacatos un copil al lui Dumnezeu, insa la baza credintei si marturisirii lui Hristos ca Domn si Mantuitor sta predicarea, caci„...credinta vine in urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos." (Romani 10:17b).
Asa se face ca istoria crestinismului se impleteste armonios cu istoria predicarii. Prin predicarea Cuvantului s-a nascut Biserica, prin predicare a crescut secole de-a randul. Tot prin predicare s-a reformat si s-a inviorat si, totodata, se pregateste Mireasa lui Hristos pentru Mirele ei.
Predicarea crestina trebuie sa fie si sa ramana ceea ce initial a fost in natura ei, kerygmatica si hrisotocentrica. Continutul si scopul predicarii crestine nu sunt negociabile, ci raman cele stabilite de Domnul Isus si practicate in Biserica Primara. De asemenea, secretul indeplinirii acestei mare e incredintari date de Domnul Isus bisericii Sale este si va ramane aceeasi coordonare si carmuire a lucrarii de catre Duhul Sfant al lui Dumnezeu. Formele si metodele de comunicare sunt adaptabile la noile conditii de viata, iar mijloacele moderne pot servi cu succes la inaintarea Evangheliei atata vreme cat continutul si scopul predicarii se mentine.
Autorul da dovada de cunoasterea profunzimilor biblice in domeniul predicarii si al teologiei crestine. Da dovada de pricepere in folosirea metodelor si instrumentelor homiletice, cat si de indemanare nu numai in arta predicarii, dar si a cercetarii si a redactarii lucrarilor stiintifice.
Lucrarea constituie un inceput de bun augur si se arata a fi o contributie de valoare in domeniu, o unealta folositoare in efortul, lupta si biruinta Adevarului spre slava lui Dumnezeu si inaintarea imparatiei Sale.

 
Prof. Univ. Dr. Vasile TALPOS,
Profesor de Homiletica si Rector al Institutului Teologic
Baptist din Bucuresti


Anul aparitiei: 2006
Nr. pagini: 157

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1780 sec