Probleme de pivotare (Editia a II-a)

Probleme de pivotare (Editia a II-a)
-20%
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Matematica
Preț: 16,80 lei
21,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Multe lucruri incep ca o gluma; treptat, zambetul exterior se adanceste si gluma devine joaca destinsa. Jocul se indarjeste, acapareaza colegi si nopti de lucru. Fosta gluma devine tel prioritar si nu se ostoieste pana nu ajunge la implinire. Poate nici atunci, caci rare sunt implinirile totale. Asa a inceput si aceasta carte. Mai cu prelegeri pentru„olimpici” (mai copti sau mai tinerei), mai cu problemute de concursuri urmate de discutii dojenitoare. Autorii isi amintesc cu afectiune de un„manz” care a incercat sa priceapa problema decupand un triunghi dintr-o„ciorna” si plimbandu-i colturile pe conturul unui triunghi desenat apasat. Nu are importanta ca nu a prea adunat astfel puncte. Poate ii soptise candva cineva, dar mai bine credem ca mintea lui ascutita si iscoditoare l-a indemnat sa crediteze ca geometria incepe experimental.
Autorii au taifasuit atunci zambind. Par a fi putini pasii trebuitori pentru a intelege operatiile de„pivotare”. Numai ca, pentru acesti pasi de dans, nu prea sunt carti care sa preia sarcina de a antrena. Unii„olimpici in devenire” (mai iscusiti sau doar mai darji ca altii) au lasat problemuta si dojenile sa se matureze undeva in adanc si apoi au asistat la incoltiri, inmuguriri, infloriri si fructificari personale. Cand au ajuns la intelegere, ne-am cam lamurit si noi: tema pivotare este relativ simpla cand stii multa geometrie adevarata.
Gluma de la care au pornit autorii s-ar cam putea formula: hai sa tinem un pic de manute pe cei doritori sa faca primi pasi spre aceasta tema. Gluma derulandu-se, a cam devenit clar (pentru autori) ca nu este o treaba atat de simpla cu a ridica de pe jos o hartie pe care sa scrie„unde se ascunde comoara”. Pentru a ajunge la„comoara” trebuie stiuta destula geometrie adevarata. Deci nu ganditi reprize succesive (intai experimental, apoi teoretic), ci imbinari continue, din ce in ce mai profunde.
Asa au crescut foile cartii inmanuncheate„la cotor” dar libere pentru rasfoiri sincrone cu lamuriri personale.
Ar cam trebui acum sa spunem ce foloase va aduce cartea unui cititor. Nu mintim: nu prea il ajuta la nimic; nici note mari la clasa si nici la bac. Performantele olimpice cresc incet si mai mult din vlaga mintala proprie decat din tociri. Cartea este conceputa ca o recreatie; mare cat o vacanta mica. (Profii spun ca recreatiile si vacantele nu ii ajuta pe elevi, ci ii deconcentreaza; oare si elevii cred asa?) Nu gandim inviorari fizice, dar speram in satisfactiile unui zbor matinal de ciocarlie.
Am acordat multa atentie problemelor. (Unii vor afirma ca prea multa.) Nu desconsideram teoria nici cand este facuta„pentru sine” dar, cand este posibil sa-i evidentiem utilitatea, nu are rost sa renuntam la asta. Problemele sunt importante si atunci cand„se nasc” si atunci cand ne departeaza de mentalitati de papagal, inlocuind memorari mecanice prin cautari independente. O teorie este buna atunci cand ajuta la abordari de problematici noi si, mai ales, cand prilejuieste bune evolutii ale gandirii iscoditoare, creatoare, curajoase.
Insistam pe un detaliu. Ideea„manzului” cu caracterul incipient experimental al geometriei a inaltat relevanta figurilor din text. Unul dintre autori a creditat„rigla si compasul” pentru a mosi cu dragoste figurile. Celalalt a creditat calculatorul si programe de tip Corel sau Sketchpad pentru a convinge figurile sa intre cuminti in text.
Alt detaliu. Sa nu isi inchipuie cineva ca va fi remorcat automat de carte spre niste culmi cu belvederi. Nu are rost sa stea inactiv si sa se lase remorcat! Nu prea este suficient nici tipul de efort cu care l-a cam obisnuit scoala: memorez cate ceva si imi va fi de ajuns. Am tot inserat pauze pentru fortificare intelectuala, prescurtat PFI-uri. Cautati singuri raspunsuri si argumente! Nu asteptati sa va fie servite! Nu gasitul este cel care va imbogateste (spiritual), ci cautatul va face maturi, puternici, constienti.

Succes!

Autori: Dan Branzei, Negrescu Alexandru
Format: 16.5x23.5 cm
Anul aparitiei: 2012
Nr.pagini: 210
Vezi și alte cărți: Joaca, Jocul, Geometrie

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1935 sec