Psihologia si sufletul. Un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului

Psihologia si sufletul. Un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului
-20%
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Carti diverse
Preț: 18,40 lei
23,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Psihologia si sufletul (Seelenglaube und Psychologie) este un studiu despre originea, evolutia conceptuala si natura sufletului, rezultatul unei vieti indelung bazate pe cercetarea a doua dintre cele mai dificile teme din istoria umanitatii, religia si sufletul. Spre deosebire de ceilalti intelectuali ai secolului XX, Rank face loc si sufletului, in loc sa-l considere o simpla fantezie. Sufletul si diversele credinte despre acesta, spune el,  stau la baza psihologiei, cu analizele ei complexe despre constiinta, constiinta de sine si personalitate. Comentariile lui Rank nu se limiteaza la credintele in sufletele personale, ci includ si conceptii despre sufletele de grup, uneori cuprinzand generatii sau popoare. El sugereaza faptul ca sufletul isi atinge adevarata valoare numai prin expresia credintelor de grup.

In opinia lui Rank, psihanaliza este atat psihologie cat si doctrina spirituala dezvaluind un amestec unic; teoria evolueaza de la o intelegere a omului, cu orientare terapeutica, la o cunoastere a sinelui motivata stiintific, si deci, cu multe limite. Psihologia nu este deloc o interpretare a faptelor, asa cum se poate vedea in fizica si biologie, ci o interpretare a atitudinilor sinelui individual, pe care noi il proiectam asupra celorlalti prin intermediul asa-zisei psihologii obiective. Este o interpretare a sinelui din ceilalti, asa cum fizica este interpretarea sinelui din natura.

Cartea de fata constituie o lucrare filozofica, importanta pentru tranzitia noastra de la un determinism materialist la o perspectiva mai spirituala a realitatii, asa cum e ea determinata de"principiul incertitudinii". Daca Freud era piatra de capatai pentru multi, aceasta carte dezvaluie un punct de vedere care il combate pe acela al lui Freud, daca nu chiar, paradoxal, il completeaza, caci de nu erau premisele lui Freud, nu ar fi existat nici dizidenti si, deci, nici evolutie.
CUPRINS

CUVANT INTRODUCTIV         5

CAPITOLUL I

INTELEGANDU-TE PE TINE SI PE CEILALTI            13

CAPITOLUL II

RELIGIA SI CREDINTA INTR-UN SUFLET            26

CAPITOLUL III

PSIHOLOGIA SI ERA SEXUALA            47

CAPITOLUL IV

INDIVIDUALISM SI COLECTIVISM         87

CAPITOLUL V

VIS SI REALITATE            111

CAPITOLUL VI

SUFLET SI VOINTA            163

CAPITOLUL VII

NATURA SI SPIRIT            191


Format:    13 x 20 cm
Numar de pagini:    224
An aparitie:    2010

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.1361 sec