Psihologia superstitiei
28,08 lei
39,00 lei (-28%)

Psihologia superstitiei

Psihologia superstitiei
-28%
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Carti diverse
Preț: 28,08 lei
39,00 lei (-28%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

De ce e atat de raspandit comportamentul superstitios? Cum se constituie si se intretine acest comportament? Exista o personalitate superstitioasa? Chiar si intr-o societate avansata tehnologic, cum este cea contemporana, superstitiile sunt la fel de raspandite ca oricand. De multe ori, fenomenele din laboratorul de psihologie sunt foarte indepartate de complexitatea necontrolata a lumii exterioare, iar in cazul superstitiei prapastia pare deosebit de mare. Desi niciun adevar psihologic simplu nu poate explica diferite practici precum numerologia, apelul la vrajitoare sau folosirea talismanelor, psihologia moderna poate sa explice multe din superstitiile noastre foarte raspandite. Vom vedea ca superstitiile nu sunt anormale. Ele sunt de fapt un rezultat paradoxal, in mare masura previzibil, al proceselor ce controleaza invatarea si cognitia umana.

Conceptiile de tip mana [magice] sunt atat de frecvente si atat de larg raspandite, incat ar trebui sa ne intrebam daca nu ne confruntam cu o forma de gandire permanenta si universala care, fiind o functie a unei anumite situari a mintii in fata lucrurilor, trebuie sa apara de fiecare data cand exista aceasta situare. -- Claude Lévi-Strauss

Cercetarile asupra controlului si asupra beneficiilor pe care le ofera acesta conduc la doua concluzii importante privind superstitiile bazate pe iluzia controlului. In primul rand, dorinta de control omniprezenta a oamenilor este o motivatie importanta a comportamentului superstitios. Superstitiile ofera un sentiment al controlului asupra incontrolabilului. In al doilea rand, cercetarile lui Shelley Taylor sugereaza ca, atunci cand superstitiile sunt exercitate in contextul stresului sau al amenintarii, controlul iluzoriu ce rezulta poate avea valoare psihologica. Mai multe dovezi in favoarea acestui fapt pot fi gasite intr-o serie de studii de laborator care arata ca, in conditii de stres, jucatorii preferau jocuri de noroc ce ofereau un sentiment iluzoriu al controlului.

Stuart A. Vyse este profesor la catedra de psihologie a Colegiului Connecticut.


Cuprins:

Prefata
Multumiri
1 Credinta in magie
2 Persoana superstitioasa
3 Superstitia si coincidenta
4 Gandirea superstitioasa
5 Copilul care creste superstitios
6 Este superstitia anormala, irationala sau nici una, nici alta?
7 O conceptie magica despre lume
Incheiere
Note
Bibliografie


Numar pagini:408
Anul aparitiei:2012

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1571 sec