Raspunderea juridica. Relatia dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea penala

Raspunderea juridica. Relatia dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea penala
-10%
Anul publicării: 2011
Categoria: General
Preț: 35,10 lei
39,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Lucrarea "Raspunderea juridica" abordeaza, din perspectiva pluridisci-plinara, tendintele evolutiei raspunderii juridice - chestiune esentiala a teoriei dreptului.

Lucrarea se concentreaza asupra conceptului raspunderii in drept, cu speciala privire asupra raportului dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea penala, surprinzand atat aspectele dreptului material cat si pe cele de drept procedural.

In acest dificil demers teoretic, autoarea porneste de la semnificatia conceptelor de responsabilitate si raspundere in filozofie, sociologie si drept. In plan institutional, raspunderea, de cele mai multe ori, implica intentia. O abordare din perspectiva ontologica, determina insa diluarea incarcaturii juridice a conceptului aducandu-l mai aproape de ceea ce filozoful german Hans Jonas numeste"principiu responsa-bilitate," propunand o reformulare a eticii in jurul ideii centrale de responsabilitate.

Intelegerea fenomenului responsabilitatii este plasata si in planul functionalitatii valorilor juridice in societate. In fond, intr-o perioada ca aceasta, caracterizata printr-o tendinta, uneori greu de decelat, de emancipare sociala si culturala, aceasta functionalitate valorica se prezinta ca fiind o problema cardinala a contemporaneitatii.

Caracterul de noutate al lucrarii"Raspunderea juridica" consta, in esenta, atat in prospectarea tendintelor de evolutie a raspunderii, in conditiile in care, datorita cresterii complexitatii relatiilor inter si intra sociale, se amplifica riscurile, cat si abordarea, in temeiul unei metodologii noi, a relatiei dintre doua forme de raspundere juridica, in legatura cu care in ultimii 200 de ani s-au facut aprecieri dintre cele mai diferite.

Prof. univ. dr. Nicolae PopaData aparitiei: Iulie 2011
Numar de pagini: 516
Format: A5 14,5 x 20

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1807 sec