Razboiul Nervilor. Dispute Ceausescu-Brejnev. 1965-1971

Razboiul Nervilor. Dispute Ceausescu-Brejnev. 1965-1971
Categoria: Carti diverse
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont. Konrad Hermann Joseph Adenauer, (1876-1967)
Luptele intre tabere inegale nu au intotdeauna un rezultat previzibil. Dupa 1965, curajul unui lider politic tanar si uneori imprudent, combinat cu intelepciunea si moderatia unor tovarasi batrani si trecuti printr-ale vietii au condus la o afirmare internationala pe care Romania nu o mai cunoscuse pana atunci. Din satelitul anonim si obedient care fusese in anii stalinismului, caruia nimeni nu-i acorda atentie, Romania a reusit sa capteze atentia intregii lumi, printr-o politica externa originala, care urmarea obiective nationale explicate prin argumente ideologice. Aceasta carte scoate la iveala dedesubturile acestei lupte, jocul periculos si combinatia de riscuri si beneficii in care se angajase la acel moment conducerea PCR contra colosului sovietic.
„Razboiul nervilor” este o premiera in publicistica istorica romaneasca, fiind o sinteza de politica externa ce se bazeaza in cea mai mare parte pe documente inedite. Lucrarea evidentiaza de asemenea si un alt aspect indelung dezbatut de opinia publica romaneasca dupa 1989, respectiv rolul personal al lui Nicolae Ceausescu in afirmarea politicii de dizidenta anti-sovietica a Romaniei, dar si consolidarea interna a pozitiei acestuia pe masura ce obtinea tot mai multe succese pe linia politicii externe.
Aceasta carte raspunde nevoii obiective de a disocia mitul de realitate in ceea ce priveste aprecierea regimului Ceausescu, precum si de a evalua succesele si esecurile acestuia intr-o maniera impartiala, prin instrumente specifice stiintei, lasand deoparte aprecierile emotionale ce au caracterizat atat opinia publica din Romania cat si mediul stiintific. Publicarea acestei carti nu isi propune in mod special sa ofere raspunsuri, ci sa ridice intrebari, isi propune sa completeze sfera de cunoastere cu informatii si aprecieri noi, bazate pe studiul nepartinitor al izvoarelor istorice, nu pentru a pune capat polemicilor, nici pentru a le accentua, ci pentru a le muta in lumea stiintifica, a istoricilor, unde dezbaterea conduce la invataminte si concluzii utile.

Din cuprins:
Cap. I Punct si de la capat
1.1. Succesiunea lui Gheorghiu-Dej,
1.2. Curajul unui nou inceput,
1.3. Calea romaneasca intre teorie si practica,
1.4. Politica de prim-plan,
Cap. II David si Goliat,
2.1. Punte catre indepartatul Vietnam,
2.2. Drumul catre Londra,
2.3. Drumul catre Bonn,
2.4. Diplomatia refuzului,
2.5. Razboiul de sase zile
Cap. III Limitele suveranitatii,
3.1. Variatii pe o tema veche,
3.2. Centrul si periferia,
3.3. Despre cealalta fata a socialismului,
3.4. Furtuna la Praga
Cap. IV Runda a doua,
4.1. Provocarile doctrinei Brejnev,
4.2. Cursa cu obstacole,
4.3. Echilibru fragil intre principii si hegemonie,
4.4. Optiuni alternative
Cap. V Reversul medaliei,
5.1. Final de capitol?,
5.2. Concluzii,
Bibliografie, Index, Abrevieri, Cronologie

Nr. de pagini : 270
Anul aparitiei : 2010

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1670 sec