Sarbatorile la romani. Volumele I-II-III (Carnilegile, Paresimile, Cincizecimea)

Sarbatorile la romani. Volumele I-II-III (Carnilegile, Paresimile, Cincizecimea)
-10%
Anul publicării: 2011
Categoria: Tratat
Preț: 58,86 lei
65,40 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Cum ni se infatiseaza studiul lui Simion Florea Marian la mai bine de o suta de ani de la  prima aparitie?
    Fara indoiala ca are valoarea unei lucrari de referinta, a unei lucrari clasice, care a propus o imagine rotunda, am putea zice completa, a sarbatorilor si obiceiurilor pe care le-a cercetat, a lumii patriarhale care le practica. O lume care traia fara crti de astronomie, fara termometre, fara calendare tiparite, o lume care se conducea dupa o straveche stiinta dobadita prin obsevarea naturii, a vietii. O stiinta care, spune etnograful, ii era suficienta:"Atata-i trebuie, mai mult nimic!"

                                                            Iordan Datcu

      In programul ucigas de distrugere a traditiilor, a memoriei romanilor, sarbatorile au fost permanent vizate, din stravechime, se celebreaza.
      Iata dde ce in procesul de recuperare a spiritualitatii si civilizatiei noastre traditionale un rost adanc dobandeste si reeditarea acelor lucrari fundamentale care le-au surparins in deplinatatea manifestarilor lor. Lucrarea lui Simeon Florea marian este una dintre acestea.

                                                                                   Iordan Datcu


      Pentru lamurirea cititorilor, tinem sa precizam ca Simeon Florea Marian nu a reusit din pacate, sa incheie  prezentarea etnologica a tuturor sarbatorilor pagane si crestine de peste an, ci doar a celor de iarna (incepand cu Anul Nou) si de primavara (pana la Inaltare).
     Mai departe, ele au fost cercetate si infatisate de Tudor Pamfile, in volumele: sarbatorile de vara, 1910; Sarbatorile de toamna, 1914 si Carciunul, 1914.
     Asa incat, studiile celor doi mari etnologi nu numai ca nu se suprapun, ci se intregesc, intr-o serie fundamentala pentru cunoasterea spiritualitatii nationale.

                                                                            I. Oprisan


Anul aparitiei: 2011
Nr. pagini: 2011

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

8,50 lei
10,00 lei (-15%)
Created in 0.1337 sec