Schimbarea. O nuvela autobiografica

Schimbarea. O nuvela autobiografica
-28%
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Memorialistica
Preț: 13,68 lei
19,00 lei (-28%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

O carte autobiografica si un portret insolit al Chinei contemporane
Evenimentele majore din istoria recenta, precum revolutia culturala, revolta studenteasca sau razboiul cu Vietnamul se disting pe fondul istorioarelor viu colorate si pline de haz din Gaomi, provincia natala a lui Mo Yan.
Pe parcursul intamplarilor, aflam cum dintr-un elev exmatriculat si dintr-un muncitor la o fabrica de cauciuc, Mo Yan devine instructor de marxism pentru ofiteri si, in cele din urma, renumitul si invidiatul scriitor al carui roman Sorgul rosu a fost ecranizat de Zhang Yimou. Zgarcit in relatarile privind devenirea sa intelectuala, Mo Yan prefera sa povesteasca despre fostii sai colegi de scoala, cum ar fi descurcaretul He Zhiwu si chipesa Lu Wenli, al carui tata conduce miticul camion rusesc Gas 51.
Spre deosebire de majoritatea naratiunilor istorice chineze, orientate spre evenimentele politice, Schimbarea vorbeste despre"istoria individuala", alternand epocile si insistand asupra oamenilor de rand si a situatiilor de viata obisnuite.

"Daca lumea literara chineza ar trebui sa aiba un Kafka al ei, atunci acesta ar fi Mo Yan." - Publishers Weekly

Mo Yan, nascut in 1955 in estul Chinei, este laureatul Premiului Nobel pentru Literatura din 2012. Pe numele sau real Guan Moye, scriitorul chinez devine popular la jumatatea anilor '80 cu povestirea"Ridichea stravezie" si cu romanul Sorgul rosu. Mo Yan (pseudonim traductibil prin"Nu vorbi")devine exponentul principal al literaturii chineze contemporane, fiind unul dintre cei mai tradusi autori chinezi in Occident. Stilul sau combina realismul lui William Faulkner cu fantasticul lui Gabriel García Márquez.
Criticat pentru ca nu s-ar fi raliat protestelor intelectualilor chinezi la adresa regimului politic autoritar, Mo Yan raspundea recent:"Desigur, imi pasa de politica si scriu despre lucrurile care mi se par gresite, dar cred, in acelasi timp, ca un scriitor nu trebuie sa fie un activist politic, ci, mai intai de toate, un scriitor trebuie sa fie scriitor".

„Cu emotie si pasiune, Mo Yan recreeaza viata printr-o scriitura viscerala, impregnata de blandete si duritate." - The New York Times Book Review

„Printr-un amestec de real si fantastic, precum si de perspective sociale si istorice diferite, Mo Yan construieste o lume care aminteste, in complexitatea ei, de scrierile lui William Faulkner si ale lui Gabriel Garcia Marquez; o lume care are, de asemenea, radacini in literatura chineza veche si in traditia orala". - Comitetul Premiului Nobel

"Schimbarea" face parte dintr-o serie de texte despre comunism intitulata"Ce este comunismul", initiata in 2009 si coordonata de scriitorul Tariq Ali.Numar pagini:128
Anul aparitiei:2012
Vezi și alte cărți: Revolta

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1290 sec