Scoate limba!
13,87 lei
17,34 lei (-20,01%)

Scoate limba!

Scoate limba!
-20%
Autor: ,
Editura:
Anul publicării: 2008
Categoria: Romane
Preț: 13,87 lei
17,34 lei (-20,01%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Ma Jian, nascut la Quingdao, in 1953, este una dintre vocile cele mai puternice ale literaturii chineze actuale. Mostenirea pe care i-o lasa bunicul lui, una dintre victimele Revolutiei Culturale, il face sa cunoasca direct "binecuvantarea" regimului. Diversele profesii pe care le practica, in special cea de fotograf si apoi fotojurnalist, ii permit sa calatoreasca pe teritoriul Chinei, ulterior vizitand Tibetul intr-o incursiune personala de trei ani. Povestile pe care le culege, vizand aspecte cel putin insolite ale culturii tibetane aflate sub ocupatia chineza, se regasesc in primele doua volume, Red Dust - o carte de calatorii - si Scoate limba!. In 1987, Scoate limba! e interzisa de regimul comunist, iar Ma pleaca in Hong Kong. Dupa cativa ani se stabileste in Europa impreuna cu Flora Drew, cea care ii va deveni sotie si care ii va talmaci cartile in limba engleza. Actualmente, traieste la Londra. Ultimul sau roman, Beijing coma (2008), ascunde sub povestea comei unuia  dintre participantii la evenimentele din Piata Tiananmen, din 1989, metafora poporului chinez - isi poate aminti trecutul, dar e incapabil sa actioneze.

De acelasi autor: The Noodle Maker (in curs de aparitie la Curtea Veche Publishing).

Cel mai adesea, se spune ca Tibetul pe care il infatiseaza Ma Jian in Scoate limba! (seria de povestiri publicata in 1987 sub titlul complet de Arata-ti albul limbii sau gol-golut) este "departe" - departe de viziunile oficiale edulcorate, departe de proiectiile occidentale entuziaste si departe de toate locurile comune care figureaza acest spatiu drept "acoperisul lumii" si il reduc la o carte postala cu Palatul Potala; voci mai firave spun ca brutalitatea, sexualitatea dezlantuita si primitivismul lumii descoperite de naratorul-reporter sunt si ele subtile indepartari si distorsionari orientaliste ale unei realitati de o infinita complexitate. Indiferent cum stau lucrurile, prin textele lui Ma, a caror forta tulburatoare ne bantuie mult timp dupa incheierea lecturii, avem si sansa unei apropieri - cea fata de formidabila generatie a scriitorilor chinezi de la sfarsitul anilor 1980.

Dinu Luca

 

"Cititorii sunt transfigurati de paginile lui Ma Jian. Imaginile lumii indepartate a Tibetului, un taram de veneratie si sacrificiu unde mortii si viii se topesc in frumusete si neliniste, devin un suvenir al propriei lor calatorii prin aceste pagini inspirate."

The Chicago Tribune

"Aceste pagini puternice, atat de convingatoare in ceea ce pare un naturalism neclintit, sunt greu de sters din memorie si raman, daca nu pentru altceva, macar pentru ca reprezinta o marturie a maiestriei de povestitor a lui Ma Jian.

The Washington Post


Anul aparitiei:   2008
Numar pagini: 80
Format: 14×22 cm
ISBN: 978-973-669-664-0

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1559 sec