Sfarsitul Ceausestilor (Sa mori impuscat ca un animal salbatic)

Sfarsitul Ceausestilor (Sa mori impuscat ca un animal salbatic)
-10%
Anul publicării: 2010
Categoria: Personalitati
Preț: 18,00 lei
20,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Sfarsitul Ceausestilor - Grigore Cartianu. „Sfarsitul Ceausestilor" este o carte consistenta, de peste 500 de pagini, care explica nu doar cum a cazut Ceausescu, ci si ce forte - interne si externe - au contribuit la prabusirea sa. E o tema pe care politicienii, juristii si majoritatea istoricilor au ocolit-o, considerand-o delicata sau chiar periculoasa, dar pe care Grigore Cartianu o transeaza fara sa-i tremure mana.
De altfel, istoricul Alex Mihai Stoenescu observa in prefata volumului:„Grigore Cartianu a gasit numeroase amanunte pe care istoricul si juristul le ignora. Din acest punct de vedere, imaginea despre evenimentele din decembrie 1989, din Romania, este la el mult mai ampla si, totodata, mult mai aproape de actorii lor: oamenii."
La fel de ferm este autorul si in privinta zilei de 25 decembrie 1989: proces stalinist, urmat de asasinat politic. Detaliile„Operatiunii Targoviste" demonstreaza clar ca echipa trimisa de la Bucuresti, la comanda trioului Ion Iliescu - Nicolae Militaru - Silviu Brucan, avea o misiune precisa: judecarea sumara si executarea pe loc a sotilor Ceausescu.

Un autor si cateva sute de coautori

Pentru a reusi o constructie credibila, autorul apeleaza la marturii si la documente. Cartea abunda in surse istorice si reportericesti, citate cu scrupulozitate. Se poate spune ca„Sfarsitul Ceausestilor" are un autor si cateva sute de coautori. Din acest punct de vedere, demersul lui Grigore Cartianu este inatacabil.
Asta nu inseamna ca nu vor exista contestatari! Multe dintre personajele cartii sunt in viata, iar felul in care le prinde Cartianu in„insectarul" Revolutiei si al loviturii de stat nu va fi tocmai pe placul lor. Autorul este insa ferm:„Important e ca volumul de fata sa fie pe placul adevarului si al cititorilor, nu al celor care, din interes, incearca sa rastalmaceasca istoria. Ne-au mintit destul, ajunge!".

„Cartea de fata este povestea loviturii de stat transformate in revolutie si a revolutiei transformate in lovitura de stat“, scrie istoricul Alex Mihai Stoenescu in prefata volumului„Sfarsitul Ceausestilor“.
Volumul, aparut in conditii grafice exceptionale, urmareste firul vietii sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, de cand acesta se subtiaza periculos, spre sfarsitul anilor '80, si pana cand se rupe brutal in ziua de Craciun a anului 1989.
Grigore Cartianu reuseste o dubla performanta: descrie cu precizie de cronicar evenimentele care au dus la prabusirea dictaturii comuniste si, in acelasi timp, se apropie de cele doua personaje tragice, umanizandu-le.În fata mortii, chiar si tiranii redevin oameni: se tem, spera, gafaie, mananca, respira, sufera. Cartianu surprinde toate aceste trairi, de parca s-a transformat intr-o musca si, timp de aproape patru zile (22-25 decembrie 1989), nu s-a dezlipit de pe gulerul paltonului, camasii sau mantalei lui Nicolae Ceausescu.

O imagine mult mai ampla a Revolutiei
Vezi și alte cărți: Ceausescu

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1423 sec