Soimul ratacitor o poveste de dragoste

Soimul ratacitor o poveste de dragoste
-14,9%
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Romane
Preț: 6,72 lei
7,90 lei (-14,94%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Soimul ratacitor o poveste de dragoste. Prezentare - Soimul ratacitor o poveste de dragoste. Cartile mici care seduc nume mari sunt rarisime siîntre ele sta acest microroman al lui Glenway Wescott (1901-1987); The Pilgrim Hawk, A Love Story (1940) i-a scuturat de entuziasm pe trei grei ai fictiunii de secol XX: unul e Michael Cunningham, autorul romanului Orele, care a si prefatat o editie a cartii, apoi Susan Sontag, care a descris cartea ca pe una dintre comorile literaturii americane si Christopher Isherwood, cel cu neuitatul Adio Berlin!,îndragostit, la rândul lui, de aceasta adevarata opera de arta careia nu i-a gasit nici un cusur.

E o povesteîntinsa pe durata unei dupa-amieze,într-un linistit conac de lânga Paris. Vocea care rememoreaza acele câteva ore esentiale din propria poveste de viata este a lui Alwyn Tower, un american pripasitîn Franta anilor‘40,împins de aceleasi porniri care i-au adunatîn Parisul tuturor mirajelor pe F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway sau John Dos Passos, copiii„Generatiei pierdute“, dupa cum i-a botezat Gertrude Stein. Autorulînsusi a facut parte, de altfel, din acest grup si se spune ca el i-ar fi inspirat lui Hemingway personajul Robert Prentiss din Fiesta.

În dupa-amiaza care acopera toateîntâmplarile din roman, Tower, scriitor si el, ori mai degraba aspirant la aceasta conditie, se aflaîn vila unei prietene, Alexandra, o americanca bogata cu care seîntretine. Pe nepusa masa, le calca pragul un cuplu aflatîn voiaj spre Budapesta: familia Cullen, el irlandez si ea englezoica, plus Lucy, soimul pe care femeia, vag plictisita,îl capturaseîn Scotia, de dragul de a investiîntr-un companion sic.În casa mai sunt doi servitori, sot si sotie, si cum musafirii sunt adusi de sofer, acesta intra la rândul luiîntr-unul din triunghiurile care dau geometriaîntâmplarilor de la conac. Lucy areînsa o partitura specialaîn aceasta poveste, care decanteaza,într-o economie minimalista,întrebarile esentialeîn caz de iubire: ceînseamna libertatea, care e granita dintre atasament si dependenta, unde se termina sinceritatea si ce masti poarta esecul. Cartea eîncarcata de o melancolie grea, siîntre paginile ei ceva crepuscular se strecoara: o oboseala, sau poate doar permanenta presimtire a sfârsitului.

Glenway Wescott s-a nascutîn Wisconsin, a scris trei romane (The Grandmothers, Apartment in Athens si capodopera sa, The Pilgrim Hawk) si a publicat eseuri si povestiri. Jurnalul scriitorului, aparut dupa moartea sa, a stârnit valuri din ceîn ce mai ample de interes pentru viata lui. A fost homosexual si din 1919 pâna la sfârsitul vietii a trait cu prietenul sau, Monroe Wheeler.

Nr. pag:112
Anul aparitiei:2009

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.190 sec